Ercan ÇELİK - ÖZEL

Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, yönetmeliğe yapılan eklemenin, zeytinlik alanları ve dolayısıyla zeytin üretimi yapan çiftçiyi ortadan kaldıracağını söyledi.

Ülkedeki ekonomik sıkıntıda çiftçinin en önemli sigortasının zeytincilik olduğunun altını çizen Halil İbişoğlu, “1 Mart 2022 tarihiyle 2017’de çıkarılan madencilik yönetmeliğine bir ek yayınlandı. Bu yönetmeliğe göre enerji adı altında madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlarda yapılmasını serbest bıraktı. Bu, zeytinlik alanlarının yok edilmesi ve burada yaşayan çiftçi ailelerin yok edilmesi demektir.” dedi.

ZEYTİNCİLİK KANUNUNU HATIRLATTI

3573 sayılı kanunu hatırlatan İbişoğlu, “Bundan 66 yıl önce çıkarılan 3573 sayılı özel bir zeytincilik kanunu var. Bu çıkarılan yönetmelik, bu zeytincilik kanununa tamamen muhalefettir. Bu kanun, bu yönetmeliği bağlamaktadır ve bunların yapılması doğru değildir. Kanun her zaman yönetmeliğin üzerindedir.” Dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SESLENDİ

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye seslenen İbişoğlu, “Ben bu konuda Tarım Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye sesleniyorum. Kendisi de bir zeytincidir. Bu maden işletmelerinin açılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan görüş alınması gerekir. Sayın Bekir Pakdemirli’nin bu konuda olumlu görüş vereceğini sanmıyorum ve tüm zeytinciler adına kendilerinden destek bekliyorum.” Şeklinde konuştu.

KARTAL DAĞI NE OLACAK?

Öte yandan Tire ve bölgenin oksijen kaynağı Kartal Dağı’nda yapılmak istenen madenle ilgili ÇED başvurusuna Zeytincilik Yasası gerekçe gösterilerek itiraz edilmiş, itiraz haklı bulunarak ÇED başvurusu iptal edilmişti. Yayınlanan bu yönetmelikle, Kartal Dağı ile ilgili sürecin nasıl etkileneceği ise merak konusu.

MADENCİLİK FAALİYETİNE İZİN VERİLEBİLECEK

Yönetmeliğe göre, elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek.

Bu kapsamda, zeytinlik alanın kullanılabilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin, faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski haline getireceğini taahhüt etmesi gerekiyor. Sahanın taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda ise madencilik faaliyetleri bitiminde sahanın rehabilite edilerek eski haline getirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesisinin taahhüt edilmesi şartı bulunuyor.

Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.

Editör: Haber Merkezi