İçerisinde bulunduğumuz bilişim yüzyılında global ve bölgesel olarak aklımıza gelebilecek hemen her kapital firma artık evlerimize, sosyal yaşantımıza bir genel ağ bağlantısı mesafesinde.

Biz yetişkinler bilişim çağının getirdiği bu değişimi her ne kadar konfor alanımız için kazanım olarak görsek de tabiri uygunsa sosyal yaşantımıza, günlük rutinimize yaşanan bu “sızma” aile yapımızın en hassas bileşeni çocuklarımızı çoktan hedef tahtasına koymuş vaziyette.

Çocuklarımızı kendisine hedef kitle olarak seçen bu firmaların ait oldukları sektörlerin sayısı her geçen gün artmakta ve bu artış kontrol edilemeyen bir ivmeyle hemen her yaş grubunu tüketim çılgınlığının içerisine çekmeye çalışmaktadır.

Son günlerde bir akım halinde 7-12 yaş grubunu hedefleyecek şekilde doğrudan-dolaylı reklam faaliyetlerine girişen kozmetik firmaları ise en dikkat çeken sektörlerden.

Hedef kitlesini yıllar içerisinde çok genç yaşlara (erinlik-ergenlik dönemi çocuklara)kadar indiren kozmetik firmaları son yıllarda müşteri yelpazesine erkekleri ve çocukları da eklemek gayretinde. Bu alanda en etkili reklam faaliyetini ise sosyal medya mecralarında çok sayıda takipçisi olan internet kullanıcıları (sosyal medya fenomenleri) ile sağlıyor. Firmaların bahsi geçen bu sosyal medya kullanıcıları ile gerçekleştirdikleri iş birlikleri çok kısa bir sürede reklamı yapılan kozmetik ürünlerin hedef kitlesiyle buluşmasını sağlıyor.

Yetişkinler için tasarlanan bu reklam faaliyetleri temelinde çocuklar için de aynı şekilde işliyor. Kozmetik firmaları tarafından özenle seçilen ve özellikle 7-12 yaş çocuklara hitap eden içerikler üreten kullanıcılar neredeyse tüm içerikleri içerisine açık veya kapalı şekilde makyaj malzemelerine dair reklamlar alıyor. Ürün tanıtımı gerçekleştirildikten sonra kullanıcı, ürünü kullanmaya özendirici teşvik edici bir kompozisyonla hedef kitlesini bu tüketim çemberinin içerisine çekiyor.

Özellikle çocuklar için tasarlanan bu makyaj ürünleri ise yine çocukların dünyasına ait olan figür, motif ve görsel sunumlarla albenisi yüksek zararsız ve yaşa uygun bir tüketim olarak pazarlanıyor.

Ancak firmalar ve sosyal medya kullanıcıları tarafından ticari kaygılarla çocuklarımıza pazarlanan bu ürünler hiçbir şekilde amaca yönelik olmadığı gibi hedeflenen yaş grubu içerisindeki çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebiliyor.

Ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen bu ürünler içeriklerindeki kimyasal bileşenler nedeniyle kalıcı cilt hasarları da oluşabiliyor.

Çocuklarımızın cinsiyet rollerinin henüz gelişmediği ya da yeni geliştiği bu yaş grubunda ailelerin belirtilen ürünlerin kullanımını kesinlikle kontrol altına almaları ve kullanım tercihini asla çocuklara bırakmamaları gerekmektedir.

Ticari ve estetik kaygıların çocuklarımızın tertemiz, duru dünyasından olabildiğince uzak olması temennisiyle.