Ercan ÇELİK

                                                    

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’ın talimatıyla yaklaşık 2 yıl önce başlayan çalışmalar, korona virüs salgını sebebiyle planlanandan uzun sürdü. 15. Yüzyıldan günümüze zeybekler tarihi ve kültürü ile milli mücadele dönemini yansıtan geniş bir envantere sahip Kuvayi Milliye ve Zeybek Müzesi, önümüzdeki günlerde yapılacak resmi açılışın ardından ziyaretçi kabul etmeye başlayacak.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNİ YAŞATACAK

Tire Belediyesi’nden çocuklar için tenis turnuvası Tire Belediyesi’nden çocuklar için tenis turnuvası

Milli mücadele dönemine dair pek çok objenin sergilendiği müzede, zeybeklerin kullandığı tüfek ve yatağan gibi silahlar, kıyafetler, aksesuarlar, efemera ve plaklar, 4 bine yakın fotoğraf, 10 bine yakın arşiv belgesi, Osmanlıca ve İngilizce gazete haberleri yer alıyor. Döneme uygun olarak tasarlanan silikon mankenlerden oluşan tematik odalar da ziyaretçilere milli mücadele dönemini yaşatacak.

PROTOKOL ÜYELERİ, MÜZEYİ GEZDİ

Türkocağı Caddesi üzerinde bulunan Tire Belediyesi Kuvayi Milliye ve Zeybek Müzesi, açılıştan önce protokol üyelerini ağırladı. Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’la birlikte protokol üyeleri, müzeyi gezdiler.

Müzenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Kaymakam Çobanoğlu, “Güzel bir çalışma olmuş. Zeybeklerin, cumhuriyetin kuruluş aşamasında, Kuvayı Milliye hareketi ile birlikte Kurtuluş Savaşı'mızın kazanılmasında çok büyük emekleri geçmiş. Allah hepsine rahmet etsin. Zeybeklerimizi hayırla yad ediyoruz. Özellikle Yunan'a karşı çok büyük mücadele göstermişler. Düzenli ordu kuruluncaya kadar bu direniş, onların mücadeleleri ile sürdürülmüş. Akabinde Mustafa Kemal Atatürk’ün düzenli orduyu kurması ile Kuvayı Milliye birliklerinin çoğunluğu düzenli orduya katılmış. Bu müze de onları yad etmek için kurulmuş. Zeybek  kültürünün gençlere aktarılması için Tire’ye güzel bir eser kazandırılmış. Tire Belediye Başkanımız şahsında bu müzenin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

BAŞKAN DURAN: “HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Müzenin hazırlanmasında emeği geçen belediye personeline teşekkür eden Başkan Duran, “Bölgemizin en güzel Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesini ilçemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana hayallerimizden bir tanesi olan bu müzenin açılışa hazır hale gelmesi bizleri ziyadesi ile mutlu etmiştir. Bu müze içerisinde, kahraman ecdadımızın vatan sevgisini ve onların o dönemlerde ortaya koydukları zeybek kültürünü burada izlemenin ve gelecek nesillere aktaracak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Başta bu toprakları vatan yapan ve düşman işgalinden kurtaran kahraman efelerimiz ve zeybeklerimiz olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize Allahtan rahmet diliyor, Onların kahramanlık hikayelerini gelecek nesillere aktardığımızı, aynı şuur ve ruhla yaşamaya ve mücadeleye devam ettiğimizi buradan bir kez daha bildirmek istiyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi