Kartal Dağı’nda yapılması planlanan madencilik faaliyetine tepkiler sürerken yeni gelişmeler de art arda geliyor. Platform üyeleri tarafından yapılan incelemelerde Kartal Dağı’nın zirvesinde tarihi kalıntılara rastlandı. Müze yetkililerinin de inceleme yaptığı Kartal Dağı’nın ‘Sit Alanı’ ilan edilmesi ihtimali doğdu. Bu gelişme üzerine harekete geçen Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği ile Kartal Dağı Koruma Platformu bir imza kampanyası başlattı. Başlatılan kampanyada Kartal Dağı’nın Sit Alanı ve Milli Park ilan edilmesi talep edildi. Küçükkale Köyü’nde bir araya gelen bölge halkı, imza metnine ıslak imzalarını atarak kampanyaya destek verdi.

İşte imza kampanyasında bulunan o metin;

“Aşağıda adı soyadı yazılı olan bizler, İzmir İli Tire İlçesi ilçemize bağlı Kartal Dağı’nın eteklerindeki köyleri yerleşik halkı olarak çoğunlukla geçimimizi tarım hayvancılık ve çiftçilikle temin ediyoruz. Bir kısmı ise büyükşehirlerden hava ve gürütü kirliliklerinden kaçıp gelerek huzur bulmak amaçlı yerleştiğimiz köylerimizde yaşamaktayız

Temiz hava su toprak ihtiyacımızı karşılayan Kartal Dağı’nda kurulması planlanan taş ocaklarına karşı başlatılan mücadele esnasında gördük ki;

Bu dağ hem ilçemizin elinde kalan orman vakfındaki tek coğrafya olması hem de orman dokusu itibariyle bölgemizdeki vahşi yaşamın tek barınma alanı olarak kalması sebebiyle özel bir önem sahiptir.

Ayrıca stratejik konumu sebebiyle asırlar boyu onlarca medeniyete yurt olmuş olan Kartal Dağı halen o medeniyetlerin izlerini taşıyan arkeolojik kalıntıları, sulak ve tapınma alanlarıyla dağ içinde farklı alanlara serpilmiş mezar ve yapı kalıntılarıyla tarihi değerlere sahiptir.

Bu sebeple Kartal Dağı’nın; ilçemize bağlı Halkapınar Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Akyurt Köyleri ile Güney’de Aydın İli sınırlarında kalan Habibler, Dampınarı, Dağyeni ve Selatin Köylerinin sınırları içinde kalan son ormanlık alanların gelecek nesillere hiç olmazsa elimizde kalan şekliyle bırakabilmek amaçlı DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI VE MİLLLİ PARK olarak ilan edilmesini talep ediyoruz”

Editör: Haber Merkezi