Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk partisi olan ve bazı yasaklı dönemler haricinde hep siyaset arenasında var olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 90. kuruluş yıl dönümünü yurt çapındaki tüm teşkilatlarında kutladı. Tire’de de yapılan kutlamada, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen partililer, anıta çelenk koydu.


Ali YILDIZ / Büyük Tire Gazetesi


Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan Türkiye’nin ilk siyasi partisi ve aynı zamanda siyasi arenada aynı isimle boy göstermiş en uzun ömürlü partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 90. yıl dönümü nedeniyle CHP Tire İlçe Başkanlığı tarafından Tire Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önüne kutlama töreni gerçekleştirildi ve anıta çelenk konuldu.

Yaklaşık 40 kadar partilinin katıldığı kutlama törenine katılana isimler arasında; CHP Tire İlçe Başkanı Şenol Sardoğan, Gökçen Belediye Başkanı Mustafa Önem, Zeytinova Belediye Başkanı ve Tire Belediye Başkan aday adayı Ali Doğu ile Tire Belediye Başkanlığına aday adaylık başvurusunda bulunan diğer isimlerden; Hüseyin Hapçı, Nihat Koç ve Emel Denizaslanı, Belediye Meclis üyeleri Mehmet Hızlan, Ahmet Küçükler, Kamil Taşal, Azmi Öztüzün ve parti yöneticileri yer aldı.


Atatürk anıtına ilçe başkanı tarafından çelenk konulması ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere İlçe Başkanı Şenol Sardoğan tarafından konuşma yapıldı.


“DEVLETİN PARTİSİNDEN, HALKIN PARTİSİNE DÖNÜŞTÜK”
Sardoğan konuşmasında şunları söyledi: “1922 yılının Aralık ayının 6.’sı Erzurum ve Sivas kongreleri sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuş. Mudanya Ateşkes Anlaşması henüz yeni imzalanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ilk defa, bir parti kurmayı düşündüğünü ve kurmak istediği partinin adının ‘halk fırkası’ olacağını açıklamıştır. Konuşmada kuruluş yıllarında halk fırkasının temel felsefelerinden birini oluşturacak şu ifadeye yer vermiştir. Halk Fırkası’nın sınıf temeli üzerine kurulmayacağını, sınıf ayrımı yapılamayacağını ve tüm sınıfları kapsayan bir parti olacağını ifade etmiştir.                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hukukun üstünlüğüne de vurgu yapılmıştır. En nihayetinde 1923 yılının 9 Eylül’ünde bizzat Gazi Mustafa Kemal’in imzaladığı dilekçe ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Halk Fırkasına dönüştürülmüştür. CHP, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce ‘Halk Fırkası’ adıyla kurulmuştur. 1924 yılında ‘Cumhuriyet Halk Fırkası’, 1935 yılında ise ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ adını almıştır. 1927 yılında ‘Cumhuriyetçilik’, ‘Halkçılık’, ‘Milliyetçilik’ ve ‘Laiklik’ CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 yılında ‘Devletçilik’ ve ‘Devrimcilik’ ilkeleri de eklenerek Partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Amblemi Altı Oktur.          


                                                      
Gazi Mustafa Kemal, Çağdaş sosyal demokrasinin evrensel değerleri olan ‘özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme’ kavramları içinde bulunduğumuz dönemde Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve Programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır. Dünyada hiç bir siyasi hareket yoktur ki özünü kurtuluş savaşı mücadelesinden alsın ve önce kurtuluş savaşını versin, kurtuluş savaşını kazansın bir Cumhuriyet kursun, ardından da bir parti kursun. Onun için Cumhuriyet Halk Partili olmak bu ülkede her zaman ayrıcalıktır, gurur vericidir. Cumhuriyet Halk Partisine hizmet etmek şereftir onurdur.                                  



                                                                              
Cumhuriyet Halk Partisi sadece Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmakla kalmamış, Türkiye'deki çok partili sistemi getirerek demokrasinin önünü açmıştır. Bununla da yetinmemiş, Türkiye'de sosyal demokrasiye geçmiş tek partidir. 1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde, toplumsal sınıfların olgunlaşmasıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde ‘ortanın Solu’nda konumlandırmıştır.      



                                                               
1970’li yıllarda ideolojisini ‘demokratik sol’ kavramıyla tanımlayan, Cumhuriyet Halk Partisi önerdiği sosyal reformlarla ‘düzen değişikliği’ni hedeflemiştir. Bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi, ‘devlet partisinden’, ‘halkın partisine’; ‘düzen partisinden’, ‘değişimin partisine’ dönüşmüştür. Bundan sonraki hedefi özgürlükçü bir Türkiye, kuvvetler ayırımının olduğu bir Türkiye, hukukun üstün olduğu bir Türkiye olacaktır. Bu vesile ile 90. kuruluş yıldönümümüz bugün ülkemizin bütün illerinde büyük bir coşku ve sevinçle kutlanıyor hepimize hayırlı, uğurlu olsun diyorum.”                                                                                                                                                                               
Editör: Haber Merkezi