Tire Müzesi’nin bahçesinde düzenlenen törene Kaymakam Fatih Çobanoğlu ile birlikte ilçedeki kurum ve kuruluş amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tire Halk Eğitim Merkezi Mehteran Takımı gösteri yaptı. Mehteran gösterisinin ardından mikrofona davet edilen Müze Müdürü Şehmuz Tekin, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Tekin yaptığı konuşmada şu cümlelere yer verdi;

“Müzeler, tarihte ilk defa toplanan eserlerin bir araya getirilmesiyle koleksiyonlardan oluşmaktadır. 19. yüzyıla geldiğimizde Avrupa ve Amerikalıların Osmanlı sınırları içerisinde birçok arkeolojik kazı çalışmaları sonucu çıkan eserler, yağmalanarak Avrupa müzelerine taşındığını görüyoruz. Cumhuriyet döneminde ise ülkemizin birçok ilinde yeni müzeler kurulmuştur. Tire Müzesi 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla kurulan örnek müzelerden biridir.

Günümüzde müzeler, tarihi eser mezarlıkları değil, tam tersine her eserin hikayesiyle hayat bulduğu ve her insanın hayatına dokunduğu yaşam alanlarıdır. Çağdaş müzecilik anlayışında; bazen esnafımızın hayatında, bazen öğrencilerin etkinliklerinde, bazen çocuklarımızın resimlerinde, duygularında anılarında yer aldığı ve bazen de herkesin müzelerde kendi geçmişiyle çok güçlü bir bağı keşfettiği kurumlardır. Biz Tire Müzesi olarak kazı çalışmaları, konferanslar, eğitim gibi bir çok bilimsel çalışmanın yanında kültürel ve sanatsal organizasyonlarla geleneksel milli değerlerimizi koruma ve yaşatmaya çalışmaktayız. Tire Müzesi’nin gücü, halkımızın gücüdür. Halkla buluşmayan ve halkın hayatına dokunmayan bir müze, güçsüz ve vizyonsuz bir müzedir.

Yaptığımız müzecilik faaliyetlerimizde bizlere güç veren ve desteklerini esirgemeyen Kaymakamımıza, Belediye Başkanlığımıza Milli eğitim Müdürlüğümüze, Halk Eğitim Müdürlüğümüze, teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bu yolda birlikte emek harcadığımız ekip arkadaşlarımıza teşekkür etmeyi bir borç bilirim.”

Editör: Haber Merkezi