Ercan ÇELİK - ÖZEL HABER

TOSBİ’nin köydeki araziye açtığı kuyudan, sınırın üstünde su çektiğini ve bölgedeki yeraltı suyunu tüketme noktasına getirdiğini iddia eden köylüler, o kuyunun bulunduğu alanda toplanarak basın açıklaması yaptı.

Devlet Su İşleri’nin söz konusu araziden günlük 2 ton/dekar tarımsal sulama için TOSBİ’ye izin verdiğini söyleyen köylüler, TOSBİ’nin buradan bu sınırın çok üzerinde su çektiğini iddia ediyorlar. Bu iddialarının dayanağı ise, çevrede hızla kurumaya başlayan su kuyuları. Köylüler, TOSBİ’nin tarımsal sulama amacıyla aldığı suyu ticari olarak organize sanayide faaliyet gösteren fabrikalara sattığını iddia ediyor.

Tireli Açelya, tedavisine kavuşmak istiyor Tireli Açelya, tedavisine kavuşmak istiyor

Kurşak Köyü Kumtepe Mevkii’nde 474 parsel numaralı arazi, bir süre önce Tire Organize Sanayi Bölgesi’ne satılmıştı. Köylüler bu satışı öğrendikten sonra o dönemde yürürlükte olan sınırdaş kanununu gerekçe göstererek konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme bahse konu arazinin sınır komşusu olan 473 parsel numaralı arazi sahibi köy sakini Cevdet Hızlı’ya satılmasına karar verdi. Dava istinafa taşınırken yeni tartışmalar da beraberinde geldi.


 

ÇEVREDEKİ KUYULAR KURUYOR
Satın aldıkları 474 parsel numaralı arazide su kuyusu açan Tosbi, buradan çektiği suyu 18 kilometrelik boru hattıyla Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıdı. Tosbi’nin su çekmesiyle birlikte civar arazilerde tarımsal sulama amaçlı kullanılan su kuyuları iddiaya göre bir bir kurumaya başladı. Köylüler, Tosbi’nin belirtilen miktardan fazla su çektiği iddiasıyla yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Tosbi’nin yeraltı su kaynaklarını hızla tükettiğini söyleyen köylüler, 474 parsel numaralı arazinin önünde basın açıklaması yaptı.


 

‘HAKKIMIZI ARIYORUZ’

Köylüler tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Bugün burada toplanma amacımız tarımsal sulamada kullandığımız yer altı sularının Tire Organize Sanayi tarafından haksızca sömürülmesidir. Daha önce hukuk mücadelesi vererek, köylü dişinden tırnağından artırdığı parayı ortaya koymuş bu mücadeleyi kazanmıştır. Fakat hakkımız tarafımıza verilmediği gibi yer altı sularımız kontrolsüz şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Bunun sonucu olarak yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede civardaki su kuyuları kurumaya başlamıştır. Tarımın bu denli önemli olduğu bir süreçte çiftçi kuraklıkla sınanmamalıdır. Tire’nin doğusunda bulunan köylerimiz aynı konu ile daha öncesinde sömürülmüş olup kuraklıkla yüz yüze bırakılmıştır. Organize Sanayi Bölgesi gibi büyük bir oluşumun su ihtiyacı yer altı sularımız sömürülerek karşılanamaz.  Baraj yapmak yerine çiftçinin yaşamı olan sularımızı elimizden almak çözüm olmaz. Böylece büyük bir oluşumun su ihtiyacını burada bulunan su kuyuları değil deniz olsa yetmez. Yetkililerin sesimizi duyup hakkımız olanın iade edilmesini istiyoruz.”

İNCELEME İSTİYORLAR

Köylüler, Devlet Su İşleri tarafından söz konusu arazideki kuyunun ve boru hattının incelenmesini ve usulsüzlüklerin tespit edilmesini talep ediyor.

kursak2

kursak1

Editör: Ercan Çelik