Majezikin Majestik, Madecassolun Madagaskar, Zespiranın Zebra, Theraflunun Tayrahu olduğu günlerden bir gün yani sıradan bir gün. Öyle sizin düşündüğünüz gibi ilaç isimlerini yanlış telaffuz ettiğinizde arkanızdan bir muhabbet dönmüyor eczanelerde. Biz ki doktorun yazdığı bir harften  ilacın ismini çıkaran eczacılar sizin de söylediğiniz bir harften ilacın ismini çıkarırız evelallah. Hastalar olarak size bir eleştirim olacak naçizane. Aldığınız her ilacın neye yaradığını biliyor musunuz? Biliyorsanız saygım sonsuz ama ya bilmeyenler öyle şekerleme gibi ilaç tüketen hastalar size sesleniyorum. İlacı ilaç yapan dozudur geri kalan zehirdir. Siz o ilacı nasıl ve hangi zamanlar kullanacağınızı bilmezseniz o size zehirdir. Lütfen eczanelerde ilaç alırken bizlere soru sorun. Aşağıdaki yazımı Mehmet Öz ve Michael f. Roizen ‘ın “Siz Akıllı Hasta” kitabından birkaç alıntı yaparak yazdım. Çok güzel bir kitap okumanızı tavsiye ederim.

Akıllı hastalar vücutlarına girmeden önce her tableti, şurubu, iğneyi,pastili iyice inceler. Onlardan biri olmak için reçeteyi alır almaz Vasfiye teyzenin ruhunun içinize kaçması ve bir dedektif gibi ilacınızı incelemeniz gerekli. 

Aldığınız ilaçlar illa ki büyük faydalar sağlayacaklar ama siz ya da doktorunuz umursamaz davranırsanız bu ilaçlar acıktığında bin beygir gücünde sinirlenen Selen kadar tehlikeli olabilir. Yanlış ilaç kullanımı yüzünden her yıl 40.000 kişinin öldüğünü ve 1.3 milyon kişinin ciddi şekilde rahatsızlandığını biliyor muydunuz? ( Bu rakamlar ABD den alınmıştır, şimdi neden Türkiye değil dediğinizi duyar gibiyim çünkü Türkiye’ de bu tür istatistikler pek yaygın değil) Bu yanlış kullanımlar arasında yanlış dozaj, yanlış reçete, yanlış ilaçları karıştırmak ya da üçünün karışımı verilebilir. 

Eczacılar sahip olduğunuz en ucuz ve en kolay ulaşılır sağlık kaynağınızdır. Randevu almanız bile gerekmez. Bu tıp alanında son derece sıra dışı bir durumdur. Akıllı hasta eczacıyla kişisel ilişki kurmanın önemini ve yararını bilir.

Eczacınıza soracağınız sorular?
Bu ilaç ne için?  Komik bir soru gibi gözükse de aldığı ilacın ne işe yaradığı konusunda hiçbir fikri olmayan hastaların sayısı oldukça çok.
İlacımı nasıl almalıyım? Aç karına mı, tok karına mı veya yemek sırasında mı almalısınız?Belli zamanlarda belli sayıda mı alınması gerekiyor ; örneğin dört,altı,sekiz ya da on iki saatte bir gibi mi?
İlacı ne kadar süre kullanacağım? Antibiyotikler gibi bazı ilaçlarda, kendinizi iyi hissettikten sonra bile ilacı bitirmeniz gerekir. 
Bu ilacın yan etkileri neler ve ne kadar sık görülüyorlar? Tehlikeli olanları hangileri?
Kullandığım diğer ilaçlar veya vitaminlerle birlikte bu ilacı almak güvenli mi? 
Fazlasıyla tehlikeli olmasa bile bu ilacı kullanırken uzak durmam gereken başka ilaçlar, vitaminler veya yiyecekler var mı?Ya alkol?
Uzak durmam gereken davranışlar ( güneşte oturmak gibi,) ve ya yapmam gereken şeyler (Örneğin Bonviva, İbanos gibi ayda bir tane içilen kemik erime ilaçlarını aldıktan sonra yarım saat boyunca hareket halinde olmanız gerekmektedir.)

Sağlık konusunda kafa kurcalayan GREYFURT SUYU TANTANASI da neyin nesi?
İlaçlarınızı greyfurt suyu ile karıştırmayın! Bu tuhaf uyarı son yıllarda sürekli ortalıkta geziniyor.Turunçgillerin son derece lezzetli üyesi Greyfurt hakkında bu kadar tehlikeli ne olabilir? Sorun biyokimyasal bir oluşum. Greyfurtun metabolizmaya karışması için, karaciğerinizdeki ve alt bağırsağınızdaki ilaçları kana karıştırmak için kullandığınız enzimlerin aynısını kullanırsınız.  Belli ilaçları (kolesterol düşürücü atorvastatin rosuvastatin  (Crestor-Stage-Ultrox-Ator-Reakt vb) gibi ilaçları kullanırken öncesinde ve ya sonrasında sekiz saat içinde greyfurt yerseniz ya da greyfurt suyu içerseniz, karaciğer ve bağırsak enzimleriniz önce meyve suyu ile uğraşacağı için ilacı çözemezler. Dolayısıyla ilacın daha büyük kısmı kan dolaşımınıza karışır ve bu da zehirlenme olasılığınızı artırır.

Manevi bahar mevsimleri ve çiçekleri,sonbaharların içinde gizlenmişlerdir. Sonbaharda ilkbaharın içinde saklıdır. Bu sebeple sonbahar gibi olan hastalıktan , yoksulluktan ürkme... Hz Mevlana