Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Tat Tohumculuk A.Ş’nin Bayındır’da kuracağı 11 adet modern serada çiçek ve sebze fidesi üretmek için çalışmalara başladığını söyledi.



Nadir UYSAL / Yeni Asır Gazetesi


‘Çiçeğin başkenti’ olarak bilinen İzmir’in Bayındır ilçesi, çiçek ve sebze fidesi üretimi konusunda önemli bir adım attı. “Tat Tohumculuk A.Ş”, Canlı semtinde ‘fide’ üretimi yapmak amacıyla belediyeye ait toplam 56 dönümlük araziyi, Bayındır Belediyesi’nden 29 yıllığına kiraladı. Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, firmanın ilçede 11 adet modern sera kurmak için çalışmalara zaman kaybetmeden başladığını ve seraların yılsonundan önce bitirilerek, faaliyete geçeceğini söyledi. Bayındır’ın, tarımsal potansiyeline dikkat çeken Başkan Kertiş, “Böylesine büyük firmaların ilçemize yatırım yapması bizleri sevindiriyor. Tat Tohumculuk A.Ş’nin, Bayındır’da ‘çiçek ve sebze’ fidesi üretecek olması, başta bölge çiftçisinin elini güçlendirecek. Fidesini, bugüne kadar Antalya ve Yalova yöresinden temin eden üretici, kaliteli fideye daha az maliyetle ulaşacak. Firmanın, ilçemize yatırım yapma kararı almasının ardından belediye meclisi kanalıyla ‘taşlık arazi’ statüsünde bulunan alanı kendilerine kiraladık. Yatırımcıları ilçemize davet ediyorum. Canlı Hayıtlıkır yakınlarında kurulacak, ‘süt ve et’ entegre tesisinin temelini ise çok yakında atacağız” dedi.



ÇEVRE DOSTU SERALAR
Tesislerin, son sistem teknoloji ile donatılacağını ifade eden Başkan Kertiş,”Seraların kurulacağı arazi iş makineleri tarafından tesviye edilerek, düzeltiliyor. İnşaata, bu ay içinde başlanacak. Fide üretim seralarında en son teknolojiler yer alacak. Ayrıca, meteorolojik istasyona sahip olacak tesiste elde edilecek veriler uzmanlar tarafından anında değerlendirilecek. Seralarda, ısıtma, soğutma, havalandırma ve nemlendirme işlemleri ‘otomatik iklimlendirme’ şeklinde yapılacak. Yakıt olarak ise ‘temiz enerji’ diye tanımlanan doğalgaz kullanılacak” şeklinde konuştu.



ÇİFT ZAMANLI ÜRETİM
Bayındır’da geçekleştirdikleri yatırım hakkında bilgi veren firma yetkilileri ise“ Toplam 11 adet sera, 21 dekarlık alan üzerine kurulacak. Başta, Küçük Menderes ve Ege Bölgesi olmam üzere Türkiye geneline sebze ve çiçek fidesi satışı yapılacak. Kışlık ve güzlük olmak üzere iki zamanlı üretim gerçekleştirilecek. Sanayi domatesi, patlıcan, biber, kavun, lahana, enginar, marul, salatalık ile birlikte birçok sebze ve çiçek fidesi yetiştirilecek. İlk etapta, seralarda 60 ile 80 kişi arasında istihdam sağlanacak. Üretime bağlı olarak, istihdam sayısı da arttırılacak. Aralık ayı sonlarına doğru ise üretime geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi