Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), berber ve kuaförlerde çalınan müzikler için telif hakkı istemesinin ardından yeni bir adım daha atıyor. MESAM Başkanı Recep Ergül, toplu taşıma araçları ve düğün salonlarında çalınan müziklerden de telif alınması gerektiğini açıkladı. Bu yeni adım, kültürel tüketim alanlarında müzik kullanımına dair tartışmaları daha da büyütecek gibi görünüyor.
"30 YILLIK KAZANIMLARIMIZI GERİYE GÖTÜRÜYOR"
Düğün salonlarının bugüne kadar telif ödemediğini belirten Ergül, bu konuda yargı kararlarının çelişkili olduğunu ifade etti. Ankara'da bir düğün salonu için verilen karar telif ödenmesi gerektiğini savunurken, Bayrampaşa’daki bir başka davada tam tersi bir karar çıktı. Aynı mahkemenin verdiği zıt kararların sektördeki düzenlemeleri zorlaştırdığını dile getiren Ergül, “30 yıllık kazanımlarımızı bir anda geriye götürebiliyor” dedi.
Ergül, şehirlerarası otobüslerde müzik dinlenmesine rağmen hiçbirinin telif ödemediğine dikkat çekerek bunun da yasal bir boşluk değil, ihlal olduğunu vurguladı. “Müzik bir aygıt üzerinden yayılsa da kamusal alanda kullanılıyorsa telif doğar” diyen Ergül, istisnaların olmayacağını belirtti.
KUAFÖRLERDEN GÜNLÜK 16 LİRA
Berber ve kuaförlerden istenen telif ücretinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Ergül, “Bir kuaför için günlük 16 liradan söz ediyoruz. Büyük salonlarla mahalle berberleri zaten aynı kefeye konmuyor” diyerek esnafın endişesini gidermeye çalıştı. Müzikten doğrudan gelir elde edilmese bile, o müziğin sunduğu atmosferin hizmetin bir parçası olduğunu savundu.
ULUSLARARASI ALANDA TELİF SIKINTISI
Ergül ayrıca, Türkçe müziklerin yoğun olarak kullanıldığı Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerde telif alınamadığını çünkü denetim mekanizmalarının eksik olduğunu belirtti. Türkiye’nin uluslararası telif toplama sıralamasında ilerleme kaydettiğini, ancak hâlâ eksiklerin büyük olduğunu da sözlerine ekledi.
(Sputnik Türkiye)