Yapılan genel kurulun ardından görevi devraldınız. Nasıl bir mali yapı ile karşılaştınız? Tahmininizden iyi mi yoksa kötü müydü?

Öncelikle bize bu imkanı sağladığınız için teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz. Dışarıdan bakmakla içeriden bakmanın aynı olmayacağını zaten biliyorduk. Nitekim anladık. Biz ne çok kötü, ne de söylendiği şekilde çok iyi bir mali yapı devraldık. Bu konuda çok açık bir beyan vermeye gerek yok. Ama biz aldığımız kısmıyla devam ettirip, ortaklarımızın ve bize umut bağlayanları en güzel şekilde temsil etmeye ve Tire Süt Kooperatifi’nin durumunu daha iyiye götürmek için gayret sarf edeceğiz.

“Tire Süt Kooperatifi’nin mali yapısı beklediğimiz gibiydi.” diyebilir misiniz?

“Bizim beklediğimiz gibiydi.” demekten ziyade biz şu anki durumunu daha ileriye götürmek için çalışacağız. Daha güzel hale getireceğiz. Mali yapıyı net olarak söylememizin gerekli olmadığını düşünüyorum.

Kooperatif bünyesinde gördüğünüz eksiklikler neler ve bunları düzeltmek için ne tür girişimleriniz olacak? 

Biz bu görevi yeni devraldık. Daha önce, kooperatif çalışanlarımızla ilgili sıkıntılar yaşayabileceğimizi söyleyenler olmuştu. Kooperatifte işten çıkarmaların olacağını bekleyenler vardı. Öncelikli olarak kooperatif çalışanlarımızla kaynaşıyoruz. Onlarla zaman geçiriyoruz. Et ve süt tesislerimize, akaryakıt istasyonumuza, yem depomuza, kısaca tüm birimlerimize giderek buralardaki çalışanlarımızla sürekli bir iletişim halindeyim. İşten çıkarma gibi bir durumun olmadığını kendilerine izah ediyoruz. Çalışma verimlerinin düşmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. İlk önce bizim yapmamız gereken burada çalışanlar arasında sevgi ve saygı ortamını oluşturmak. Bunun ardından tesislerimizde yapılması gereken neler var bunları tespit edip, bir bir hayata geçireceğiz. Eksiklerimiz var. Bunları tamamlamaya çalışacağız. Ondan sonra da projelerimizi devam ettirip önümüze bakacağız. Zaten ülke çapında tanınan Tire Süt Kooperatifi’ni daha ileri götürmek için elimizden geleni yapacağız.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret ettiniz. Bu görüşmede ne tür işbirlikleri yapma kararı aldınız?

Biliyorsunuz önceki başkanımızın olduğu dönemde de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Süt Kuzusu Projesi çerçevesinde çalışmalarımız vardı ve şu anda da devam ediyor. Süt Kuzusu Projesi zaten Tire Süt Kooperatifi önderliğinde başlamış bir proje. Geçtiğimiz günlerde Köy Koop’la yeni bir anlaşma yaptık. Daha sonra da Tunç başkanımızdan bir randevu talep ettik. Onlar da sağ olsun bizi kabul ettiler. O gün de Tunç başkanımızın söylediği gibi, bölgede kooperatifçiliğin gelişmesi için, Tire Süt Kooperatifi ve bölgedeki diğer kooperatiflere imkanlar ölçüsünde yardımcı olacaklarını söyledi. Bizim de Tire Süt Kooperatifi olarak onlardan destek beklediğimiz noktalar var. Onların desteğiyle birlikte kooperatifimizi daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz.  Mevcut durumda Süt Kuzusu Projesi kapsamında dağıtılan sütün yarıya yakını Tire Süt Kooperatifi’nden temin edilmekte. Bu oranı daha da artırmak için hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de biz ne fedakarlık yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Süt Kuzusu Projesi, önemli bir proje ve bu projenin yürümesi, çoğalması için ne gerekiyorsa yaparız.

Tire Süt bünyesinde süt ve süt ürünleri haricinde et ve et ürünleri de yer alıyor. Her iki ürün grubu birlikte yol almaya devam edecek mi yoksa tek bir ürün grubuna mı odaklanılacak?

Et işleme ve süt işleme tesislerimiz şu anda zaten faal şekilde üretime devam ediyor. Et ürünlerimizde bazen dalgalanmaların olduğu dönemler oluyor. Ortaklarımızın hayvan kesimleri için ne kadar üretim yapmamız gerekiyorsa üretmeye devam ederiz. Bizim daha çok emek ve efor harcadığımız kısım süt ürünleri üretimi tabi ki. Süt ürünlerinde de önceliğimiz süt ve yoğurt üretimi. Bunun organik kısmı var. Organik süt, kooperatifimizin önemli ürünlerinden. Özellikle yaklaşan yaz mevsiminde, yoğurt daha ön planda olacak. Tire Süt Kooperatifi’nin yoğurt kalitesi çok iyi. Türkiye’de tanınmış bir halde şu anda. Yoğurtta 100 tonluk bir kapasitemiz var. Günlük olarak yaklaşık 35-40 ton civarında yoğurt üretimimiz oluyor.  Bu üretim yaz aylarında yetmemeye başladı. Yeterli oranda üretim yapabilmek için ne gerekiyorsa yapacağız ve üretimi artıracağız. Geçen yaz üretimin yetmemesinden dolayı talebi karşılayamamıştık. Bu yaz bu yoğurt krizini tekrar yaşamamak için tesisimizde ek bölüm ya da ek bina ya da gerekirse başka kiralık bir yerde bu üretimimizi artıracağız. Şu anki önceliğimiz yaklaşan yaz aylarında tüm bayilerimizin yoğurt taleplerine cevap verebilmek.

Özetle et işleme tesisimiz ortaklarımızın hayvan kesim taleplerine yanıt verebileceğimiz ölçüde üretim yapıyor. Fakat günlük 240 ton civarı süt topluyoruz. Bunun yaklaşık 100 tonunu kendi tesisimizde işliyoruz. Yaklaşık 25 tonunu Süt Kuzusu Projesi için gönderiyoruz. Geri kalan sütü de firmalara veriyoruz. Bizim amacımız daha fazla oranda sütü kendimiz işlemek. İşlediğimiz süt miktarını ne kadar artırırsak, kendi ürünlerimizden kazancımız o kadar yüksek olur. O yüzden ağırlığımızı süt üretimine veriyoruz.

Sütten, peynir ve sucuğa kadar birçok ürününüz var. Bu ürünler içinde üretimini bırakacağınız veya yeni ekleyeceğiniz ürünler olacak mı?

Et ve et ürünleri dediğimizde, bunu içerisinde döner, sucuk, şiş köfte, kavurma gibi ürünler var. Bu ürünlerimizin hepsini üretmeye devam ediyoruz. Bu kalemlerdeki üretimimizi bazı dönemlerde azaltıyoruz, bazı dönemlerde artırıyoruz. Şiş köftemiz ve dönerimiz güzel ilgi görüyor. Büyük zincir marketlerde güzel bir satışa ulaştılar. Bizim için daha önemli kısım süt ürünleri. Organik süt, organik yoğurt, yoğurt, kaşar peyniri, tereyağı, sadeyağı gibi ürünlerimizin üretimleri var. Bu üretimleri de artırarak devam edeceğiz. Bayiliklerimizi de artırdık. Manisa, Balıkesir, Aydın, Muğla gibi neredeyse tüm bölgelerde bayiliklerimiz devam ediyor. Özellikle tatil bölgelerinde yaz aylarında tüketim artmasını bekliyoruz ve önlemlerimizi de buna göre alıyoruz.  

Müşteri portföyünü geliştirmek adına görüşme yaptığınız gruplar var mı? Örneğin turizm tesisleri, yemek ve catering hizmeti veren firmalar vs?

Bazı bayilerimizi bölerek yola devam etme kararı aldık. Mesela Aydın’da, Kuşadası’nda yeni bayilikler oluşturduk. İzmir bölgesinde, Bodrum bayilerimiz var. Bu yıl Marmaris bayiliğimiz olacak. Tatil bölgelerinde zaten yaz aylarında talebi karşılayabilmemiz için çok çalışmamız lazım. Müşteri portföyü ile ilgili faaliyetleri hali hazırdaki bayiliklerimiz zaten yürütmekte. Biz, bayilerimizin taleplerini karşılıyoruz.

Başkanlığı devraldığınızda en çok şaşırdığınız durum ne oldu?

Çok sürpriz bir gelişme olmadı. En beklemediğimiz şey bu kadar yoğun ilgi olmasıydı. Görevi devraldığımız günden bugüne sağ olsunlar her gün sevenlerimiz ziyarete geliyor. Kooperatifimizle ilgili mutlaka eksik gördüğümüz şeyler düzeltilecek.

Bize zaman ayırdığınız ve sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

Editör: Haber Merkezi