Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, Küçük Menderes Havzası’nda yaşanan su sorunu ile ilgili bir komisyon kurdu. Önümüzdeki yıllarda özellikle Tire’nin büyük bir kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalacağını ifade eden Şenoyar, komisyonla ilgili HaberTire’ye konuştu. Bölgede susuzluğun önüne geçilip, yeraltı sularının artırılmasına yönelik çalışma yaptıklarını belirten Şenoyar, üreticilerin, üretimde çok fazla su gerektirmeyen alternatif ürünlere yönlendirilmesi gerektiğini savundu.

Şenoyar konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Şu sıralar bölgemizin en önemli sorunu su sorunudur. Bu sorun hemen hemen herkes tarafından bilinmekte ve bu sorunun önlenmesiyle ilgili çalışmalar tam anlamıyla yapılmamakta.

Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu aramasıyla ilgili, su tasarrufuyla ilgili yada vatandaşa su götürmesiyle ilgili çeşitli çalışmaları var ancak içme suyunun dışında bölgemizdeki asıl sorun tarımsal alanda kullanılan sular. Bölgemiz 5 sene gibi kısa bir süre içinde kuraklıkla karşı karşıya kalacak. Bu sürecin sonunda içecek suyu dahi bulamayabiliriz.  Bu sorun Küçük Menderes Havzası’ndaki tüm vatandaşlarımızın sıkıntısıdır. Bugün ovalarımızdaki su derinliği 380 metrelere kadar ulaşmıştır.

Bu bölgede alternatif ürünler yetiştirebiliriz.  Mısırın yaklaşık altıda bir oranındaki suyla yetiştirilebilen ve organizmasından hayvan yemi yapılabilen ayçiçeği bitkisi bu bölgede yetiştirilebilir.  En azından 5 yıllığına böyle alternatiflerle bölgemize uygun ürünlerle hem aşırı su tüketiminin önüne geçmek, hem de yer altı su seviyelerinin yükselmesini sağlamamız lazım

Devletin tarımsal olarak bölgemizde coğrafi ve yeraltı suları politikasının yetersiz kaldığı ortada.

Artık bıçak kemiğe dayanmak üzere. Bu su sorununa bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Bunlarla ilgili komisyonumuz çalışmasını yapıyor. Tarafımıza bilgi veriyor. Komisyonumuzun bu konuyla ilgili hazırladığı raporları hem il başkanlığımıza hem genel merkezimize sunacağız. Su hayattır. Su olmazsa hayat da olmaz”

Editör: Haber Merkezi