Tire’ye bağlı Çayırlı Köyü’nde yaşayan 43 yaşındaki Ali Şen, Kuzugöbeği Mantarı ve Sarmaşık otu toplayarak ek gelir elde ediyor. 35 yıldan bu yana aile büyüklerinden öğrendiği yöntemlerle doğadan Kuzugöbeği Mantarı toplayan Şen, taleplere yetişemiyor. Mart ayı ile birlikte başlayan Kuzugöbeği mantarı hasadının yaklaşık 1 ay sürdüğünü belirten Şen, Kuzugöbeği bulmanın yöntemlerini sır gibi saklıyor.

Satın almak için müşterilerin sıraya girdiği Kuzugöbeği mantarının faydaları ise saymakla bitmiyor. Ürünlerin durumuna göre fiyatların değiştiği Kuzugöbeğinin kilosu bu günlerde 1200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı bölgede yaşayan birçok insanın yılda bir ay gelir kapısı oluyor.

MART AYINDA YETİŞİYOR

Genellikle Mart ayındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği mantarını toplayan vatandaşlar, kilosunu 1000 ile 1200 TL arasında satıyor. Kuzugöbeği mantarının kurutulmuş kilosu ise 15 BİN TL’ye kadar alıcı buluyor.

AVRUPA’DA BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

İlaç sanayisinde antibiyotiğin hammaddesi olarak kullanılan kuzugöbeği mantarının Avrupa ve İskandinav ülkelerinde lüks restoranlarda tüketilmesi nedeniyle büyük rağbet görüyor. Kuzugöbeği mantarının tavada pişerken bıraktığı suyun da saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor.

KUZUGÖBEĞİ MANTARI

’Morchella’ cinsine ait olan kuzugöbeği mantarı, ortalama 5- 15 santimetre boyunda ve kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahip. Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzugöbeğinin üremesini sağlayan sporları, askus adı verilen bir kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek mantarı meydana getiriyor. Kuzugöbeği mantarının dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor. Uzmanlar, kuzugöbeğinin gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzugöbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan, dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.

Editör: Haber Merkezi