Ercan ÇELİK

Tire Organize Sanayi Bölgesi, KT&G Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Sefa Yıldırım, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Yüzbaşıoğlu,  TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, TOSBİ Genel Müdürü Galip Kılınç, oda, kooperatif ve firma temsilcileri katıldı.

2021 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 'Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü' kapsamında Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların da teşviklerden faydalanması amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve TOSBİ tarafından yapılan çalışmalar sonuç verdi. Gelinen noktada, 15 firma ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

ASGARİ ÜCRETİN YARISI DEVLETTEN

İmzalanan protokol özellikle işletmelere büyük imkanlar sunuyor. Bu protokol ile bu işletmeler bünyesinde çalıştırdığı veya yeni istihdam edeceği özellikle Lise ve üstü okul mezunu personelini Ustalık Telafi Eğitimlerinden faydalandırabilecekler. Bu personel işletmede çalışan bir usta öğretici nezaretinde 27 haftalık (yaklaşık 7 ay) pratik eğitim sürecine alınacak, bu sürecin sonunda yapılacak teorik ve pratik sınav ile ustalık belgesine sahip olacak. Tüm bu 7 aylık süreç içerinde aylık asgari ücretin 1/2 ‘si her ay düzenli olarak işletmeye teşvik olarak ödenecek. Bu suretle 4. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi denkliğe sahip Ustalık Belgesi ile önemli bir zorunluluğu da süresiz olarak yerine getirmiş olacaklar.

PROTOKOL 2 YIL SÜRECEK

Törende konuşma yapan Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Yüzbaşıoğlu, “Mesleki eğitimi yaygınlaştırmak ve iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan insan gücünü yetiştirmek, bakanlığımızın da öncelik verdiği ve güçlendirmek istediği en önemli alanlardan biridir. 15 işletmeyle, protokol aşamasına gelinen ve 2 yıl sürecek olan bu protokolle birlikte gençlerimizin ilgili alanlardaki uygulama becerilerini güçlendirerek eğitimlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Süreç sonunda yazılı ve beceri sınavlarında başarılı olan gençlerimize ustalık belgesi verilecektir. Bu şekilde çalışanlarımız ve gençlerimiz mesleki yeterlilik belgesine sahip olacaklardır. Hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

Tire Organize Sanayi Bölgesi Genel Müdürü Galip Kılınç, konuşmasında, “Üretmek zorundayız ve üretimi de kaliteli yapmak zorundayız. Kaliteli yapabilmek için de nitelikli elemana ihtiyacımız var. Organize sanayi bölgemizin ilk kuruluşundan beri hedefimiz bu. Daha önce Tire Endüstri Meslek Lisesi ile MEGEP projesini yaptık ve ilk zamanlarda yeni gelen firmalara ’Siz projenize başladığınız zaman ihtiyacınız olan elemanları bize söyleyin. Biz onları yetiştireceğiz.’ Diyorduk ve bu tuttu. Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri arasında, şehir merkezinde olmayan ve çıkmaz sokak gibi nitelendirilebilecek bir konumda olan organize sanayi bölgesinde ek bir şeyler sunmak gerekliydi. Sanayici 3 şey ister. Temiz bir tapu, temiz enerji ve nitelikli eleman bulabilmek. Amacımız da bunları sağlamak.” Dedi.

KAYMAKAM ÇOBANOĞLU: “HAYIRLI OLSUN”

Sanayi Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak destekleriyle firmalardaki çalışanların niteliğinin artırılması, mesleki eğitim gören gençlerimizin istihdam edilmesinin kolaylaştırılması ve bu konuda devlet desteği sağlanması için mutabakata varıldı. Biz de Tire’de organize sanayi bölgemizde, Mesleki Eğitim Merkezi’nden öğretmen arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bu konuda firmalarla görüştüler, toplantılar yaptılar. Birebir iletişime geçerek bu çalışmanın en iyi şekilde ilçemizde yürütülmesi için gayret gösterdiler. Türkiye’de en önemli sorun insan kaynağı sorunu. Sanayi alanında da teknik personelin kaliteli, nitelikli olarak yetişmesi. Firmaların büro elemanı ya da mühendisten ziyade, tekniker ve teknisyen olarak nitelikli elemana ihtiyacı var. Bu uygulamanın ilçemiz sanayisine ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz.  Hayırlı olsun.” Dedi.

Konuşmaların ardından Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Yüzbaşıoğlu, 15 firmanın temsilcileriyle tek tek protokol imzaladılar.

Protokole imza atan firmalar şu şekilde;

AK ZİRAAT ALETLERİ SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

BANKO BOYA VE KİMYEVİ MADDELER SAN. VE TİC. A.Ş.

BAREM AMBALAJ SANAYİİ VE TİC. A.Ş.

BOYACIOĞULLARI ÖMÜR SÜT ÜRÜNLERİ SAN. TİC. LTD.ŞTİ.

DİNAMİK ISI MAKİNA YALITIM MALZ. SAN. VE TİC. A.Ş.

GÜRSÜT GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

KIRIKKAYA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ

KRONE TİCARİ ARAÇLAR SAN. VE TİC. A.Ş.

KT&G TÜTÜN MAMÜLLERİ SAN.VE TİC.A.Ş.

LEANA TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MARDOBA TEKSTİL TUR. GIDA İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MAYR-MELNHOF GRAPHIA İZMİR KARTON SAN.VE TİC.A.Ş.

TİRE MALTEPE GIDA PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

S.S. TİRE SÜT MÜHTAHSİLLERİ TAR.KAL.KOOP.

RAMADA BY WYNDHAM OTEL

Editör: Haber Merkezi