Ercan ÇELİK

Tire’nin tarihine ışık tutan araştırmaları sonucu yayınladığı eserleriyle tanınan, Tireli Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, Tire tarihinde oldukça büyük yeri olan Yahudilerin hikayelerini derledi. Göçmen, “Mazideki Tire Yahudileri” adlı yeni kitabında, Yahudilerin Tire’ye gelişlerinden başlayarak, Tire’deki sosyal ve kültürel hayata nasıl etki ettiklerini anlatıyor.

Yeni kitabıyla ilgili HaberTire’ye konuşan Yılmaz Göçmen, şunları söyledi;  “Mazideki Tire Yahudilerini ve Tirelilerle ilişkilerini anlatmaya çalıştığım bu kitapta; Yahudilerin Tire'ye geliş hikayeleri ile geçmişten günümüze yaşananları, Tiremize kazandırdıkları, gerek mutfak gerekse diğer kültürel değerleri karınca kararınca yazmaya gayret ettim. 1530'lardan 1950'lere kadar yaklaşık 420 yıl iç içe birlikte ve o devirlerin şartlarında, bir insan ömrünün ortalama 60 yıl olduğunu düşünürsek, bu hesaba göre 7 nesil bir arada, Müslüman Türklerle Yahudiler birlikte yaşadılar ve birlikte yaşlandılar. Bir gün kavga etmediler, bir gün birbirlerine darılmadılar. 1948 yılından sonra Yahudiler İsrail'e giderlerken birlikte ağladılar. Bu kitapta. 420 yıl ve sonrasından basit kesitler bulacağınızı sanıyorum. Ben bana düşenin bu kadarını yapabildim. Benden sonra gelenler umarım bu tarihi olayı 3-5 adım daha ileriye götürebilirler.”

YILMAZ GÖÇMEN KİMDİR?

1951 yılında Tire'de doğdu. İlk ve Ortaöğrenimini Tire'de yaptı. Öğretmen Okulunu Gökçeada (Imroz) Atatürk İlköğretmen Okulunda okudu. 1969 yılında İlkokul Öğretmeni oldu. Yurdun muhtelif yerlerinde öğretmenlik ve idareciliklerde bulundu. 1981 yılından 1987 yılının sonuna kadar Almanya'da Türk işçi çocuklarının eğitiminde görev aldı. 1987 yılında yurda döndükten sonra iki üniversite bitirdi. 1999 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra çeşitli kurumlarda idarecilikler yaptı. Dünyada 30'dan fazla ülkeyi görme fırsatı bulan Yılmaz GÖÇMEN Ingilizce ve Almanca bilmektedir.

Yılmaz GÖÇMEN bugüne kadar TRT'nin çeşitli programlarında görev almıştır. TRT'nin en büyük prodüksiyonu olan "Altın Kanatlar"da Tire koordinatörü olarak görev yaptı. 2009 yılında Bayrampaşa Belediyesi ile TRT'nin ortaklaşa organize ettiği "Balkanlarda Ramazan" programının Makedonya ayağında görev aldı.

2015 yılında TRT Belgesel için çekilen "Yeni Şükran Oteli" isimli yedi bölümlük programda başrol oyuncusu olarak görev yaptı.

Eski Tire ile ilgili yaklaşık 8000 fotoğraftan oluşan bir arşivi bulunan Yılmaz Göçmen'in bu güne kadar yayınlaşmış eserleri;

1-Akdeniz Nerede

2-Geçmişten Günümüze Tire'nin Yıldızları

3-Bizden Efsaneler

4-Bizden Efsaneler (2. Baski)

5-Öğretmenlerden Anılar

6-Son Kuşlar (Elsanatlarının Son Temsilcileri)

7-Edalı Teyze

8-Bizim Insanlarımız

9-Yüz Yıllık Notalar (1.Baski)

10-Her Otel Odasından Duman Aynı Tüter

11-Göze mi Geldik Sen mi Unuttun

12-Mazideki Tire Yahudileri

Editör: Haber Merkezi