Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ticari rant sağlamak isteyen bazı çevrelerin, ithalat yapılması için et fiyatlarının yükselmesi bahanesiyle yapay kriz çıkarmaya çalıştığını belirtti. 



Türkiye’de kırmızı et üretiminde geçtiğimiz yıllara göre ciddi artış olduğuna değinen Eskiyörük,  “Türkiye’de 2012 yılında 2.194.000 küçükbaş, 777.000 büyükbaş kurbanlık hayvan kesildi. Şuanda 3.498.000 küçükbaş ve 1.490.000 büyükbaş kurbanlık hayvan mevcut. Yabancı ülkelerin elinde şişen et stokunu ithalatla eritmeye yönelik pazar arayışına giren ithalat lobisi bugünlerde suni gündem oluşturmaya çalışıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde tüketilen yıllık 71 kilogram kırmızı etin 61 kilogramını domuz eti teşkil etmektedir. A.B.D.’de ise yılda 73 kilogram kırmızı et tüketilirken bunun 66 kilogramı domuz etidir. Bu nedenle sığır eti stokları aşırı şişmiş durumda. Bu ülkeler, ithalat lobisini maşa olarak kullanıp Kurban Bayramını fırsat biliyor. Ellerinde kalan eti ülkemize sürmeye çalışmaktadır.” dedi.



ET İTHALATI, TARIM VE HAYVANCILIĞIN SONU OLUR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yıllardan bu yana kırmızı et üretimini desteklemek için ciddi kaynaklar ayırdığını belirten Eskiyörük, şunları söyledi:


“Rant çevreleri her dönem aynı senaryoyu uygulamaya çalışıyor. Piyasa tam dengelenmek üzereyken, yine et ithalatının yolunu açmaya çalışıyor.


3 yıl önce de et fiyatı 50 lira olacak diyerek yaygara koparan ithalat lobisi karkas et ve canlı hayvan ithalatını açtırdı. Türkiye, 3 milyar dolardan fazla döviz ödeyerek et ve canlı hayvan ithal etti. Bu para lobiler ve yabancı çiftçilerin cebine girdi. Bizim üreticimiz gözü gibi baktığı hayvanlarını yok pahasına satmak zorunda kaldı. Birçok üreticimiz, üretimi sürdüremedi. Bugünlerde de, üretimimizi tehlikeye sokarak Türkiye’yi sürekli bir et pazarı haline getirmek için ithalat lobisi yine harekete geçti. Et ithalatı, tarım ve hayvancılığın sonu olur. Türkiye aynı oyuna tekrar gelmemeli.”



BAKANLIK, KONUYA HAKİM
Konuyla ilgili sektör temsilcileriyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le toplantı yaparak konuyu masaya yatırdıklarını dile getiren Eskiyörük, 



“Bakanlığımız konunun üzerinde son derece hassas bir şekilde durmaktadır. Hem üreticiyi hem tüketiciyi korumak için ciddi önlemler almıştır. Tüketicilerimiz piyasadaki suni fiyat dalgalanmaları nedeniyle endişeye kapılmamalı. 



Ülkemizde şuan et fiyatları normal seviyelerde seyretmektedir. Hayvan kesim fiyatının 16 TL olması yükselme olarak bakılmamalı. Geçmiş yılların yem fiyatlarıyla kıyaslanırsa et fiyatlarının daha da yüksek olması gerekmektedir. Tüketicilerin fiyatlara olan tepkisi, fiyatların yüksek olduğundan değil, halkın alım gücünün düşük olduğundan kaynaklanmaktadır” diye konuştu.


Türkiye’nin tarım ürünleri konusunda büyük potansiyeli olduğunun altını çizen Eskiyörük “Türkiye’de artık ithalatın sözünden dahi bahsedilmemelidir. Türkiye’nin gündemi ve hedefi artık ihracat olmalıdır. Bizi Pazar olarak gören ülkelerin oyununa gelmeyip, biz dünyayı pazar görmeliyiz. Çünkü ülkemizin bunu gerçekleştirecek gücü fazlasıyla var.” dedi.  

Editör: Haber Merkezi