Ercan ÇELİK

15. yüzyıl Osmanlı mimarisinin eşsiz eserlerinden biri olan ve günümüzde harabe olarak kaderine terk edilen Molla Arap Külliyesi’ni ziyaret eden Ünlü Tarihçi Dr. Talha Uğurluel, hayranlıkla gezdiği yapının en kısa sürede restore edilerek ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

Han, hamam, mescit gibi eserlerin yanında Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma çok sayıda camisiyle meşhur olan Tire’de belki de bu camilerin en özellerinden biri olan Molla Arap Camii, bugün harap bir vaziyette kaderine terk edildi. Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün caminin restorasyonu için çalışma başlattığı biliniyor. Fakat çalışma sonuç vermedi ve bu eşsiz yapı, harabe şeklinde restore edileceği günü bekliyor.

İstanbul’dan Tire’ye Molla Arap Camii’ni gezmek için kalabalık bir kafileyle gelen Talha Uğurluel, eşsiz yapıda hem detaylı inceleme yaptı hem de kafiledekilere bu yapının tarihçesini anlattı.

Yapının içindeki tahribata ve kirliliğe tepki gösteren ünlü tarihçi, duvarlardaki metal halkaların, buranın ahır olarak kullanılmış olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Hayranlıkla yapıyı inceleyip anlatan Uğurluel, Tirelilere seslendi ve külliyenin acil olarak ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

Caminin avlu kısmında Roma döneminde kalma son derece kıymetli özel taşların açıkta durduğuna dikkat çeken ünlü tarihçi, bu taşların derhal müzeye konularak koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Restore edilerek ayağa kaldırılan Tire’deki eşsiz yapılardan biri olan Yavukluoğlu Külliyesi’nde de inceleme yapan Talha Uğurluel, Molla Arap Külliyesi’nin de buraya benzer bir yapı olduğunu söyleyerek, yapıdaki restorasyon çalışmasını örnek gösterdi.

Editör: Haber Merkezi