90 yıllık Cumhuriyet tarihinde, hayvancılık alanında sürekli dış ülkelerden canlı hayvan ithalatı yapan ülke konumunda olan Türkiye, tarihinde bir ilki gerçekleştirerek ilk ihracatını yaparak ihracatçı ülke konumuna geçti. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin Tire’de bulunan çiftliğinden Türkmenistan’a, yapılan ‘damızlık düve ihracatı anlaşması’ çerçevesinde ilk sevkiyat yapıldı. Sarp Hayvancılık A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ihracat çalışması için düzenlenen törene, Tarım Bakanı Mehdi Eker’de katıldı. Eker, bugünün Cumhuriyet tarihinde önemli bir gün olduğunu belirtti.

Ercan ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA


Türkiye, Cumhuriyet tarihinde bir ilki, dün Tire’de gerçekleştirdi. Bugüne kadar sürekli canlı hayvan ithalatçısı konumunda olan Türkiye, ilk ihracat anlaşmasını gerçekleştirdiği Türkmenistan’a, “damızlık düve” ihracatı başlattı. İlk sevkiyat, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin Tire’deki çiftliğindeki hayvanların TIR’lara yüklenip yola koyulması ile başladı. 


Türkiye’de ilk robotlu sağım sistemini işletmesinde uygulamaya sokan merkezi Tekirdağ’da bulunan Sarp Hayvancılık, Besicilik, Tarım, Gıda, Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, Türkmenistan’ın Daşoğuz ili S.A. Niyazov’da; 350 hektarlık arazide, 500 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip, 4 adet insansız sağım roboto, yılda 2 bin ton süt işleme kapasiteli mandırası, yılda 120 ton et işleyebilecek et üretim tesisi v.s. gibi özelliklere sahip bir tesis yapıldı.  Bu tesiste beslenecek olan büyük baş hayvanlarda yine Sarp Hayvancılık A.Ş. tarafından Türkiye’den ihraç edilecek. Türkmenistan’ın Kotan firması ile yaptığı iş anlaşması dahilinde bu ülkeye ‘damızlık düve ihracatı’ da gerçekleştirecek olan firma; 2013 yılında 250 adet, 2018 yılına dek ise toplamda 6 bin adet ‘Holştayn-freizen’ cinsi büyükbaş hayvanı ihraca etmiş olacak.


İLK SEVKİYAT TİRE’DEN YAPILDI
Yapılan ihracat anlaşmasının ilk sevkiyat aşaması,  Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet  Mehdi Eker’in de katılımıyla gerçekleştirilen tören sonrasında, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin Tire’deki besi çiftliğinden gerçekleştirildi.
Çok sayıda konuğun katıldığı, basının büyük ilgi gösterdiği, Türkmenistan televizyonunun canlı yayın yaptığı sevkiyat töreninde yer alan isimler arasında; İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Sarp Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Özgümüş, ithalatçı Türkmenistan firması Kotan’ın Türk Müdürü Seda Gengörü, İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldalı, Aydın İl Tarım Müdürü Salih Köksal,  İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Yrb. Hünkar Keleş, Tire Garnizon Komutanı Bnb. Serhan Varol, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Tire Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi,  AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Tire İlçe Başkanı Kamil Yaldız, AK Parti Tire Belediye Başkan aday adayı Mehmet Çeltikcoğlu da vardı.


BAKAN EKER ONURUNA YEMEK VERİLDİ
Bakan Eker’in, Vali Toprak, milletvekili Aşlık ve beraberindekilerle ilçeye gelmesi sonrasında ilk durak Tire-Selçuk yolu üzerinde bulunan Total Restoran oldu. Burada karşılanan Bakan ve beraberindekilere öğlen yemeği ikramında bulunuldu. Arkasından Tire-İzmir yolu üzerinde, ilçeye bağlı Turgutlu Köyü sınırları içinde bulunan Birliğin Tire’deki sığır üretim çiftliğine geçildi.


 Burada program halk oyunları ekibini yöresel zeybek gösterilerini sunması ile başladı. Sonrasında konuşmalara geçildi. Sırasıyla; Ali Gülkaynak, Cüneyt Özgümüş, Seda Gengörü, Cemalettin Özden, Vali Mustafa Toprak ve Bakan Mehdi Eker birer konuşma yaptılar. 


GÜLKAYNAK, “ÖDEMİŞ VE BERGAMA ÇİFTLİKLERİMİZDEKİ HAYVAN SAYIMIZI BEŞE KATLADIK”
İlk sözü alan Ali Gülkaynak, “En büyük hayalimiz, damızlık düve ithal eden değil, ihraç eden ülke olmaktı. Bugün bunu başarmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Ödemiş, Bergama ve Tire’deki çiftliklerimizdeki üretimimizi beş katına çıkardık. Ödemiş ve Bergama’da 250 baş olan hayvan sayımızı 1250 başa çıkardık.” dedi.


ÖZGÜMÜŞ, “TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK ALANINDA İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Sonra kürsüye gelen  Cüneyt Özgümüş, “2010 yılında Tekirdağ’da kurduğumuz firmamız, 2011 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve robotla sağım sistemine geçti. O zaman Tarım Bakanımız yanımızdaydı. Firmamız yine bir ilki gerçekleştiriyor ve Türkiye’nin ilk canlı büyükbaş hayvan ihracatını gerçekleştiriyor. Sayın Bakanımız yine yanımızda ve yine bizlere desteklerini sunmakta. Firmamız Sarp Hayvancılık A.Ş. Türkiye’de; ISO 9001, 14001, 18000 ve 22000 belgelerine sahip sektördeki ilk firma olmuştur. ” dedi. Özgümüş, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a da verdiği destek ve yardımlardan dolayı teşekkür etti.


GENGÖRÜ, “TÜRKMENİSTAN ÖNEMLİ BİR TESİS KAZANDI”
Üçüncü olarak kürsüye gelen Seda Gengörü ise konuşmasında, Türkmenistan’a böyle bir tesisi kurdukları için çok mutlu olduklarını belirterek, Türkmenistan Cumhurbaşkanı’na ülkenin hayvancılığının gelişmesi noktasında verdiği büyük desteklerden dolayı çok çok teşekkür etti.


ÖZDEN, “15 YILDA, AVRUPA ÜLKELERİ İLE YARIŞIR DURUMA GELDİK”
Akabinde kürsüye çıkan Damızlık Sığır Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, “Yıllardır özlemle beklediğimiz noktalara ulaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. 1998 yılında Bakanlığımızın bir odasında başlattığımız çalışmalarımızın bu noktalara gelmesi büyük bir önem arz etmektedir. 15 yılda damızlık sığır üretiminde Avrupa ülkeleri ile yarışır bir duruma geldik.” dedi.



TOPRAK, “BU GÜZEL ÇALIŞMANIN DİĞER BÖLGELERİMİZE DE DALGA DALGA YAYILMASINI İSTİYORUZ”
Özden sonra platforma gelen ve mikronu alan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, “Çok önemli bir konuda ihracat noktasında gelmişsek, şüphesiz ki bu başta Tarım Bakanlığımız ve Hükümetimiz olmak üzere, tüm üretici birliklerimizin, çiftliklerimizin ve çok değerli çiftçi ve üretici vatandaşlarımızın çalışmaları ve çabaları ile olmuştur. Bölgemiz, hayvancılık konusunda; gerek çiğ süt üretimi gerekse et üretimi konusunda önemli bir merkez haline gelmiştir. Bugün burada yaşanan bu güzel çalışma ve uygulamanın ülkemizin tamamına dalga dalga yayılmasını umuyorum, diliyorum.” şeklinde konuştu.


EKER, “BUGÜNÜ HİÇBİRİMİZ UNUTMAMALIYIZ”
 Son sözü alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise yaptığı konuşmasında şu ifadeleri dile getirdi: “Bugünü hepimiz; bizler, çiftçilerimiz, Türkiye’deki tüm üreticilerimiz hatırlayacak. Bugün 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir ilkin gerçekleştiği bir gündür. Bugün, ülkemizin hayvan ithal eden bir ülke olmaktan çıkıp, hayvan ihraç eden bir ülke haline geldiği bir gündür. Bugün Türk çiftçisinin, besicisinin kendi yetiştirdiği yüksek kalitedeki gebe düveleri bir başka ülkeye ihracatını yaptığı bir gündür. 
Hayvancılık zorlu ve meşakatli bir iştir. Bu zor ve zahmetli işin altında kalkıp, Türkiye’yi bu noktalara getiren üreticilerimize, çiftçilerimize, birliklerimize teşekkür ediyoruz. Bu ilk adım küçüktür. Ama önemlidir. Bu küçük adım ile ülkemiz yerinden kalkıp yürüyüşe geçmiştir. Bu yürüyüşümüzün ilk adımıdır. İnşallah bundan sonraki adımlarımız daha da büyük ve güçlü olacaktır. Daha hızlı şekilde yürüyeceğiz ve mesafeler alacağız.”


EKER, “BU TOPRAKLARIN İNSANI HER ZAMAN ÖNCÜ OLMUŞTUR” 
Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ihracatın, Türkiye’deki bu ilkin bu topraklarda yetişmesinin bir diğer önemli yönü var. O da şudur: bu efeler ve mert yüreklilerin diyarı Ege ve İzmir, 19. yy’da, Osmanlı döneminde,  bir yine tarımda bir ilke sahne olmuştur. Osmanlı Devleti, yurt dışına ilk tarım ürünü ihracatını yine İzmir’den yapmıştır. Şimdi yine aradan bir aşırı aşkın bir süre geçmiş. Biz yine tarım ve hayvancılık adına bir ilki bu topraklarda gerçekleştiriyoruz. Bu topraklardan Türkiye’nin ilk ihraca giden büyükbaş hayvanları gönderiliyor. Bu örneklerden şunu görüyoruz. Bu toprakların insanı ve üreticisi her zaman öncü olmuştur.” 


BAKAN EKER’E KEÇEDEN ‘ÇOBAN KEPENEĞİ’ HEDİYE EDİLDİ
Konuşmalar sonrasında plaket töreni yapıldı. Cüneyt Özgümüş, Seda Gengörü ve Cemalettin Özden’e Bakan Eker ve Vali Toprak tarafından plaket verildi. Bakan Eker’e Tireli keçe ustaları tarafında yapılan çoban kepeneği hediye edildi. Bakan Eker, kepenekle basına poz verdi. Daha sonra Bakan Eker ve beraberindekiler, ilk sevkiyatın TIR’lara yüklenmesini yerinde izledi. Bakan Eker, hayvanların çok sağlıklı ve besili olduğunu ifade etti.


VİDEO:

Editör: Haber Merkezi