Ercan ÇELİK

Bakan Yumaklı, Tire Süt Kooperatifi’ni ziyaret etti Bakan Yumaklı, Tire Süt Kooperatifi’ni ziyaret etti

Tire’de 529 hanenin bulunduğu ve yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı TOKİ 3. Etap konutlarında site yönetim şirketinin aidatlara yaptığı yüzde 87’lik zam, site sakinlerini isyan ettirdi. 450 TL civarında olan aidatlar, zamdan sonra 800 TL’yi buldu. Genellikle dar gelirli ve emekli vatandaşların ikamet ettiği sitede, hak sahipleri aidatları ödeyemeyecek duruma geldi.

ÇÖZÜM BEKLİYORLAR

Konuyla ilgili site içerisinde toplanan vatandaşlar, toplu basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına CHP Tire Belediye Başkan Aday Adayı Ayten Gülsever ve TOKİ Mahallesi Muhtarı İbrahim Ukil de katıldı.

Yapılan açıklamada site sakinleri şunları söylediler: “Burada toplanmamızın amacı TOKİ aidatlarına yapılan yüzde 87’lik zamma itiraz ve yönetimin yetersiz hizmetlerini dile getirmek, çözüme kavuşturmaktır. Ayrıca sesimizi mağduriyetimizi en yüksek makamlara duyurup bu konuya acilen el atmaları içindir.

“HİZMET YETERSİZ”

Emlak Yönetim’in genel kurulu toplamadan bizlerini fikrini almadan kendilerince karar alarak yüzde 87’lik aidat zammını kabul etmiyoruz. Yaptıkları hizmetleri fazla eleman bulundurmalarına rağmen yetersiz buluyoruz. Asansörler bozuk, yağmur sebebiyle çatı oluklarından akan sular blokların iç ve dış duvarlarını aşırı nemlendirmiştir. Yönetime söylendiği halde hala çoğu bloklarda çözüm bulunmamıştır. 5 gündür merkezi uydu sistemini tamir ettirmemişler, bizi mağdur etmişler ve nedense basın toplantısı düzenleyeceğimiz bugün onarılmıştır.

TOKİ aidatları İzmir Tire lüks sitelerle yarışır hale geldi. Diğer toplu konutlar 75 TL aidatla, bir kısmı 250 TL aidatla bizde yapılan hizmetlerin daha iyisini az bir elemanla yapmaktadırlar.

Site yönetcisi, Emlak Yönetim’in zamları yaptığını söylemektedir. Yönetime gittiğimizde sert tavırlarla karşılanmaktayız. Sabrımız sınanmaktadır.

“AİDATLAR, TOKİ TAKSİTLERİNİ GEÇECEK”

Buradaki insanlar alt gelirli 7.500 – 5.000 TL ile geçinen insanlar çoğunluktadır. Aldığımız para TOKİ taksidi, aidat, elektrik, su, telefon, doğalgaz ve ısıtmaya gitmekte. Gıdamıza para harcamakta zorluk çeker haldeyiz. Devlet TOKİ taksitlerimize yüzde 30’luk zam yaparken Emlak Yönetim yüzde 87’lik zamla (730-800 TL) arası, TOKİ taksitlerini geçecek hale gelmiştir.

Bu sebeple Emlak Yönetim’in zammını 400 TL ile sabitlenmesini ve mümkünse Emlak Yönetim’in gitmesini istiyoruz.

Buradan bizi ev sahibi yapan devletimize ve sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor, sesimizi duymasını istiyoruz. Toplanmamızın amacı budur. Ben ve tüm hak sahipleri adına, sayın başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na sesleniyor, mağduriyetimizi acilen gidermelerini rica ediyoruz.

Gelecekte Emlak Yönetim’in yüksek zamları TOKİ taksitlerini geçecek ve buradaki halk TOKİ taksiti, aidat, elektrik, su, yeme içme ile evlerini ödeyemez hale gelecek.

Asgari ücretten az maaş alan TOKİ’lilere asgari ücret üzerinden aidatlara zam yapmak zulümdür.

Bu zulme Cumhurbaşkanımızın sessiz kalmayacağına inanıyor ve umut ediyoruz.”

MUHTAR UKİL: “AİDATLAR ÇOK YÜKSEK”

TOKİ Mahallesi Muhtarı İbrahim Ukil, “Bu insanlar genelde bir ümit bağlayarak buradan ev almışlar. Buraya gelirken ceplerinde ne varsa gömerek geldiler. Elektrik, doğalgaz, abonelik parası, evin taksidi, peşinat derken. Şimdi bu insanlar 7.500 ve daha altındaki paralarla geçinmekte. Hiç kimsenin buradan parası yetmedi diye burayı terk etmesine gönlümüz razı olmaz. O nedenle bu aidatların çok yüksek olduğunu, aidatların tekrar gözden geçirilmesi Emlak Yönetim tarafından rica ediyoruz. Bu insanlar bu aidatları ödeyemez. Çok çok fazla yüksek. Şehir merkezindeki  sitelerle karşılaştırdığımızda hiçbir sitede bu kadar yüksek aidat yok. 529 konutun hepsini üst üste koyduğumuz zaman ciddi bir miktar oluşmaktadır. Bu insanların mağduriyetinin acilen giderilmesini talep ediyoruz.”

Editör: Ercan Çelik