Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tireli üreticinin geçmiş yıllarda olduğu gibi tekrar pamuk üretimine dönmesi gerektiğini söyledi. Ülkede tekstil ve hazır giyim sanayisi göz önüne alındığında pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Başkan İbişolu, "Tekstilde dünyada söz sahibi olmak isteyen Hindistan gibi ülkeler artık dışarıya pamuk ihraç etmekten vazgeçti" dedi. Tire Ovası'nda 2005 yılında 90 bin dekar alanda 40 bin ton pamuk üretildiğini hatırlatan İbişoğlu, "Daha sonra pamukta uygulanan yanlış politikalar, ürüne verilen prim desteğinin yetersiz olması ve maliyetin altındaki alım fiyatları yüzünden üretici pamuktan vazgeçti. 2010'da ilçemizde bin 350 ton olan rekolte, 2011'de 3 bin tona çıktı. Geçen yıl ise tekrar durgunluk dönemi başladı. 2005 yılından sonra pamuktan vazgeçen bölge üreticisi başta hayvancılık olmak üzere, dane ve silajlık mısır ile sanayi tipi domates ve salçalık biber üretimine yöneldi. Bölgede gerçekleşen fazla üretim, üreticiyi zarara uğrattı. Bu yıl ise pamukta açıklanan fiyatlar yüzleri biraz güldürdü. 2014'te yörede pamuk üretimi az da olsa artabilir" dedi.

 

“YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ”

Pamuğun, tekstil hammaddesi olmasının yanında yağ, yem, gıda, kozmetik ve savaş sanayinde de kullanıldığına işaret eden İbişoğlu, "Ülkemiz, dünyada 7'nci büyük pamuk üreticisi, 4'üncü büyük tüketicisi, 2'nci büyük ithalatçısı durumunda. Aynı zamanda tekstil üretimi alanında

6'ncı, konfeksiyon tedarikçileri alanında da dünyanın 4'üncü büyük ülkesi konumunda. Dışarıya önemli miktarda kaynak aktarıyoruz. Çiftçi, eskiden olduğu gibi tekrar pamuk üretimine yönelirse, diğer tarım ürünlerinde de denge unsuru oluşur. Üreticilerin görüş ve önerilerini dikkate almak çizilecek yol haritası açısından önemli. Bu nedenle, pamuk üreticisine gerçekçi oranlarda prim desteği verilmesi ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi