Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için büyük önem taşıyan Okul Sütü Projesi’nin,  devlet tarafından öğretim döneminin ikinci yarısında uygulanacağının açıklanması üzerine Bergama Belediyesi çocukları sütsüz bırakmadı. Tire Süt Kooperatifi’yle protokol imzalayan Bergama Belediyesi, ilçedeki 4 bin öğrenciye süt dağıtımına başladı. 


Bergama Belediyesi için üretilen sütler, çocukların ilgisini çekmek ve eğlendirerek süt içme alışkanlığı kazandırmak için özel tasarım yapılan bardaklarda, müzikli kukla gösterileriyle öğrencilere sunuluyor.


Okul Sütü Projesi’nin ilk gününde Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Duman’ın da katılımıyla Ali Rıza Eroğlu İlkokulu’nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç “Sağlıklı nesillerin yetişmesi için çocukluk çağından itibaren sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemlidir. Çocukların içtiği süt miktarı, sağlıklı büyümesiyle doğru orantılıdır. Süt, en temel besin kaynaklarımızdan biri. ‘Okul Sütü Projesi’ ile amacımız öğrencilerimize süt içme alışkanlığı kazandırarak, gelişimlerine katkıda bulunmak.” dedi.


İZMİR’DEN NİCE BİLİM ADAMLARI VE MUSTAFA KEMAL’LER YETİŞECEK
Sağlıklı nesiller yetiştirilmesi konusunda yerel yönetim organlarına büyük sorumluluk düştüğünü belirten Eskiyörük, “Tüm belediye başkanlarımız, kendi ilçelerinde bu projeyi uygulayarak gelecek nesillerimizin sağlıklı yetişmesi için paha biçilmez bir yatırım yapabilir. Tire Süt Kooperatifi olarak bu konuda hizmet vermeye hazırız. Hem çocuklarımız süt içerek sağlıklı büyüsün, hem de üreticimizin ürünü değer bulsun. Bu projeler sayesinde İzmir’de çocuklar süt içme alışkanlığı kazanarak büyüyor. İzmir'den bir çok bilim adamı ve nice Mustafa Kemal’ler yetişecek” diye konuştu.

Okul Sütü ve Süt Kuzusu’nun çok yönlü proje olduğuna değinen Eskiyörük, şunları söyledi: “Bu projelerde çocuklarımızın sağlığı için büyük bir adım atıldığı gibi aynı zamanda sütün doğrudan üreticiden temin edilmesi, köyünde 5-10 baş hayvanıyla geçimini sağlayan çiftçiler için büyük önem taşımaktadır. Projeler sayesinde süt hayvancılığı gelişiyor, üretim miktarı artıyor ve en önemlisi de süt değer kazanarak fiyatların dengede kalması sağlanıyor. Bir çok ilde mevsimsel olarak süt taban fiyatları düşerken İzmir’de bu projeler sayesinde düşüş yaşanmamaktadır”


SÜT KALİTESİ ÖNEMLİ
2 bin ortaklı üretici kuruluşu olan Tire Süt Kooperatifi’nin temin ettiği sütler, miniklere gelene kadar birçok kez kontrolden geçiyor. Modern sağım sistemli çiftliklerde el değmeden sağılan sütler, doğrudan soğutma tankına giriyor. İlk olarak antibiyotik kontrolü, alkol testi ve su analizini kapsayan ön kontrole tabi tutuluyor. Testlerden geçemeyen sütler imha edilirken, aranılan özelliklere sahip nitelikli sütler, + 4 dereceye soğutulmuş şekilde muhafaza edilerek fabrikaya gönderiliyor.  Fabrikaya ulaştıktan sonra, yağ, yağsız kuru madde, ph, somatik hücre sayısı, yabancı madde, toplam canlı (bakteri) gibi birtakım mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal testlere giriyor.  Tüm bu testlerden geçen üretim için uygun kalite değerlerine sahip olan sütler, üretim hattına alınıyor.  Steril ortamda ambalajlanan sütler yine soğuk zincirde dağıtıma çıkıyor.

Editör: Haber Merkezi