Sinema salonlarında gösterime giren tüm filmler için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonlarda belirli yaş kısıtları; “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar” çerçevesinde 18.11.2008 tarihli 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle belirlenmiştir.


İlgili yönetmeliğe bağlı denetim uygulama merci ise bakanlık komisyonları doğrultusunda Mahalli Mülki İdare Amirine kadar uzanmaktadır.


Bahsi geçen bu konular yasal denetim ve uygulama prosedürleriyken, vizyona giren filmlerin yaş kısıtları noktasında gösterilecek hassasiyet ve kontrolde ebeveynlere de büyük görev düşmektedir.
Bu konuda gerekli bilinci elde etmek açısından bir filme gitmeden önce özellikle çocuklarımız için yapmamız gereken birkaç kontrol kalemine göz atmamızda fayda var. 

sinema (2)


•    Film içerik bilgisine, filme dair küçük bir araştırma yaparak mutlaka ulaşmalıyız. Çeşitli izleyici ve okuyucu yorumlarına ve sinema portallarından uzman görüşlere (pedagog) ulaşabilirsiniz.
•    Filmin ön gösterimi (fragman) ve afişine titizlikle dikkat etmeliyiz. Afişte kullanılan sloganlar ve görseller film hakkında ön bilgi sahibi olmamıza yardımcı olacaktır.
•    Afiş ve ön gösterim sunularında belirlenen yaş sınırı ve içerik ibarelerine dikkat etmeli, istisnasız içerik hedef kitlesine dahil olmayan çocukları filmlere götürmemeliyiz.
•    Tüm kontrolleri sağlasak dahi çocuklarımıza özellikle sinema salonlarında seyir anında eşlik etmeli, sakıncalı içerikler tespit ettiğimiz takdirde film seyrini sonlandırmalıyız.


Çocuk ve ergen psikolojisinde büyük etki yaratan sinema, tiyatro, dizi, animasyon/çizgi film; çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir kültürel birikim oluştururken kontrolsüz ve bilinçsizce yapılan tercihler maalesef olumsuz davranış örüntülerinin filizlenmesine de sebep olabilir. Bu olumsuz etkilerden kaçınmak adına sinema ve televizyon dahil görsel medyaya ulaşabildiğimiz tüm mecralarda akıllı işaretlere izleyici kitlesine dair bilgilendirme ibarelerine azami dikkat etmeliyiz.


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca hizmete sunulan www.filmsiniflandirma.ktb.gov.tr adresinden filmlere dair kategori bilgilerine ve yaş kısıtlarına, akıllı işaretlere ve içerik ibarelerine ulaşabilirsiniz. 

sinema (1)