Ercan ÇELİK

Tire Belediyesi Kent Müzesi, 5 Aralık Dünya Kahve Günü’nde Ata Yadigarı Kahve Kültürü Sergisi açtı. Otuz yıllık koleksiyoncu Haluk Perk’in eserlerinden oluşan sergi, bugün düzenlenen törenle açıldı. Serginin açılış törenine Kaymakam Fatih Çobanoğlu, Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Müzesi Müdürü Şehmuz Tekin, Koleksiyoncu Haluk Perk gibi isimlerle birlikte çok sayıda davetli katıldı. Tire Kent Müzesi personelinin günlerce hazırlık yaptığı sergi, 6 ay boyunca açık kalacak olup ziyaret edilebilecek.

KENT MÜZESİ AKTİF BİR DÖNEM YAŞIYOR

Serginin açılış töreninde konuşan Tire Belediye Başkan Salih Atakan Duran, Kent Müzesi’nin bu gibi sergilerle yeni dönemde daha aktif bir dönem yaşadığını söyledi. Duran, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Bugünkü sergimiz kültürümüzde önemli bir yeri ve 40 yıl hatırı olan kahve üzerine. Kahvenin unsurlarını kahvenin nesnelerini arz eden bir sergi. Kültürümüzde önemli bir yeri olan bu ürünün geçmişten günümüze ne şekilde tedarik edildiği, üretildiği pişirildiği nasıl servis edildiğine yönelik kültürümüzü yansıtan ürünlerden oluşan bir sergi. Bu ürünleri burada teşhir etmemizi sağlayan değerli hocamıza teşekkür ediyorum. Sergimizin Tireli hemşerilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.”

HALUK PERK: “HEM TİREYİ HEM KAHVEMİZİ TANITACAĞIZ”

Sergiyle ilgili HaberTire’ye konuşan Koleksiyoncu Haluk Perk, “Değerli başkanımız başta olmak üzere böyle bir serginin açılmasında bize fırsat verdiği ve bizleri misafir ettiği için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 5 Aralık Türk Kahve Günü olarak ilan edilmiştir. Türk Kahvesi Türk toplumu için çok önemlidir. Burada sergilenen eserlerle geçmişte gerçekten Osmanlı’ya ait objelerle kahvenin Türklere ait olduğunu anlatılması açısından çok önemli bir sergi. Biz burada sadece Osmanlı usulü kahve kültürünü anlatmaya çalıştık.

Arap, Avrupa, ya da daha değişik unsurları ele almadık. Dolayısıyla değerli Başkanımız ve ekibinin desteğiyle bu konuda güzel bir yayın yapacağız. Şimdiye kadar Türkiye’de bu kapsamda kitabımız olmamış olacak. Gerçekten uluslararası anlamda bir yayın olacak. Yani sergimizin buradaki küçük konseptine bakmamamız lazım. Bizim koleksiyonumuz biraz daha geniş. Tire ile yaptığımız işbirliği ile hem Tire’yi hem koleksiyonumuzu hem de Türk Kahvesi’ni daha iyi tanıtmış olacağız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi