Herkesin derdi genç kalmak. Bu yaşlılıkta bu kadar istenmeyecek ne var?  30 sene sonra karnım sarkacak, bacaklarım buruşacak diye her gün kendimi spor salonlarında yürüyüş parkurlarında  heba etmektense kassız, sarkık, purşak ama mutlu ve huzur dolu bir nine olmayı tercih ederim. Her yaşın ayrı güzelliği var. Yaşlanmamak elde değil ama sağlıklı ve genç bir bünyenin düzenli uykudan geçtiğini unutmamak lazım. 
Yeterli uyku almamız için bir çok iyi sebep var. Az uyku insanı yaşlandırır sağlığı berbat eder çünkü vücudun tamirat işlemi uykuda gerçekleşir. “Melatonin” hormonu karanlıkta ve derin uykuda salgılanır. Bu hormon çocukların boyunun uzamasında, yetişkinlerin de hücrelerinin yenilenmesi için önem taşır. Günde ortalama 7 saat uyku yetişkinler için yeterlidir.  Günde 8 saatten fazla uyuyanlarda ölüm oranı ve hastalıklara yatkınlığı yüksektir. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda, insanların hasta oldukları için mi fazla uyudukları, yoksa fazla uyudukları için mi hastalandıkları açıkça ayırt edilebilmiş değil. Deney fareleri de olmasa ne yapacaktık bilmem, gerçi bir hayvan sever olarak çok üzülüyorum ama neyse. Tamamen uykusuz bırakılan fareler tamamen besinsiz bırakılan fareler kadar çabuk ölmüşler.  Çok uyuyan insanlar psikolojik rahatsızlıklara daha yatkın olurlar. Az uyuyan insanlar daha etkin, çalışmaya daha hevesli ve başarılı bireylerdir. Fazla uyuyanlar ise miskin, ürkek ve ekmeğini taştan çıkarmaya daha az meyilli insanlardır.

SERİN MEKANDA UYUMAK DAHA SAĞLIKLI MIDIR?
Soğuk mekanlarda uyunduğu zaman, burun mukozası(yani sümük) daha kolay kurur. Çevrede soğuk algınlığına sebep olacak virüsler varsa , bunların mukozaya işlemesi daha kolay olur. Böylelikle soğuk mekanlarda uyunduğunda, üşütme riski daha düşük değil, daha yüksektir. Tıbbi açıdan uyku mekanlarının ısısı 16 ila 18 derece olması önerilir, bu değer diğer mekanlar için esas sayılan 18-22 derecenin biraz altındadır.

RÜYA GÖRENLER DAHA DERİN Mİ UYUR?
Aslında tam aksi geçerlidir. Rüyalarını hatırlayan insanların uykusu hafiftir. Herkes rüya görür her gece. Rüyalarımızı hatırlayıp hatırlayamamamız ne kadar derin uyuduğumuza bağlıdır. Ayrıca herkes geceleri birkaç kez uyanır ama bunu ertesi sabah hatırlayabilmemiz için uyanık kaldığımız sürenin en azından iki-üç dakikayı bulması gerekir. Uykusu ağır olan kişilerde, uykunun rüyası geçen son aşamaları o kadar baskındır ki bu kişiler rüyalarını hatırlayamazlar.
Kaynak: NTV Yayınları Cahillikler Kitabı 3 Sağlık -Werner Bartens
Kitap çok güzel bir dille yazılmış sağlığa meraklı herkesin okumasını tavsiye ederim.
Sağlıklı Günler Dilerim