Grip aşısı her sene kafa karıştırmaya devam ediyor. Aşı vurulanlar 2’ye ayrılır bazıları “Geçen sene aşı yaptın hiç hasta olmadım çocuuuum bu sene de olmaya geldim” derken bazı bazı da “ Geçen sene aşı oldum daha kötü hasta oldum, akşamına bir ateş yaptı daha da vurulmam”
Ben kendimi sizin için feda ediyorum ve denek olarak kullanıyorum son 5 sendir her sene aşı vurulup hiç gribe yakalanmadım. Bu sene aşı vurulmayıp gribe yakalanıp yakalanmayacağımı sizlerle paylaşacağım. Günün büyük çoğunluğunu hastalarla geçirdiğim için olmama ihtimalim buradan bakınca %0 gibi ama bakalım göreceğiz.  



Grip, influenza virüslerinin etken olduğu, ani olarak 39 C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. 

Grip, her yaş grubunu etkileyen bir hastalık olmakla birlikte özellikle, 2 yaş altındaki çocuklar, hamile kadınlar, 65 yaş üzerindeki kişiler ile kalp, akciğer, diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde yaşamı tehdit edebilmektedir.


GRİP AŞISI NEDEN HER SENE YENİLENİR?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  tarafından  her yıl dünyada grip virüsleri ve oluşturduğu tablo ”Grip taraması” ile takip edilerek yeni oluşan grip virüsleri erken dönemde tespit edilerek oluşabilecek salgınlar önlenmektedir. 

Kesin ve etkin bir tedavisi olmayan bu hastalığa karşı  tek ve etkin korunma yolu aşılanmaktır. Her yıl grip aşısı gelecek sezonda olacağı tespit edilen virüsleri yok etmeyi hedeflemektedir.

Gribi diğer solunum yolu hastalıklarından ayıran en önemli özellik, diğer hiçbir solunum yolu enfeksiyonu bu kadar hızlı şekilde yayılıp yaygın bölgesel ve tüm dünyada salgın yapamamasıdır. Grip salgını 2-3 hafta içinde maksimum düzeye ulaşır ve 5-6 hafta içinde sona erer. Grip salgını ile zatürre, KOAH,astım hastalarının hastalık belirtileri şiddetlenmektedir. 

GRİP NASIL BULAŞIR?
Grip geçirmekte olan bir kişinin öksürüp, hapşırması ve hatta konuşmasıyla havaya yayılan virüsün sağlam kişiler tarafından solunum yolu ile alınması ile bulaşır. Grip özellikle sınıf, okul, ev halkı, ofis, tıbbi kuruluşlar ve diğer kapalı yerlerde hızlı şekilde yayılır.

GRİBİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik. Ateş genellikle 3 gün sürer. Ateş düştükten sonra tekrar bir yükselme saptanabilir. Grip masum gibi gözükse de zatürre ve 65 yaş üzeri hastalarda ölümcül olabilir.

TEDAVİSİ NASIL OLMALI?
Her şeyden önce mutlaka aşılanmalı. Gribe yakalananlarda aşı vurmak mümkün değildir. İlk 3 gün ateş süresi uzarsa ateş normale dönünceye kadar yatak istirahati ve sıvı alımının artırılması uygun olur. Ateş ve baş ağrısı için parasetamol (Minoset,Tylol,Parol,Tamol vb.) veya  ıbuprofen (Brufen,Suprafen,Nurofen vb) kullanılabilir. Mutlaka bu dönemde C vitamini takviyesi alınmalı… Akşam yemeklerinize bol yeşillikli salataları eklemeyi unutmayın. Kuşburnu çayı C vit. İçeriği olarak mandalina ve portakaldan bile daha etkilidir.  En önemlisi de mutlaka doktora görünmeli. 
Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır. (Hz. Muhammed)
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM