Ercan ÇELİK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tire’de kalkıştığı skandal projeye farklı çevrelerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Mera arazisi üzerine kurulacak olan ve Torbalı, Ödemiş, Bayındır, Selçuk gibi çevre ilçelerin de çöplerinin toplanacağı, skandal projeye bir tepki de Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği’nde geldi.

Tire’de Başköy’deki jeotermal krizi, Kartal Dağı’ndaki mermer madeni gibi çevreyi tehdit eden girişimlere karşı başlatılan direnişlerin her zaman içinde yer alan Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği’nin Başkanı Süleyman Övül, projeye tepki gösterdi.

“SKANDAL PROJE”

Övül, “Süt ve besi hayvancılığının merkezi olan Yeşil Tiremizde, süt ve et tesisi kurulması gerekirken, mevcut meramıza çöp tesisi kurulması girişimini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği olarak yıllardır Karateke’de yine mera alanı üzerinde faaliyet gösteren çöplüklerin kapatılması için verdiğimiz mücadelede kapatma kararı ile sevinirken, şimdi de daha yakınına ve daha geniş alanı çöp tesisi kurulmaya girişilmesi bizleri derinden yaralamıştır. Bu tür tesislerin yerleşim alanlarına yakın ve tarıma elverişli bölgelerde hele hele merada yapılması gerçekten skandal bir projedir. Bölgede serbest sistem hayvancılığın mera hayvancılığına dönüşümü projeleri yapılırken meralarımızın yok olmasına göz yumamayız.” Dedi.

“İZİN VERMEYİZ”

Evsel ve endüstriyel atık tesislerinin doğru sahalarda yapılması gerektiğine vurgu yapan Övül, “Evsel ve endüstriyel katı atıkların tesisleri doğru sahalarda yapılmalıdır. Doğru saha, mera değildir. Meskun mahal değildir. Tiremize bir çivi çakılacaksa, bu küflü bir çivi olmamalıdır. Bu proje, Büyükşehir Belediyesi’nin bugün büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa teşvik veren, ‘İzmirde Başka Bir Tarım Mümkün’ düşüncesine ters düşmektedir. Bizler, Küçükmenderes Havzası olarak susuzlukla mücadele verirken mevcut meramızın yok olmasını, dahası çöplük yapılmasına asla ve asla izin vermeyiz. Tarım faaliyetlerinin sürdürüldüğü bu alanda doğal mera yapısı içinde su kuyularının bulunduğu bölgede yaşam alanlarının devam ettiği Karateke’de bu tür tesisin yapılmasına karşı çıkıyoruz.” Dedi.

STK’LARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Kartal Dağı’nda sessiz kalanların bu bölge için de sessiz kalmamaları gerektiğini belirten Süleyman Övül, “Yetkililere sesleniyoruz: ‘Tire’de çöplük istemiyoruz!’ Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu’nun verdiği tepkiyi haklı buluyor, diğer tüm sivil toplum kuruluşlarından da aynı tepkiyi bekliyoruz.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi