Ergün ÇELİK (ÖZEL HABER)

Tire’de bir çiftlikte hayvan bakıcılığı yapan Ümit ve Figen Gökdemir çiftinin 3 çocuğundan biri olan Yaprak bebek, karaciğer hastalığına yakalandı. Aile, bebeklerine henüz 4 aylıkken konulan teşhisin ardından hastane hastane dolaşıp dertlerine derman aramaya başladı. Minik Yaprak’ın yaşayabilmesi için tek umut ise uygun bir Donör (Verici) ‘den 150 gramlık bir karaciğer parçası nakli yapılması.

 

4 AYLIKKEN BELLİ OLDU

İlk doğduğunda hastalığa dair hiçbir belirti göstermeyen Yaprak bebek, 4 aylık olduğunda ailesi tarafından sağlık ocağına kontrole götürüldü. Burada sarılık hastalığına yakalandığı şüphesi üzerinde duran doktorlar minik Yaprak’ı detaylı bir inceleme için Tire Devlet Hastanesi’ne gönderdi. Tire Devlet Hastanesi’nde yapılan tetkikler, Yaprak bebeğin karaciğer hastalığına yakalandığını gösterdi.

 

TİRE’DEN BEHÇET UZ’A SEVK EDİLDİ

Minik Yaprak, Tire’de yapılan incelemenin ardından İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. 22 gün boyunca burada yatan minik Yaprak’ın karaciğerinin gelişimini sağlayamadığı, normal yaşamına dönebilmesi için 150 gramlık bir parça karaciğer nakli yapılması gerektiği öğrenildi. Bu teşhis üzerine minik Yaprak, buradan Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. Buradaki doktorlar da aynı teşhisi koyunca minik Yaprak’ın ailesi çaresiz bir şekilde canlı donör (verici) aramaya başladı.

 

“YAPRAĞIM SOLMASIN”

Minik Yaprak’a karaciğer bağışçısı bulunmasını bekleyen çaresiz baba Ümit Gökdemir, kızının hayata tutunabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi. Gerekirse kapı kapı dolaşacağını belirten çaresiz baba yaptığı açıklamada; “Kızımın hayata tutunması için ne gerekiyorsa yapacağım. Aylardır hastanelere gidip geliyoruz. Ne yazık ki kızımın yaşaması için tek şans nakil olması. Ben kimseden para pul istemiyorum. Benim istediğim tek şey hayırsever birinin çıkıp karaciğerinden 150 gramını bağışlaması. Doktorlar bağışçının ameliyat öncesinde ve sonrasında hiçbir sağlık sorunu olmayacağını söyledi. Zaten bağış yapmaya karar veren biri çıkarsa doktorlar bunu kendisine anlatacak ve ikna edecektir. Buradan tüm Türkiye’ye ve devlet büyüklerimize sesleniyorum. Ne olur sesimi duyun. Benim ve eşimin şartları uymuyor. Kızıma can verecek, onun hayata tutunmasını sağlayacak birini arıyorum” dedi.

 

 

ARANAN ŞARTLAR NELER?

Yaşamı bir parça karaciğer nakline bağlı olan minik Yaprak’a bağış yapacak olan vericinin kadın erkek olması fark etmiyor. İşte Minik Yaprak’a can verecek olanlarda aranan özellikler; 0 RH + kan gurubuna sahip olması, hiçbir sağlık sorunu olmaması, son 15 gün alkol kullanmaması, 18 ila 55 yaş arasında olması ve 50 ila 65 kg ağırlıkta olması.

 

CANLI VERİCİ İÇİN RİSK YOK DENECEK SEVİYEDE

Karaciğer vücudumuzda kendi kendini yenileyebilen (rejenerasyon) tek organdır ve herhangi bir nedenle karaciğerinin bir kısmı alınan kişilerde organ 3 ay içinde eski hacmine kavuşmaktadır. Ameliyat dönemine ait sorunlarla vericinin kaybı olabilir ancak deneyimli merkezlerde ameliyat öncesi yeterli düzeyde tetkik edilen donörler (verici) için bu risk % 0,5 kadardır. Uzun dönemde vericide problem yaşanması beklenmez. Geriye kalan karaciğer kısmı, sağlıklı bir birey için hayatını tehlikeye sokmayacak şekilde yeterlidir. Karaciğer yaklaşık 3 aylık periyotta yaklaşık eski büyüklüğüne ulaşmakta, ancak en hızlı büyüme ameliyat sonrası ilk 10 gün içinde gerçekleşmektedir.

BAĞIŞ İÇİN ARAYINIZ
Baba Ümit Gökdemir -  05372806845




Editör: Haber Merkezi