Türklerin bilinen ilk alfabesi olan, Göktürk Alfabesi ile 700’lü yıllarda taşların üzerine yazılan ve günümüz için tarih, edebiyat ve coğrafya alanına ışık tutan kitabe örnekleri Tire Belediyesi’nin titiz çalışması ile Tire Belediyesi Kent Müzesi önüne bugün törenle dikildi.

Törene Kaymakam Fatih Çobanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i temsilen konak Belediyesi Meclis Üyesi Şamil Sinan An, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran,  Emniyet Müdürü Özgür Dinç, Başkan yardımcıları Sefa Yıldırım, Doğukan Eroğlu, daire müdürleri, STK’ lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören öncesi abidelerin yapımında emeği geçen İbrahim Dinçol, Hasan Keşanlı ve Ahmet Karavan’a Kaymakam Fatih Çobanoğlu ve Başkan Salih Atakan Duran tarafından plaket verildi.

BELEDİYE KENDİ İMKANLARIYLA YAPTI

Türkiye’de sadece bir yerde bulunan Orhun Abideleri anıtını Tire Belediyesi tamamen kendi bünyesinde yaptı. Tire Belediyesi Cam Seramik Eğitmeni İbrahim Dinçol tarafından 5 ay gibi bir sürede hazırlandı. Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan İbrahim Dinçol,  Orhun abidelerinin modellemesini metal konsüliksiyon üzerine 4 ton heykel çamuru kullanarak yaptı. Ardından slikon ve polyester kalıba alınan yapıt içine mermerit dökülerek hazırlandı.

BAŞKAN DURAN: “İLÇEMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN”

Orhun Abideleri bugün Tire Belediyesi Kent Müzesi önünde düzenlenen törenle, protokolün katılımı ile alkışlar eşliğinde açıldı.

 Açılış sonrası abideler ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran: “Şehrimizin en güzel meydanı olan Cumhuriyet Meydanı’nda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Dün bir geleneği gelecek nesillere aktarmak üzere kurumsal bir yapı halinde Sultan Nevruz Bayramımızı kutlamanın mutluluğuyla bugün de bu meydanda önemli bir açılışı gerçekleştirmek üzere hep birlikteyiz. Tarih kitaplarını ilk açtığımızda: ’Tarih Türk’le başlar’ der. Dünyada tarihi oluşturan millet Türk Milletidir. Bu büyük milletin bir mensubu olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle tarih sayfalarında Türk adını ilk defa geçiren, günümüzden yaklaşık 1300 yıl önce hayat bulmuş olan ve hepimize değerli öğütler bırakan Göktürk Devleti’nin kıymetli hükümdarı Bilge Kağan ve onun yöneticilerinin 1300 yıl önce Orta Asya’da ana yurdumuzda bizlere öğüt vermek için dikmiş oldukları bu abideyi bire bir aynı ölçülerinde şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bu uyarıları, bu kanunları her zaman hatırlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu vesileyle bu güzel günde bizleri yalnız bırakmayan tüm misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu güzel eserin şehrimize kazandırılmasında emeğini esirgemeyen tüm mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu kitabede yazdığı gibi:’ Yukarıda mavi gök çökmedikçe, aşağıda yağız yer yarılmadıkça bizim töremizi kimse bozamaz.’ Biz bu kaideleri buralara diktik. Allah daim etsin.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi