Dilek AYVALI - Tire AA

Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu (MYO) Moda Tasarımı programı Öğretim Görevlisi Kemal Yanmaz, katıldığı çiçek ve çocuk teması ile Antalya’da düzenlenen Expo 2016 fuarında bitkiler kullanılarak hazırlanan heykelleri görerek, Bayındır Belediyesi’nin desteği ve öğrencileri ile 3 ayda, galvaniz konstrüksiyonundan damlama sulamasına ve alçısına kadar el emeği ile bitkilerle bezenen yaşayan heykeli hazırladı. Yaşayan heykel, 3-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 20. Bayındır Çiçek Festivali’nde sergilenecek.

BİTKİ SANATLA BULUŞTU

Bayındır Meslek Yüksekokulunda Moda Tasarımı ve Giyim Üretim Teknolojisi gibi programların yanı sıra Seracılık, Peyzaj ve Süs Bitkileri, Çim Alan Tesisi ve Üretimi gibi programlarda da eğitim verildiğini söyleyen Öğr. Gör. Yanmaz, betonlaşmanın günümüz şehirlerinin en önemli sorunu olduğunu belirtti. Yanmaz, “Bakır, kurşun, alüminyum veya paslanmaz çelik yerine gelecek günlerde şehirlerimizin bitkilerle bezenen yaşayan heykeller ile renklenmesini, şehirlerimizin doğa ile biraz olsun yakınlaşmasını istiyoruz” dedi.

ZEYNEP TEYZENİN ADI YAŞATILACAK

Çiçek festivali öncesi Bayındır MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş ve Öğr. Gör. Kemal Yanmaz ve öğrenciler ile bir araya gelen Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, bacasız fabrika olarak nitelendirilen çiçekçilikten Bayındır’da 5 binden fazla kişinin geçimini sağladığını ifade ederek, “Bayındır’da bahçesinde yetiştirdiği fesleğenlerle çiçekçiliği başlatan rahmetli Zeynep Çakır teyzemizden ilham alarak 20’inci yıla özgü bir hatıra kalsın istedik. Bugüne kadar ancak yurt dışı fuarlarında görebildiğimiz bu çalışmayı Ege Üniversitesi Bayındır MYO aracılığı ile gerçekleştirmek ve Türkiye’nin ilk yaşayan heykelini festivalimizde sergileyecek olmak büyük onur. Gelecekte de yaşayan heykel projeleri ile okulumuza destek olacağız” diye konuştu.

Çiçeğin başkenti Bayındır’da uygulamalı eğitimin yeni bir ekonomik katkıya dönüştüğünü belirten MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş ise “Yaşayan heykelin sergilenmesinin ardından devlet kurumlarından ve özel sektörden talepler olacağını tahmin ediyoruz. Üniversitemizin döner sermayesi çerçevesinde gelecek talepler gelecekte eğitimimize ekonomik katkı olarak değerlendirilebilir” açıklamasında bulundu.

ÖMÜRLÜK HEYKEL

Heykel için bitki seçiminin Bayındır’ın iklim şartlarına uygun olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Yanmaz, “Alternantera, sedum, gül sedum ve gras kullanarak hazırladığımız heykelimiz dört mevsim yaşayacak. Yıllar boyunca zarar gören ve bozulan bitkilerin yerine yenilerini ekerek heykelimizi yıllarca sergileyebileceğiz” dedi. 

Yaşayan heykel çalışmasını gerçekleştiren Ayşe Öztürk, Hasibe Kuvvetli, Hilal Pehlivan, Güler Kaya gururlu olduklarını ifade ederek, “Öğretmenimizle fuara katıldık. İncelemeler yaptık. Daha sonra okulumuza gelerek plan, proje, tasarım aşamalarını gerçekleştirdik. Heykelimizin temelini attık. Kaynak makinesi bile kullandık. 3 ay boyunca sürdü çalışmamız. Çalışmayı yaptığımız bu dış mekanda yağmur altında ve soğukta ateş yakarak çalıştık. Çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Böyle bir şeyi tek başıma yapamazdım. Mutlu sona ulaşmak gurur veriyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi