Tire Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü, Mayıs ayında 19 köyde başlatılan 2-B statüsündeki arazilerin satış çalışmaları sonrasında, şuana kadar kendilerine 1187 köylü vatandaşın başvuruda bulunduğunu belirtti. 


Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi


2012 yılında kabul edilen 6292 sayılı “Orman Köylülerinin Kalkınmasını Destekleme ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkmış Arazilerinin Satışı” ile ilgili yasa kapsamında 2013 yılı Mayıs ayında, ilçedeki tüm köylü vatandaşlara konuyla ilgili tebligat yollayan ve başvuru yapmalarını isteyen Tire Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü, 2-B arazilerinin satışı için gelen talep başvurularını almaya devam ediyor. 

6 MİLYON 334 BİN 256 M2 ARAZİ İÇİN TOPLAM 1187 BAŞVURU OLDU
Toplam 19 köydeki 2-B arazileri ile ilgili çalışmalarını sürdüren Tire Mal Müdürlüğü’ne bu güne kadar 1187 adet başvuru yapıldığı öğrenildi. Tire Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalara göre ilçe sınırları içerisinde bulunan 1231 parsel, toplam 6 milyon 334 bin 256 metrekare 2-B statüsündeki arazisi kullanıcısı olan köylü vatandaşlara satılacak. 
Bu çalışmalar kapsamında başvuru süresi dolan, çalışmaların noktalandığı; Akçaşehir, Alaylı, Büyükkale, Mehmetler, Saruhanlı ve Üzümler köylerinde yaklaşık 420 vatandaşa 2-B arazisi satışı yapıldı.

EYLÜL VEYA KASIM SONUNA KADAR BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Eylül ayı sonuna kadar başvuruların süreceği Başköy, Cambazlı, Çeriközü, Dündarlı, Küçük Kömürcü, ve Ortaköy köylerinde ise şuana kadar toplam 57 vatandaşın satın alma yönünde başvurusu olmuş durumda. Başvuru süresi Aralık ayı başına kadar sürecek olan diğer köyler; Akmescit, Çukurköy, Dağdere, Musalar, Somak, Topalak ve Yamandere’de ise şuana kadar toplam 710 kişi başvuruda bulunmuş durumda.

ARAZİNİN DEĞERİNİ UZMANLAR BELİRLİYOR
Çevre ve Orman Bakanlığı kadastro ekipleri tarafından, orman vasfını yitirmiş olan ve 2-B olarak nitelendirilen arazilerde yapılan inceleme ve saptama çalışmalarının ilçelerdeki kadastro müdürlüklerine devredilmesi sonrasında, ilçelerdeki tarım müdürlüğü, ziraat odası gibi kurumlar ve uzmanlardan alınan bilgiler doğrultusunda rayiç satış fiyatlarının belirlendiğini ifade eden yetkililer, belirlenen fiyatlara şuana kadar başvuruda bulunan Tireli hiçbir köylünün herhangi bir itirazda veya şikayette bulunmadığını belirtti. Fiyatların her arazi için değişebileceğini belirten yetkililer, arazinin yapısının, sulak olup olmamasının v.s. gibi hususların arazinin fiyatını belirlemede etken olduğunu belirtti. Tire Mal Müdürlüğü yetkilileri, başvuruların büyük oranda tamamlandığını, bundan sonra Tire için çok fazla başvuru olacağını sanmadıklarını ifade etti. 

BAŞVURUDA BULUNAN HİÇBİR KÖYLÜ GERİ ÇEVRİLMEDİ
Tire Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaların devamında; araziler kullanıcısı olan vatandaşlara satıldığı, dşarıdan gelen başka kişilere satılmadığı belirtildi. Ancak araziyi kullanan ve öncelik tanınan vatandaş, kendi hakkından feraget etmesi veya başvuru süresi içerisinde başvuruda bulunmaması durumunda araziyi alma hakkı elinden gider. Bu güne kadar Tire’de yapılan hiçbir başvurunun geri çevrilmediğini, tüm başvuruların olumlu yanıtlandığı da ifade eden yetkililer, başvuru süresi devam eden köylerdeki vatandaşlara son kez seslenerek başvuruda bulunmalarını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi