Ercan ÇELİK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire’ye bağlı Karateke Köyü’nde bulunan 280 BİN 436 metrekare alana Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yapımı için ÇED başvurusu yaptı. Skandal proje için yapılan başvuru Tire’de tepkilere neden oldu. Söz konusu araziye giden Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, projeye tepki gösterdi.

İBİŞOĞLU: “KAYITSIZ KALMAYACAĞIZ”

Projenin iptal edilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, kurulacak olan katı atık tesisinin bu bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetlerine büyük zararlar vereceğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin normalde çiftçilere ve üreticilere büyük destekler sağladığını hatırlatan İbişoğlu, Karateke Köyü’nde yapılmak istenenin İzmir Büyükşehir Belediyesi anlayışına tezat oluşturduğunu söyledi.

İbişoğlu açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Biz bu haberi dün aldık. Haberi bize ulaştıran kişi de arkadaşımız dostumuz olan çevreci bir avukattır. İzmir Büyükşehir Belediyesi 783 BİN dekarlık mera alanında Çöp Entegre Tesisi kurulmasıyla ilgili ÇED sürecini başlatmış. Burada benim aklımın almadığı konu şu;

Yıllardır İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu çiftçiliği geliştirme noktasında küçük çiftçilere, kooperatiflere ve ziraat odalarına destek sağladı. Aziz Başkan’dan sonra Tunç Başkan göreve geldi. Aynı projeler daha da büyütülerek devam ediyor. Hatta köylerimizde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve meralarımızın eski haline döndürülmesi, küçükbaş hayvanların bu meralarda otlatılması için köylerimizde üreticilerimize koyun dağıtımı yapılıyor.

Bu meraların geliştirilmesi projesiyle merada çöp tesisin yapılması tam bir zıt anlam oluşturuyor. Bu bölgede yaklaşık 2 BİN 500 tane küçükbaş hayvanımız, yaklaşık 20 BİN’e yakın büyükbaş hayvanımız var. Civar köylerde 35 BİN dekar alanda tarımsal üretim yapılıyor.  Burada olay sadece üretim değil, sadece burada çöp tesisinin yapılması değil. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi var, Ödemiş Belediyesi var, bir de özel bir firma var. Üçlü bir anlaşmayla bu projeye müracaat yapılıyor. Burada Tire’nin Ödemiş’in, Bayındır’ın, Beydağ’ın, Kiraz’ın, Torbalı’nın ve Selçuk’un bütün çöpleri bu bölgeye taşınacak.

Düşünün 580 BİN’e yakın insanın çöpünün kamyonlarla, tırlarla hareket halinde hepsinin Tire’ye geldiğini düşünün. Yolların durumunu düşünün. Şehrin içinden geçecek olan çöp kamyonlarının bu çevreye, insanlarımıza, topluma vereceği zararı düşünün.

Bu bana göre tam bir çevre katliamıdır.

Ben Büyükşehir Belediye Başkanımızın tarıma verdiği desteklere bağlı olarak bu projenin burada yapılmayacağını, yaptırmayacağını düşünüyorum. Buradaki bu projenin yapılması durumunda büyük bir çevre katliamı olacak. Üretimin zayıflaması, hatta yeraltı sularımızı etkilemesi söz konusu. Bu projenin çevreyi etkileyeceğini, doğada yaşayan hayvanları, kuş türlerini, arıları etkileyeceğini düşünüyorum. Tire çiftçisi adına bu projenin buradan kaldırılması adına her türlü girişimi yapacağız. Bununla ilgili açılacak olan davalara da Tire Ziraat Odası olarak kayıtsız kalmayacağız.”

Editör: Haber Merkezi