Ak Parti Tire Belediye Başkan Aday Adayı M. Sıtkı İçelli, Tire Kültür Derneği üyelerini davet ettiği toplantıda, Tire Kültürü ve tarihsel mirası hakkındaki düşüncelerini paylaşarak dernek üyelerinin fikirlerini aldı.

 

Dilek KART

 

Ak Parti Tire Belediye Başkan Aday Adayı M. Sıtkı İçelli, yerel seçimlere yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Şehir içinde ve köylerde ziyaret programlarını sürdüren İçelli, öte yandan sivil toplum kuruluşları ile de bir araya gelerek Tire'nin geleceğine yönelik görüşlerini alıyor.

Geçtiğimiz akşam Tire Kültür Derneği üyelerini TirePark AVM'deki Doruk İşletmecilikte ağırlayan Sıtkı İçelli, dernek üyelerinin Tire kültürü, tarihi ve turistik değerleri hakkında neler yapılması gerektiğine dair düşüncelerini dinledi.

 

 

KÜLTÜR ENVANTERİNİ ÖNEMSİYORUM

Tire'nin tarih ve kültür değerleri bakımından oldukça zengin ve şanslı bir ilçe olduğunu söyleyen İçelli, “Önceki dönemimde bu alanda yapmış olduğumuz çalışmaların bir kısmını aynı zamanda üyesi olduğum Tire Kültür Derneği ile birlikte yapmıştık.  Derneğimizin zeybek ateşi ve kültür envanteri gibi çalışmalarını çok önemsiyorum. Bu nedenle dernek üyelerimizin Tire hakkındaki düşünceleri benim için oldukça önemli” dedi.

 

 

DERNEK ÜYELERİNİN FİKİRLERİNİ ÖNEMSİYORUM

Kültür ve sanat alanında yeni dönemde çok daha bilinçli ve hazırlıklı olmak istediğini söyleyen İçelli, "Kültür alanında uygulanacak projelerin artık sonuca yönelik çalışmalar olması gerektiğini düşünüyorum. Tire'nin kültür ve tarih varlıklarının daha iyi değerlendirilerek artık bir Safranbolu, bir Beypazarı gibi halkımıza turizm geliri kazandırması gerekir. Tire'de hakikaten çok ciddi bir kültür ve tarih zenginliği var. Maddi kültür ve soyut kültür varlıklarımız mutlaka daha etkin bir şekilde açığa çıkarılmalı. Mesela Tahtakale bölgesinde ve eski kent merkezimizde bulunan maddi kültür varlıklarımız ele alınarak hem geleceğe taşınmalı, hem de şehrimizin gelişimine katkı veren mekânlar haline getirilmelidir. Bu amaçla daha önceki dönemde yapmış olduğumuz Gülcüoğlu konakları, Kirazoğlu Konağı, Tahtakale hamamı restorasyonları gibi projelerin artırılarak sürdürülmesi gerekir.  Kültür Sanat alanlarında ise yaptığımız tanıtım çalışmaları ve etkinliklerinin, düzenlediğimiz sempozyumların şehrimize ciddi katkıları olmuştu. Tire Belgeseli çalışmamız ve ulusal basında daha çok yer alan bir Tire için attığımız adımların bu gün itibariyle yeniden ele alınıp günümüzün koşullarında güncellenmesi ve maksimum düzeyde olumlu sonuçlar alınmasını hedeflememiz lazım.  El sanatlarımızın modern ürünlere dönüştürülmesi ve incir, kestane, ceviz gibi tarımsal ürünlerimizin işlenerek modern bir konsept ile pazarlanmasını sağlamak önümüzdeki dönemde mutlaka başarmamız gereken işler olmalı.  Bu nedenle Tire'de yapılması gereken restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projeleri, tanıtım çalışmaları, kültür sanat etkinlikleri konusunda dernek üyelerimizin fikrini almak istiyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 “KÜLTÜR ALANINDA EN ETKİN SİVİL TOPLUM KURULUŞUYUZ”

Dernek üyeleri ise Tire Belediyesinden öncelikle Tire'deki tarihsel değerlerin korunması yönünde hassasiyet beklediklerini ve el sanatları ile Sultan Nevruz'un belediye tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurguladılar.

Tire kültürü ve tarihi hakkında birçok önemli çalışmayı yürüttüklerini hatırlatan Tire Kültür Derneği başkanı Seyfullah Ayvalı, "Çok açık ifadele ile söyleyebilirim ki, bu alanda Tire'de en etkin ve en çok çalışan sivil toplum kuruluşu Tire Kültür Derneği’dir. Diğer irili ufaklı birçok etkinliğimiz bir yana özellikle Türkiye çapında ulusal bir etkinlik konumuna gelen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı ve son dönemde bitirmek üzere olduğumuz Tire Kültür Envanterinin hazırlanması gibi faaliyetlerimiz bile Tire kültürü açısından son derece önemli çalışmalardı. Başta onursal başkanımız Sayın Munis Armağan ve yönetim kurulu üyelerimizin her biri Tire Kültürü için gönüllü birer nefer. Siyasetçilerimizin derneğimizi bu şekilde dikkate alması ve dinlemesi oldukça güzel bir gelişme ve doğru bir adım. Sıtkı Bey’e bu yaklaşımından dolayı bir kez daha teşekkür ve tebrik ediyorum. Derneğimiz Tire ile ilgili yapılacak her türlü kültürel çalışmada gönüllü olarak yer almaya ve katkı sağmaya hazırdır. Tire için elimizden gelen her şeyi yaparız" dedi. 

Editör: Haber Merkezi