Tire Ticaret Odası 'TOBB Akreditasyon Sistemi Denetimi'ni başarıyla geçti.
Dilek KART

2012 Yılında başlayan TOBB Akreditasyon Sistemi Çalışmaları 5 Aralık Perşembe günü Türk Loydu tarafından yapılan denetim ile sonuçlandı. Tire Ticaret Odası artık üyelerine 5 yıldızlı hizmet verecek olan akredite oda oldu.
Beş yıldızlı hizmet yarışına 2012 yılında katılan Tire Ticaret Odası, Türk Loydu Denetçisi Mehmet Besleme tarafından gerçekleştirilen denetimini başarı ile tamamladı. Tire Ticaret Odası’nın akreditasyon kılavuzuna göre 13 maddede yapılan denetimde çalışmaların yeterli ve üst düzeyde olduğu, bazı maddelerde iyileştirmeler yapılabileceğini söyleyen Mehmet Besleme yapılan denetim sonunda şöyle konuştu, “Bugün İngiliz odalarının kendi odalarına uyguladığı kalite sistemi olan akreditasyon sisteminin denetimine geldik. Ve bu denetimden Tire Ticaret Odası başarıyla ayrıldı. Yapılan denetimde 37-50 arası puan alan odalar C Sınıfı, 50-59 puan B Sınıfı ve üstü A sınıfı Akredite olarak sınıflanıyor. İlçe odalarında çok fazla B sınıfı bulmamız mümkün olmuyor. Bunun nedeni bütçe ve personel büyüklüğü gerektiriyor olması. Tire ticaret odası 52 puanla B sınıfı akredite oda olmuş oldu. TOBB’un yapacağı ödül töreni ile belge verilecek. Türkiye’de 59 akredite oda var. İzmir ilçelerinde şu anda 4 ticaret odası akredite oda ve hepsi de B sınıfı” dedi.  


TİRE TİCARET ODASI B SINIFI AKREDİTE ODA OLDU
Bundan böyle Tire’deki üyelerine daha kurumsal hizmet verecek olan Tire Ticaret Odası’nın akreditasyon kılavuzunda belirlenmiş kriterleri koruması gerektiğini kaydeden Türk Loydu Denetçisi Besleme, “Tire Ticaret Odası niçin akredite başvurusunda bulundu çünkü üye ilişkilerinde asgari yapması gerekenleri yapıyordu ama bundan öteye götürecek vizyon ve misyona sahibiyiz dedi. Doğal olarak da bunu korumak durumunda.  Yılda bir denetimler devam edecek. 3 yıl sonra da sınıflandırma denetimleri yapılacak. Akredite olan bir oda hiçbir şey yapmasa bile akredite olmuş bir odanın yapması gerekenleri gerçekleştirecek. Biz bağımsız ve objektif bir denetleme yapıyoruz. Ben TOBB’un personeli değilim. Türk Loydu tarafından Tire Ticaret Odası’nı denetlemeye geldik” dedi. 


 “A SINIFI ODA OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
Yapılan denetleme sonrası 52 puanla B Sınıfı Akredite Oda seçilen Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu da bir konuşma yaptı. Çapkınoğlu, çok mutlu olduğunu belirterek, sınavı başarıyla geçmenin gurur verici olduğunu, akreditasyon sürecinde çok ciddi bir performans gösteren oda personeline ve meclis üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Çok mutluyuz. Bu sınavı başarıyla geçmek gurur verici. Çok ciddi bir performans göstererek bir yıldır emek veren personelimize ve meclis üyelerime teşekkür ediyorum” dedi.


Görev ve sorumluluklarının arttığını vurgulayan Çapkınoğlu, “11 aylık ciddi bir çalışma ile bu başarılı sonucu elde ettik. Tire Ticaret Odası’nın 11 ay öncesindeki çalışmaları da bu yöndeydi. Akredite oda olmak için başvurduğunuzda öncelikle akredite olmaya aday olabilecek yeterlilikte mi oda diye bir denetleme yapılıyor. Bu denetimden geçtiğimiz zaman akreditasyona uygun çalışmalarımız varmış demek ki diye de mutlu olduk. Önceki çalışmalarımızın da doğru çalışmalar olduğunu gördük. İnşallah bundan sonraki süreçte daha kurumsal olan odamız üyelerine daha kaliteli hizmet verecek. Bu bayrağı taşımak oldukça zor. Sonraki denetlemelerde de 52 puanı yükseltip A sınıfı oda olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.


HEDEF 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Tire Ticaret Odası’nın bundan sonraki süreçte daha faydalı hizmetleri olacağını ifade eden Çapkınoğlu, “Tire Ticaret Odası’nın 1 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu süreci yakalamak için elimizden geleni yapacağız. Üyelerimizi, bu konuda neler yapılması gerekiyorsa bilgilendireceğiz. Çok çalışacağız. Tire Ticaret Odası olarak çalışmaktan korkmuyoruz. Bizden sonraki nesillere çok daha sağlıklı bir ticaret odası bırakacağız. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz ‘Dış Ticaret Semineri’ gibi seminerleri çoğaltacağız. Önemsediğimiz, ‘1 milyar dolar ihracat’ iddiasını laf olsun diye söylemedik. Tire’de bu potansiyel var. Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde çok yabancı firma var. Benim önemsediğim ise yerel firmaların olması. Torbalı’da ihracat rakamları yüksek. Çünkü Philip Morris var. Philip Morris’in Torbalı’ya bir katkısı yok. Tire’de Tahtakale’de bir esnafın yaptığı ihracat benim için çok daha kıymetli. Yerel firmaların ihracat yapabiliyor olması benim için önemli. Üyelerimizi heveslendirmek önemli. Bundan sonraki dönem daha farklı olacak. Bu işin yani ihracatın korkulacak bir tarafının olmadığını üyelerimizin anlamasını sağlayarak onları özendirip cesaretlendireceğiz. İnsanlar ihracat yapmaktan korkuyor. Tire yıllarca yüz yüze alışveriş yapmaya alışmış. Ama dünya öyle değil artık. İnternette birbirimizi görmeden alışveriş yapıyoruz” dedi.


Tire’de yaptığı işin arkasında durabilecek ve rahatlıkla ihracat yapabilecek firmaların bulunduğuna dikkat çeken Hüseyin Çapkınoğlu, “İhracat yapabilecek üyelerimizin kendilerine güvenlerinin gelmesi için fuarlar olması lazım. Kişiler yaptığı ürünün dış dünyada satıcı bulacağına inanması lazım. Hiç kimse ufak görmemeli kendisini. Yaptığı işi hakir görmemeliler. Çin’den birilerinin yaptığı ürünler Tire’de satılıyorsa bizim yerli üreticimiz de dış pazarda yer bulabilir. Yaptığı işin benzerini başkalarının yaptığını ve fuarlara katıldığını görmesi lazım. Bu nedenlerle önümüzdeki dönem 1 milyar dolar hedefine doğru koşacağız hep beraber” şeklinde konuştu. 


Yapılan denetim sonrası Tire Ticaret Odası personeli ve meclis üyelerinin katıldığı bir pasta kesme töreni yapıldı ve törende denetçi Mehmet Besleme’ye Tire’nin ünlü el sanatı olan keçeden yapılmış şal hediye edildi.

Editör: Haber Merkezi