Bundan 8 yıl önce devletimizin yapmış olduğu TOKİ’nin birinci etabından öğretmen olan kızımın adına taksitle bir daire aldık. İlk zamanlar taksitleri düşük, ben de çalışan birisi olduğum için taksit ödemelerinde hiç sıkıntı çekmedim. Ancak şimdi hem taksit iki katına çıktı, hem de ben emekli oldum. İşte sıkıntılar burada başladı. Taksitler ödenmez hale geldi. Şöyle bir araştırma yaptım. Meğer, 1-2 yıldır evlerinin taksitlerini ödeyemeyen çok kişi olduğunu tespit ettim. Çoğu taksit ödeme güçlüğü nedeniyle evini satmak zorunda kalmış. Parası olan bazı zenginler ise 3-4 daire birden almış, kiraya vermişler. Yazık değil mi,  günah değil mi bizlere yapılanlar?

Ev sahiplerinin büyük çoğunluğu, mutsuz, huzursuz. Sonucun ne olacağını düşünüp durur. Çoğusu emekli, tek maaş, zorunlu bankalara borçlanmış bir huzursuzluk içerisinde. Yardım eli bekleniyor.

Bu konuya özellikle emeklilere yeni yapılan etaplara sağlanacak imkanlardan yararlandırılması, herkesi mutlu edecektir. Acilen çözüm beklenmektedir.

İkinci mesele ise bizler evlerimizi aldığımı zaman çevre düzeni yapılmadığı gibi yetkililer de bu duruma göz yummuş veya bazı kişiler bu işten yararlanmıştır. O zaman site olan bu yer bilinçsiz kişilerin seçildiği site yönetimci, denetimci olduğu için kendi çıkarlarına çalışarak büyük bir miktar bütçe açığı, zavallı ev sahiplerine fatura çıkarılmış, zorunlu icra yolu ile de alınmaktadır. Neyin nereye ne şekilde harcandığı, ne hizmet yapıldığı bir türlü tespit edilmemiş, ve konu mahkemelere taşınmış, edenin yanına kar kalmıştır. Her gelen yönetim borçları kapatmak için uğraşmış. Netice sıfır. Önceki yönetim tarafından büyük çabalarla ağaç dikilmiş, ne yazık ki sulama suyu olmadığından dikilen ağaçlar da kurumuştur. Daha sonra benim çabamla sitenin mahalle kapsamına alınması talebim bakanlar kurulunca kabul edilerek resmi gazetede Tire ilçesine bağlı TOKİ Mahallesi olarak kayıtlara geçilmiştir. Halen bazı yetkili ve yetkisiz kişilerce, TOKİ’nin halen site olduğu iddia edilmektedir.

Mahalle kurulduktan sonra site niteliği kendiliğinden kalkmıştır. Ancak mahalle kurulduktan sonra da alışılagelmiş şekilde yine yönetim seçilerek devam etmeye başlamıştır. Bütçesi olmayan, genel kurulu doğru dürüst yapılmayan, denetimsiz bir site olamaz. Yönetim seçilsin, yine de buna herhangi bir itirazım yok. Ancak site olunca bütçesi olması düşünülerek çoğu hizmetler belediyece yerine getirilmemektedir. Bu nedenle resmen Tire’ye bağlı muhtarlığı bulunan yer, ilçe ve büyükşehir belediyesine bağlı bir mahalledir. Hizmetler bu kuruluşlara aittir.

TOKİ Mahallesi’nin ihtiyaç ve sorunlarını her defasında kaymakamlığa ve ilçe belediyesine iletmemize ve heyet halinde makamları ziyaret etmemize rağmen hiçbir talebimiz yerine getirilememiştir. TOKİ’ye kuruluşundan bu güne kadar hiçbir hizmet gelmemiş, dağ başında herhangi bir yerleşim birimi olarak yerinde saymaktadır.

Şöyle ki Pazar yeri yanlış yere konulduğu için söküldü ve bir daha da yapılmadı. Verilen sözler lafta kaldı. Yeni yapılan etaplarla birlikte nüfusunun 3 bini aşacağı aşikardır. 2 bine yakın seçmeni bulunan mahallemize hizmet bekliyoruz.

Sayın kaymakamımız, belediye başkanımız, parti temsilcileri, oda başkanları, esnaf ve sanayici oda başkanları, banka müdürleri, ilçeye hizmet götüren diğer amirlerimizin dikkatine.

Ne olur zaman zaman TOKİ Mahallesi’ne misafir olun, ihtiyaç ve sorunları yerinde görün, vatandaşları dinleyin. Tabi oturup, sohbet edebilecek bir yer bulabilirseniz.

Özellikle bir Pazar yeri umuma ait WC, çocuklarımızın ve gençlerimizin boş zamanlarını değerlendirecek oyun ve spor alanları, ailelerimizin oturup sohbet edeceği bir yeşil alan, çay bahçesi, bankamatik, telefon kulübesi, fatura tahsilat alımının yapılması, ayrıca TOKİ’ye giriş kısmına mahalleye hoşgeldiniz yazısı yazılarak asılması ve su fışkıran havuzu ile satış merkezi, hizmet binasında bir market, kasap, kadın ve erkek berberi ve benzer hizmetlerini ihdası acil sorunların başında gelmektedir.

Ayrıca sık sık kesilen sular ile sulama suyuna çözüm aranmalı, suların zaman zaman üst katlara çıkmadığı ve vatandaşların mağduriyetine sebebiyet verdiği, TOKİ’ye ait bir alanda eskiden kalma yer altı su kuyusunun hizmete sokularak ağaç ve yapılacak yeşil alanların sulanması en büyük ihtiyaçların başında gelmektedir.

Vatandaşların oturup sohbet edecek, misafirlerini götürecek bir kahvehane gibi yerin açılarak hizmete sokulması, nadir görülen güzelim okulumuz bahçesinin boş alanlarına ağaç dikilmesi ve yeşillendirilmesi gibi sorunların, bir an evvel halkın hizmetine sunulması siz büyüklerimize düşmektedir. Ne olur el ele verip, devletimizin bizlere vermiş olduğu yeri güzelleştirelim. Burada yaşayan vatandaşlarımıza iyi gözle bakalım. Hizmet verelim. Sadece bina yapıp satma ile işler yürümez. İkinci, üçüncü etapların yapımı sırasındaki gürültü, sulanmayan inşaat tozları canımızdan bezdirmiştir. Denetleyen biri yok mu? Evlerimize gelen toz, duman, dinamit atılmasının günahını kim yüklenecek? Biz de insanız, insanca yaşamak bizlerin de hakkı. İnşaatın yapılmasına bir sözüm yok. Ama tedbir de alınması zorunludur. Ne olur sesimize kulak verin. Sadece ulaşım ve çöp alma işlemleri ile sorun bitmiyor. Bize site gözüyle bakmayın, mahalle gözüyle bakın. Büyük çabalarımla uğraşıp, hizmete sokulan tren durağının da hizmete uygun hale getirilmesi bir insanlık görevidir.

Burada oturanları küçümsemeyin, hor görmeyin, üzmeyin. Verilen sözleri tutun. Seçimden seçime kapımızı çalmayın. Hizmet vereceğiniz şekilde gururla gelin. Siz de mutlu olun, biz de mutlu olalım.

Bize de gelin, ihtiyaç ve sorunları yerinde görün bizleri üzmeyin. Mutlu edin.

Saygılarımı sunarım.

Cemil Aras

Emekli Yazı İşleri Müdürü

Anadolu Ajansı Muhabiri