Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlileri, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen toplantıyla, iş güvenliği konusunda geçtiğimiz yıl çıkan yasa hakkında kapsamlı bilgi verdiler.


Ercan ÇELİK / HaberTire


Geçtiğimiz yıl Haziran ayında çıkan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile ilgili TOSBİ KT&G Konferans Salonu’nda bir toplantı gerçekleştiren bakanlık yetkilileri, katılımcılara kanunla ilgili geniş kapsamlı bilgi verdiler. Katılımın oldukça az olduğu bu önemli toplantıya TOSBİ Bölge Müdürü Galip Kılınç, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu ve Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan işletmelerin müdürleri ve insan kaynakları sorumluları katıldı. 

İş Teftişi ve Güvenliği Başkanlığı İzmir Grup Başkan Yardımcısı Yakup Aydın, EBSO Endüstriyel İlişkiler ve Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Av. Dr. Çiğdem Çiçekçi Ercan ve İş Müfettişi Gürkan Güngör Akalın’ın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda, iş kazalarına dikkat çekildi ve yaşanan iş kazalarında hem işçinin, hem işvereninin hem de devletin sorunlar yaşadığı belirtildi. 



BU KANUN 3 AYAKLI BİR SİSTEM
Toplantıda ilk olarak söz alan Av. Dr. Çiğdem Çiçekçi Ercan, 6331 sayılı kanunu anlatarak, “6331 sayılı kanun Türkiye’de çok büyük değişikliklere sebep oldu. Sadece buna kanun olarak bakmamak lazım. Mevzuatta da kanunun belirli maddelerine istinaden yürürlüğe giren birçok yönetmelik var. Daha önce iş kanunu altına farklı maddelerle ve çeşitli tüzüklerle düzenlenmiş olan bu mevzuatı 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu bir araya getiriyor. Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları son derece fazla. Yüz binlere yaklaşan iş kazasında binlerce insan mağdur oluyor. Bu durumdan dolayı da işverenler açısında ciddi sorumluluklar doğuran konular ortaya çıkıyor. Bu, 3 ayaklı bir sistem. Bu kanun işçiyi de işin içine dahil ederek işvereni daha fazla yükümlülüklerle, iş sağlığı konusundaki tedbirleri uygulamaya yönlendiren ve aynı zamanda bakanlığı da son derece etkin bir şekilde devreye sokan bir sistem.” Dedi.



YÖNETMELİKLER ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR
İş Teftişi ve Güvenliği Başkanlığı İzmir Grup Başkan Yardımcısı Yakup Aydın 6331 sayılı kanunun daha önce 4857 sayılı iş kanunun içinde yer alan bir mevzuat olduğunu dile getirerek, “Bunu iş kanunun içinden çıkarıp müstakil bir kanun haline getirmek çok uzun zaman aldı. Tabi kanunun çıkması yetmiyor, kanunun çıktıktan sonra 2012 yılından bu yana yeni yönetmelikler çıkmaya devam ediyor. Bu noktada yönetmelikler de kanun kadar önemli.” Şeklinde konuştu.

İş kazalarında en mağdur olan tarafın işçi olduğunu belirten Aydın, “İşveren de, yaşanacak herhangi bir iş kazasında maliyet yönünden çok büyük kayıplara uğruyor. İş sağlığı güvenliğiyle ilgili alması gereken tedbirler, işveren açısında maliyet arz ediyor. Aynı zamanda yaşanan herhangi bir kazada işverenin ve devletin harcamaları oldukça yüksek. Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliği konusunda çıkarılan konun bu yönde iş güvenliğini arttırma yönünde etkili olacaktır.” Dedi.


İş Sağlığı Müfettişi Gürkan Güngör Akalın ise, yakın tarihten bu yana Türkiye’de yaşanan sansasyonel iş kazalarıyla ilgili derlemeleri içeren sunumunu yaparak, iş kazalarındaki hasarların boyutuna dikkat çekti.


Editör: Haber Merkezi