Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ile Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Akdeniz artan maliyetler, düşük prim uygulaması ve elektrik borçları nedeniyle başta süt üreticisi olmak üzere yöre çiftçisinin zor durumda olduğunu söyleyerek, ‘acil eylem planı’ çağrısında bulundu.


Nadir UYSAL / Yeni Asır Gazetesi

İzmir’in Bayındır ilçesinde, üreticiler yaşadıkları sorunlarının giderilmesi amacıyla bir an önce ‘acil eylem planı’ hazırlanmasını istedi. Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ile Bayındır Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Akdeniz ortak yaptıkları açıklamada, başta süt üreticisi olmak üzere yöre çiftçisinin zor günler yaşadığını söyledi. Her iki başkan, artan maliyetler, düşük prim uygulaması ve elektrik borçlarının üreticinin belini büktüğünü belirterek,  ‘acil eylem planı’ çağrısında bulundu. İlçe genelinde kayıtlı 52 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu ifade eden Bayındır Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Akdeniz, günlük 300 ton süt üretimiyle Bayındır’ın Küçük Menderes havzasında başı çektiğini söyledi. 


“SÜT ÜRETİCİSİ ZARAR EDİYOR”
Ulusal Süt Konseyi’nin, 1 lira olarak belirlediği süt alım taban fiyatının ilçede uygulanmadığından şikayet eden Akdeniz, “Üretici sütünü 1 lira yerine, 90-95 kuruştan satabiliyor. Ulusal Süt Konseyi’nin bu konuda yeterince yaptırım gücü yok. Yörede 8 bin aile süt hayvancılığından geçimini sağlıyor. 1 litre sütün maliyeti, 1 lira 16 kuruşa ulaştı. Üretici zarar ediyor. Hazırladığımız raporları yetkili organlara göndermemize rağmen herhangi bir sonuç elde edemedik” dedi.


“YETKİ KARMAŞASI YAŞANIYOR”
Bakanlığın, soğuk sütte 0.09 kuruş olan prim uygulamasının son iki ayda 0.06 kuruşa kadar gerilediğini kaydeden Akdeniz, “ Süt üreticisi ile Damızlık Birliği arasında yetki karmaşası yaşanıyor. Yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetleri çok yüksek. Yeme destekleme primi uygulamasından yanayız. Karkas etin kilo başına maliyeti 16 buçuk lira. Üreticiler olarak, et ve canlı hayvan ithalatına karşıyız. Ekonomik açıdan zorluklar içinde olan üretici vadesi gelen borçlarını  ‘öteleme’ yoluna gidiyor” diye konuştu.


“ELEKTRİKTE FAİZLER AFFEDİLSİN”
Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ise yöre çiftçisinin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları ile bakanlıktan yeterince hibe desteği alamadığından yakındı. Yörede, yaklaşık 4 bin tarımsal amaçlı elektrik abonesinin bulunduğunu ancak, toplam 3 bin 830 abonenin borçlu durumda olduğunu anlatan Başkan Almışlar, “Bu çok ciddi bir rakam. Borcunu ödeyemeyen çiftçinin tarlasından sayaçları sökülüyor. Tarımsal üretim ise büyük bir sekteye uğruyor. Haziran ayının 6’sından önceki elektrik borçlarının anapara hariç, faizlerinin affedilmesini istiyoruz. Başta bankalar ve iletişim şirketleri olmak üzere birçok firma çiftçiye “hasattan hasada” ödeme kolaylığı sunuyor. Aynı uygulamanın elektrik şirketleri tarafından da hayata geçirilmesini istiyoruz.” dedi. 


“HİBE DESTEĞİ YETERSİZ”
Bayındırlı üreticilerin, İPAK projesi kapsamında yeterli ‘hibe’ desteği alamadığını ifade eden Almışlar sözlerine şöyle sürdürdü. “ Geçen yıl hazırladığımız 550 dosyadan sadece 50’si, bu yıl ise 353 dosyadan 44’ü hibe yardımı almaya hak kazandı. Toplamda 224 bin liraya ulaşan ‘hibe’ şeklindeki yardımlar oldukça düşük seviyelerde kaldı. Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir süre önce Canlı, Yakapınar ve Kızılcaova’da başlattığı üretim yolları çalışmaları bilemediğimiz bir nedenden ötürü yarım bırakıldı. İlçe ekonomisinin can damarını oluşturan üretim yollarındaki çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi