Geçtiğimiz hafta Tire Siyaset Platformu’na konuk olan Tire Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli platform üyelerinin sorularını yanıtladı.



Ahmet ŞENKİ / Yerel Güç Gazetesi



Yeni Dönemde Büyükşehir Belediyesi ile beraber Tire Belediyesinin misyonunun biraz daha farklılaştığını söyleyen Mehmet Sıtkı İçelli, “Artık belli görevler Büyükşehir Belediyesine aktarıldı. Daha önce Tire Belediyesinin en önemli sorunu örneğin suyunun olmayışı idi. Özellikle benim belediye başkanı olduğum günlerde İstiklal, İhsaniye mahallelerinde Cumhuriyet mahallesinin üst kesimleri gibi şehrimizin belirli bölümlerinde içme suyu problemi vardı. Bu nedenle o dönem en önemli projelerimizden biri İçme Suyu sorununu çözmek olmuştu. İçme suyu ve temizlik gibi konular elbette ki belediyenin asli görevlerinden biridir. İnsanlar belediye deyince suyum aksın, çöpüm toplansın, yolum yapılsın isterler öncelikle. Ancak yeni çıkan yasayla birlikte belediyenin görevleri halkın beklentilerine göre genişletilmiş oldu. Yani daha sosyal ve daha kültürel bir belediyecilik anlayışı getirildi. Yeni yasa ile bunların önü açıldı” dedi




BELEDİYE BAŞKANI ASLİ GÖREVLERİNİN DIŞINDA DA ETKİN OLMALI
Tire Belediyesinin şu anda asli görevlerini yerine getirme konusunda yetersiz olduğuna değinen İçelli, “Görüştüğüm herkes özellikle şehrimizin yolları ile ilgili ciddi sıkıntıları dile getiriyorlar. Bu demektir ki, geçmişte nasıl içme suyu problemini çözmek için ciddi bir kaynak ayrıldı ise şimdi de yeni dönemde yolları düzeltmek için ciddi bir kaynak ayrılması gerekiyor. Bununla birlikte bunun gibi asli görevlerin dışında Tire Belediyesini yeni dönemde bekleyen bir önemli görev de sosyal ve kültürel alanda yapılması gerekenler olacaktır. Daha duyarlı ve halkın daha çok yanında olan bir belediye ihtiyacının bir an önce karşılanması gerekiyor. Sadece altyapının değil üstyapı konusunda da aktif olan, topluma bilgi ve beceri kazandırma noktasında çalışan bir belediye anlayışı Tire’de etkin olmak durumunda. Bunların ötesinde bir de yazılı olmayan beklentiler var. Örneğin yine bizim dönemimizde oldukça emek verdiğimiz imar düzenlemesinden Sağlık Bakanlığımızın gündemine alınmasına kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde çalıştığımız, ihale çıkarılması için bakanlığımızı harekete geçirdiğimiz böylelikle ilçemize kazandırılan bir hastane var. Yeni hastanemizin şehrimize birçok alanda katkıları oldu. Peki, bu hastane belediye başkanının asli görevi miydi? Hayır değildi. Hiç böyle bir gayretimiz olmayabilir eski hastane devam eder giderdi. Ama işte bana göre,  bunun gibi Tire’nin ufkunu açacak bir takım projeleri de Tire Belediye başkanı üstlenmek durumundadır. Tire’nin gelişimine bu yönde de katkı koymayı hedeflemelidir. Bu sağlıkta olur, ulaşımda olur hatta çevre belediyeler ile bölgemizin gelişimine katkı sağlayacak büyük projeler mutlaka hayata geçirilmeli” şeklinde konuştu.  



ÖNCE SİYASETİN NİÇİN YAPILDIĞINA KARAR VERMELİYİZ
‘Temiz, şeffaf ve ilkeli siyaset nedir, nasıl olmalıdır ve nasıl yapılmalıdır’ sorusunu yanıtlayan İçelli, “Siyaseti ne diye yapıyoruz buradan başlamak gerekir. Sonuç almak için mi? Samimi olarak söylüyorum ki, siyasette sonuç almak başka bir şey. Yüzde yüz ilkeli olmak nedir derseniz. Geçen seçimlerde ben yüzde yüz ilkeliydim. Ama yüzde yüz ilkeli olmak siyasette sonuç getirmez. Getirmiyor. Siyasetin kendine ait bir takım dengeleri var. İnsanlar oy kullanırken nelere dikkat ederler. Birincisi ideolojiler belirleyici oluyor. İkincisi geleceği düşünerek akıl ve fikir üretebilen proje sahibi siyasetçiler arasından en iyi tercih eden insanlar da vardır. Üçüncüsü de bireysel menfaatler ve çıkarlar için oy kullananlar da vardır. Geçtiğimiz seçimlerde özellikle bu üçüncü unsur, yani bireysel beklentiler öne çıkmıştı. İş vaadi gibi, takım elbiseyi giy gel işe başla gibi vaatler seçimleri oldukça etkilemişti. İlkeli siyaset gerçekten önemli ama her doğru her yerde prim getirmiyor” dedi.




“Geçtiğimiz seçim öncesinde aktif siyasetle ilgisi olmayan bir takım insanların gazetelere ‘Biz ak partinin kurucusu üyesiyiz. Sıtkı İçelli’yi yeniden belediye başkanı yapacağız’ tarzındaki demeçleri seçimlerde sanıldığı kadar etkili olmamıştır.” diyen İçelli,  “Onlar zaten tercihlerini seçimlerden yaklaşık 1 buçuk yıl önce başka bir yönde kullanmışlar ve farklı ittifaklar içerisine girdiler. Ben Tire’deki son seçimleri bu tür insanların etkilediğini düşünmüyorum. Ak Parti’nin İzmir genelinde 7 belediyesi vardı hepsi de seçimleri kaybettiler. Bu İzmir genelinde yaşanan bir gerçekti. Tire’de de Ak Parti’nin seçim kaybetmesini bununla ilişkilendirmek gerekiyor. Öte yandan ben Ak Parti’nin Tire’deki kurucu başkanıyım. 11 kişilik kurucu listemizde, her fırsatta Tire’de Ak Parti’nin kurucularından olduğunu iddia eden malum kişi yer almıyor. Bu bilgiyi de burada hatırlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.




ADAY ADAYLIĞINA MÜRACAAT EDECEĞİM
‘Tire Belediye Başkanlığı Aday Adayı olmayı düşünüyor musunuz?’ sorusunun yöneltildiği Sıtkı İçelli, “Aday adaylığına müracaat etmeyi düşünüyorum ve de edeceğim. Önemli olan partilerin gösterdiği adaylardır. Ak parti yaptığı anket ve kamuoyu yoklamaları ile halkın kimi aday görmek istediğini sürekli olarak ölçmeye çalışıyor. Bu anketler çok ciddi bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ankette kimin adı çıkar ise, Tire halkı kimi aday görmek ister ise Ak Parti’nin Tire’deki adayı o olacaktır. Ola ki benim dışımda bir başka arkadaşımın ismi bu çalışmalar sonucunda ön plana çıkar ve partimiz tarafından aday gösterilir ise, ben hiçbir çıkar gözetmeksizin partimiz için çalışmaya devam ederim” dedi.




MİLLETİN CEBİNE DOKUNMAYACAKSIN, BUNU ÖĞRENDİK
Belediye Başkanlığı adaylığı durumunda, belirlenecek olan 25 asil belediye meclis üyesi listesini yaparken nasıl bir kriterin belirleneceği sorusunu, “Daha önce bir başka siyasi parti ya da kendi partimiz içinde bir takım ilkeli duruşları gösteremeyen, Ak Parti’nin başarısızlığı ya da şahsımın itibarının zedelenmesi için her türlü siyasi manipülasyonu yapan kişiler benim bulunduğum yerde yer alamazlar. Ama sırf daha önce başka kulvarlarda mücadele ettiği halde yetenekli olan bir takım insanlara benim kapıyı kapamam söz konusu olamaz” şeklinde yanıtlayan Mehmet Sıtkı İçelli, “Aday olmak kazanma sanatıdır bana göre. İnsanları kazanma gönülleri fethetme sanatıdır. Kırıp dökme çok basit bir şey. Seçim kazanılsa da kazanılmasa çok önemli bir şey değil. Seçimi kazanmayalım işte biz buyuz diyelim. Böyle de bir şey varsa, ben bunu geçen dönem denedim başaramadım. Elbette ki bazı şeyleri öğrendik. Mesela pazaryeri. Şimdi sorsalar bu yaptığınız doğrumuydu deseler. Doğruydu derim. Ama tekrar yapar mısın deseler, düzenlemeyi yaparım ama para kısmına girmem. Milletin cebine dokunmam. Buradan rant elde ediliyordu. Baktık burada yanlışlık var. 30 bin lira hava parası ödemesin belediyeye 3 bin lira ödesin dedik. Yanlış yaptık. Milletin cebine dokunmayacaksın. Bunu öğrendik” dedi.




KENT KONSEYİ AKTİF OLMALI
Kentin sorunlarının çözümü için Kent Konseyi’nin aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan İçelli, kent konseyinde üretilen fikirlerin, belediye meclisi gündemine alınarak uygulamaya alınması gerekliliğine dikkat çekti.
 
Tire’deki gençlerin istihdamı konusunda konuşan İçelli, “İstihdam konusunda bu ilçenin kaynaklarından faydalanılmalıdır. İstihdama yönelik projeler bu bölgenin potansiyeli ile ilgili olmalıdır. Belediye bünyesinde 100 kişiyi işe alsanız da 5 bin kişinin talebini karşılayamadığınız zaman yine hüsran olacak. Dolayısıyla o 5 bin kişinin de çalışabileceği sanayi ve hizmet sektörü gibi değişik alanlarda, belediye olarak katkı sağlayıp, önünü açıp, tanıtımını yapıp istihdam sorununu bu noktada çözmek gerekir. Belediyede istihdam, verimliliğe dikkat ederek yapılmalı. Örneğin bizim dönemimizde basın yayın biriminin 5 kişiyle yapmış olduğu işleri, kalabalık diye bir sürü laf söylüyorlardı. Ama şimdi belki 15 kişiyle o işleri yapamıyorlar” dedi.




TAHTAKALE ÇARŞISINI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALMAK GEREKİR
Eski Perakendeci Hali ile ilgili güncel tartışmalardaki soruların yöneltildiği İçeli, “Bu tartışmalar, Eski kent merkezimizde bizim dönemimizde yapılan Sit Koruma Amaçlı imar planı ile oldukça ilgilidir. Bu çalışma bizim dönemimize kadar hiç yapılmamıştı. Eski Perakendeci Hali bu imar planın içinde olan bir bina idi. Bizim hazırladığımız planda sadece tek o alan değil bütün bir bölge üzerinde düzenleme esas alınmıştı. O alanda öngörülen bina 9,50 metre yüksekliğinde ve bodrumu olmayan bir Turizm iş merkezi lekesi idi. Şimdi gelinen noktada bir kere o alanda yıkım esnasında çukur kazılmasını bilinçli bir uygulama olarak yapıldığını tahmin ediyorum. Daha önce orada bir bodrum katı yoktu ve plana göre de yapılmayacaktı. Buna göre oranın altına otopark yapılamazdı ama sit kurulu nasıl izin verdiyse buna izin vermiş. Bina yüksekliği ise 9,50 den 11.70 metreye çıkarılmış. Ben bu alanda ne yapılırsa yapılsın tek o arsa üzerinde takılmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Çıra Pazarı ve Tahtakale Çarşısı’nı da içine alan geniş bir bölgede yeniden yaşatmaya yönelik bir çalışma yapılırsa Eski Perakendeci Hali üzerinden yapılan tartışmalar daha sağlıklı olacaktır. Şimdi orada iş merkezi olsun isteyenler bütüne baktığında büyük bir ihtimal belki meydan yapılmasını uygun görecektir. Bunun için bölgeye bütün olarak bakmak gerekir” dedi.



ALAY PARKI’NDA PROJE YANLIŞLIĞI YAPILDI
Alay Parkı projesinde batı rüzgârının kesilmesi konusunda bir proje yanlışı yapıldığını kabul eden Eski Başkan İçelli, “Bunun düzeltilmesi mümkündür. Eğer yeniden ele alınırsa Alay Parkı yine yaşanılabilen etkin bir mekânımız olabilir” diyerek kentsel dönüşüm konusuna değindi. İçelli, “Tire’nin niteliksiz yapılarının bulunduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmalıdır. Yeni Adliye Binasının arkasından başlayıp Karacaali’ye kadar uzanan bölge aslında Tire’nin en yaşanacak yerleridir. Ama bu altyapı ile değil yeni bir kentsel dönüşüm çalışması ile bunları sağlamak gerekir” dedi.


Tire Siyaset Platformu üyelerinin bir araya gelerek ve zaman ayırarak, yaşadığı şehrin sorunları ile çalışmalar yapmasını, takdir edilmesi gereken bir davranış olarak nitelendiren, Tire Siyaset Platformu’nun konuğu Tire Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli, “Platformun doğruları, tüm partiler tarafından kabul edildiğinde bu platform başarıya ulaşmış olur” şeklinde sözlerini tamamladı.

 
Editör: Haber Merkezi