Ercan ÇELİK (ÖZEL HABER) - Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 17 yıldır faaliyet gösteren, Dinamik Isı Yalıtım A.Ş.,  yeni kurduğu elastomerik kauçuk köpüğü fabrikasının 14 bin metrekarelik çatısını güneş panelleriyle donattı. 3 bin 808 adet güneş panelinden oluşan santral, yıllık toplam 3 milyon kilovat / saat elektrik enerjisi üretecek.

“AYLIK 1 MİLYON TL TASARRUF”

2022 yılı başında sürdürülebilir enerji yatırımını gündeme aldıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, “Burayı devraldıktan sonra kendi enerjimizi kendimiz üretmeye karar verdik. Burada 14 bin metrekarelik çatı alanının tamamını güneş paneliyle donattık. Toplamda 2 bin 56 kilovat gücünde olan bir güneş santrali kurduk.  Buradaki santralimiz yıllık 3 milyon kilovat enerji üretecek. Bizim burada toplamda 5 fabrika, 1 depo olmak üzere 6 binamız var. Bu binalarımızda yoğun elektrik kullanımı olanlar da var. Oralarda kullanacağımız enerjinin de bir kısmını buradaki santralden karşılayacağız. Bu sayede, aylık yaklaşık 1 milyon lira civarında bir maliyet avantajı sağlayacak.” dedi.

“HEDEFİMİZ SIFIR KARBON”

Toplam 42 bin 500 metrekare alanının sadece üçte birinin tamamlandığını belirten Akdaş, “Burada toplam kapalı alanımız 42 bin 500 metrekare. Bunların tamamına güneş paneli yerleştirerek, yakın gelecekte tüm enerjimizi güneşten alacağız. İhtiyacımız olan toplam enerjinin hemen hemen yüzde 95’ini kuracağımız santrallerle karşılamış olacağız. Bu da özellikle Avrupa Birliği’nin yeşil ekonomi politikasıyla son derece uyumlu ve sıfır karbon emisyonu üreten bir fabrika olma hedefinde ilerleyeceğiz. Gelecekte karbon ticareti başlıyor. Doğa ile uyumlu olmayan ürünler üreten ve doğayı kirleten endüstri tesisleri daha fazla vergi ödeyecek. Dolayısıyla biz hem ürettiğimiz ürünlerle, hem tükettiğimiz enerjiyle sıfır karbon hedefine doğru yol alıyoruz.” dedi.

GES YATIRIMI TOPLAMDA 3 MİLYON DOLARI GEÇECEK

Güneş enerji santraline yapılan yatırımın yaklaşık 1 milyon 200 bin dolar olduğunu söyleyen Metin Akdaş, “Güneş enerji santralinin tamamlanan kısmı için yaptığımız yatırım miktarı 1 milyon 200 bin dolar. Binanın kendisi 100 milyon liranın üzerinde bir yatırıma sahip. Yeni yapacağımız güneş enerjisi yatırımı da yaklaşık 2 milyon 200 bin dolar civarında olacak.  Günümüzün enerji fiyatlarını baz aldığımızda, bu gibi yatırımlar amortisman süreçleri çok hızlı olan yatırımlar haline geldi. Yani 2 buçuk sene içerisinde bu yatırımların tamamı finanse olmuş olacak. Finansal planlarımızı da buna göre yapıyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi