Tire’de, Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen tarafından ortaya çıkarılan skandal sokak ismine tepki yağdı. 1960 darbesinin baş mimarlarından General Cemal Madanoğlu’nun babası “Eşmeli Mustafa’nın” adının, yıllar önce Ekinhisarı semtinde bir sokağa verildiğinin ortaya çıkması üzerine sokağın isminin değiştirilmesine karar verildi. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen tarafından işgal yıllarında Yunanlılarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle vatan haini olduğu öne sürülen Eşmeli Mustafa’nın adının Tire’de yaşatılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Başkan Çiçek, “Kayıtları inceleteceğim. Doğruluk payı varsa sokağın ismini hemen değiştireceğiz. Benim tercihim o sokağın isminin olayı aydınlatan Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen’in adını taşımasıdır” dedi.

 

“MADANOĞLU’NA YAĞCILIK YAPMIŞLAR”

HaberTire'nin, “Eşmeli Mustafa Vatan Haini mi?” başlıklı haberi büyük ses getirdi. Siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar “Eşmeli Mustafa” adına tepki göstererek, sokağın isminin bir an önce değiştirilmesini istedi. Olayı aydınlatan Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, “Eşmeli Mustafa’nın” işgal yıllarında Yunanlılarla işbirliği içinde olan ve Kurtuluş Savaşı’nın sonunda eşi ve 15 yaşındaki oğlunu bırakıp, Yunanistan’a kaçan vatan haini olduğu iddiasını yineledi. Göçmen, “1960 darbesinin en kudretli generalleri arasında gösterilen Cemal Madanoğlu’nun babasının adının, Tire’de 1960-1963 yılları arasında kent yöneticiliği yapan asker kökenli idareciler tarafından bilerek ve biraz da ‘Yağcılık’ yapmak amacıyla bu sokağa verildiği kanısındayım. Aynı sokakta yaşayan yaşlı vatandaşlarımız “Eşmeli Mustafa” isminin 1961’de verildiğini söylüyorlar.  22 Şubat 1962, 20 Mayıs 1963 ayaklanmaları ve 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne katılmakla suçlanan Madanoğlu, önce ‘Milli Birlik Kurulu’ üyeliği görevinde bulunmuş daha sonra da 1980 darbesine kadar tabii senatörlük yapmıştır. Araştırmalarım bunu gösteriyor” diye konuştu.

 

DARBECİ SUBAYIN ADI DA ORTAOKULA VERİLMİŞ

Tire’de, yine aynı semtte bulunan Şehit Ali İhsan Kalmaz ortaokuluna adını veren kişinin de 1960 darbesinde yer alan bir subay olduğunun altını çizen Göçmen, “Defalarca, İzmir Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne okulun isminin ‘Şehitler Okulu’ olarak değiştirilmesi için dilekçe verdim. Ancak bir sonuç alamadım” dedi.


SİYASİLER NE DEDİ?

Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: “Konuyu ivedilikle araştırıp, kayıtları inceleteceğim. Ortaya atılan iddialar doğruysa, ilk toplantıda Belediye Meclisi’ne, sokağın ismini olayı aydınlatan Araştırmacı Yazar “Yılmaz Göçmen” sokağı olarak değiştirilmesini teklif edeceğim.”

AK Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikçoğlu: “Eşmeli Mustafa adının bir sokakta yaşatılması kentim adına utanç verici. Yıllarca Yunan mezalimi altında büyük çileler çekmiş Tire’nin bu isimden bir an önce kurtulması gerekiyor. Aynı şekilde, bir ortaokula yine yıllar önce verilen “Şehit Ali İhsan Kalmaz” isminin de değiştirilmesi gerekli. Vatan haini ile demokrasilere karşı olan böylesine şahsiyetlerin isimleri süratle kentten temizlenmeli.”

MHP İlçe Başkanı Ali Koçlar: “Tarihçi değilim. Ancak iddialar çok vahim. Uzmanlar toplanıp, konuyu detaylı bir şekilde araştırmalı. ‘Eşmeli Mustafa’ iddia edildiği gibi vatan haini biriyse sokağın ismi hemen değiştirilmeli.”

Editör: Haber Merkezi