Yazarların neden takma isimle yazdıklarını şimdi daha iyi anlıyorum. Herkes imla klavuzu kesildi başıma “Nerde yazım kuralları, cümlelerin düşük.”  Bundan sonra daha dikkatli yazacağım virgül bile atlamayacağım. Şuna da değinmeden edemeyeceğim 3 haftadır Gümüşpala Caddesi olarak Survivor’ı yaşıyoruz yollar bozuk, toz toprak, esnaf kan ağlıyor. İnşallah belediyemiz yolları bir an önce düzeltir ve bize sunduğu güzellikle bu yaşadıklarımızı unutturur. Bugünkü yazımda kalp rahatsızlıklarından bahsettim iyi okumalar dilerim.


Kalp Krizi Aniden mi Olur?
Önceden hiçbir uyarı olmadan kalp krizi yaşanmaz. Kalp krizinden önceki 6 ay çok önemlidir. Halk arasında söylenen “Kalbim sıkışıyor” yani angına pektoris (koroner damarların az kanlanması nedeniyle oluşan göğüste sıkışma hissi) ve soğuk terleme belirtiler arasındadır. Göğüste batıcı ağrı (Tirece batar diye nitelendirdiğimiz) , sadece küçük bir alanla sınırlı ağrı ve dış basınçla meydana gelen ağrı kalp krizi ağrısı değildir. Kalp krizi ağrısı göğüs kafesine yayılan, dağınık bir basınç olarak algılanan ağrıdır. Ayrıca omuzu, sol kolu ve çeneyi de kapsar.

Çok Kahve İçenlerin Kalp Krizi Geçirme Olasılığı Yüksek midir?
Kahvenin içindeki kafeinden dolayı tansiyonu yükselttiği doğrudur. Bunun için tansiyon hastalarının içinde kafein olan ilaçları alırken hekimlerine ve eczacılarına danışmaları mümkünse kafeinsiz ilaçlar tüketmeleri önerilir. Kafein içeren ilaçlardan bazıları Minoset plus, Parol plus, Vermidon, Gripin, Tylol plus , Termalgine plus , Panalgine tablet… 1980-1990 da ABD’de  yapılan araştırmada hiç kahve içmeyen insanlarla günde 5 fincan kahve tüketenler insanlar arasında kalp krizi riski neredeyse aynıydı. 


Büyük ve Küçük Tansiyon nedir?
Büyük tansiyon sistolik, küçük tansiyon diyastolik tansiyondur gibi latince  terimlerle anlatmayacağım. Kalp atım esnasında kasılır ve atardamarın içine doğru kanı belirli bir basınçla pompalar. O anda damar içindeki basınç büyük tansiyondur. Kalp atım esnasından hemen sonra gevşer damar içine pompalanan kan durur. Yüksek basınç ile genişlemiş damar kana basınç uygulayarak kalbin gevşemesi anında kan akımını sağlar. Bu sırada oluşan basınca küçük tansiyon denir. 

Kalp Hastalıkları Kalıtımsal mıdır?
Kalp damar hastalıklarında genetik miras önemlidir ama illaki annesi ya da babası kalp rahatsızlığı, kalp krizi geçirdi diye çocuğunda da aynı hastalık olmak zorunda değil. Genetikten çok şeker rahatsızlığı, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı, hipertansiyon, aşırı kilo kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor.  Genetik yapınızı değiştiremeyebilirsiniz fakat sigara kullanmayarak, kilonuzu kontrol altına alarak bu hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz. 

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM