Yıkılan Eski Perakendeci Hali’nin yerine yapılacak iş merkezinin ihalesi ile ilgili yerel basında çıkan haberler karşısında, suskunluğunu bozan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, HaberTire’ye yaptığı açıklamada, muhtataplara sert bir dille yanıt verdi.

 

Ercan ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

 

Arap Pınarı Mesire yerindeki çalışmaları incelediği esnada HaberTire’nin sorularını yanıtlayan Başkan Çiçek, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ihalenin, Tire Belediyesi ve Tire halkı için son derece karlı bir ihale olduğunu belirterek, buna muhalefet olanlara da sert bir dille yanıt verdi.

CHP’den aday adayı olan Nihat Koç, yerel basına verdiği demeçlerde, perakendeci halinin olduğu yerde yapılacak AVM’ye karşı çıkmış ve son olarak da ihaleye izleyici olarak alınmamasının usüle aykırı olduğu yönünde açıklama yapmıştı. Nihat Koç’u sert bir dille eleştiren Başkan Çiçek, Nihat Koç’un bu davranışlarının altında; burada yapılacak AVM’nin değil, kendisinin belediyeye olan borcunun olduğunu söyledi.

 

“NİHAT KOÇ ÖNCE BORCUNU ÖDESİN”

 Çiçek,“ Nihat Koç Tire Belediyesi’nin kiracısıdır. 1999’da belediye başkanlığına takrar geldiğimizde, kiracıların durumlarına baktık. Nihat beyin, Otel Tirem için verdiği kiranın 2 bin 200 lira olduğunu gördük. Komik bir rakam. Nihat Koç, dostum olabilir ama bu, ona ayrıcalık tanıyacağımız anlamına gelmez. Kendisine kirayı arttırmasını söyledik.  O yasal yollara başvurdu. Biz tahliye davası açtık. Seçimi kaybettiğimizde bu davanın rafa kaldırıldığını gördük. Yine ödediği kira komik bir rakamdı. Biz tekrar geldiğimizde tahliye davasını yeniledik. Kendisine tebligatta bulunduk. Nihat Koç’un 09.03.2011 tarihli meclis kararındaki taahhütleri kayıt altındadır. ‘Belediye doğalgazı getirsin, kiramı bugünden geçerli olmak üzere 6 bin lira olarak ödemeyi kabul ediyorum. Temyize giden kira artışı daha fazla gelirse farkı da ödemeyi taahhüt ediyorum. Ben 250 bin lira kendi öz varlığımdan, 250 bin lira da İZKA’dan para alacağım 500 bin liralık yatırım yapacağım. Belediye sadece doğalgaz konusunu halletsin ve burada 15 yıl durma garantisi istiyorum. Kira artışı da TEFE – TÜFE’ye göre ayarlansın.’ dedi. Biz de ‘Tamam’ dedik.  Kimsenin şahsiyetiyle bir problemimiz yok. Kimsenin ekmeğiyle oynamak istemeyiz. Biz belediye olarak doğalgazı getirdik. Fakat İZKA’dan desteği alamadı. Bir süre 6 bin lira olarak kirayı ödedikten sonra beklenen karar geldi. Kararda bu belirlenen kiranın 2004 yılından itibaren geçerli olması belirtiliyordu. Durum böyle olunca yaklaşık 350-400 bin lira kadar fark ödemesi gerekti.  Daha önce “Gelen rakam kabülümdür” diyen Nihat Koç, gelen rakamı temyiz etti ve biz de belediye olarak karşı temyiz yaptık. Mahkemeler de belediyeyi haklı buldu. Şimdi oradan tasfiye olacak,  çıkacak. Nihat Beyin derdi bu. Nihat Beyin CHP aday adayı olmasının da altında yatan bu. ‘Ben adaylıktan vazgeçeyim. Başkan beni himayesine alsın. Ben de problem olmaktan çıkayım.’ Diye düşündü. Biz de bunu kazımadık. Aday adayı olabilirsin ama sen önce borcunu öde!” şeklinde konuştu.

 

MEYDAN KONUSUNA YANIT VERDİ

AVM yerine söz konusu arsanın meydan olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunanlara da yanıt veren Çiçek, “Avrupa’da hemen hemen her ülkeyi gezdim. Birçok meydan gördüm. Çok güzel meydanlar var fakat meydanların etrafında da son derece modern binaları, iş merkezleri, parklar, havuzlar, kafeler var. Her biri tablo gibi. Tire’de ne var? Biz burayı meydan olsun diye yıkmadık ki! Bu meydana inşaat yapıldığından beri burada İşhanları vardı. Belediyenin 60 tane işyeri vardı. Şehrin kalbinde 60 tane işyeri olan bir yapıyı yıkıp, niye meydan yapayım. O meydanda kim oturacak. Etrafında ev mi var. Yarın şarapçıların, alkoliklerin mekanı haline gelecek. Şehrin en kıymetli yerinden bahsediyoruz. Niye meydan yapalım. Buranın konumu işyeriydi. Sıtkı bey diyor ki; “Durdu durdu seçime 5 ay kala ihale yapıyor.” Öyle değil. Biz hiç boş durmadık. Bu perakendeci halinde en zor iş, oradaki işyerlerinin tasfiye edilmesiydi. Oradaki barların, pavyonların tasfiyesi esnasında tehditler aldım. Ben 3 ay yanımda 2 koruma ve belimde silahla gezdim. Biz orayı ilk dönemimizde turistik bir yer olması için düzenledik. Akyol caddesindeki birahaneleri oraya topladık. Ortaya havuz yaptık. İsmini de Çiçek Pasajı koyduk. Amacımız insanların rahat rahat oturup kalkacakları bir yer olmasıydı. O zaman oralardaki birahanelerde kadınlar falan yoktu. Ama sonraki dönemde oradaki birahaneler, kadın garsonlarla pavyonlara dönüştürüldü. O adamları oraya yerleştiren,  saat 3’e kadar çalışma ruhsatını veren kim? Eski Başkan Sıtkı İçelli. Biz bu pasajı yıkmaya başladığımızda Sıtkı İçelli’nin yakın aile dostlarının yanında, ‘Bu pasajı yıkmak değil, oradaki dükkanların tasfiye edilmesi bile büyük bir başarıdır.’ Dediğini de biliyoruz. Şimdi de çıkmış, ‘Çukurda fidan çıkıyor’ demiş.  Biz onun hangarda yaptığı gibi yapmadık. Hangarda büyük bir suç işlendi. Kendisi anıtlar kurulundan herhangi bir izin almadan girdi, talan etti çıktı. Yarın bir suç duyurusu yapılsa, yine 5 yıldan yargılanacak. Haberi yok.” Dedi.

 

 

“SON DERECE KARLI BİR İHALE OLMUŞTUR”

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ihalenin son derece karlı bir ihale olduğunu ve herşeyin usulüne uygun yapıldığını dile getiren Başkan Çiçek, “Tire Belediyesi için son derece karlı bir iş oldu. İhale için 12 firma başvuru dosyası almıştı 2 tane firma ihaleye katıldı. 386 bin 130 lira geçici teminatı var bu işin. Öyle herkes elini kolunu sallayarak giremez. İhaleye girecek firmaların 6 trilyon 400 bin lira, iş bitirmeleri olması lazım. Tire Belediyesi’nin gerçekleştirdiği en büyük ihaledir. Tire Belediyesi 1864’te kurulmuştur. Var mı tarihte bu ihalenin başka örneği.” Dedi.

 

“ÖNCELİK TİRELİ ESNAFIMIZ”

Gerçekleştirilen ihalenin büyük bir iş olduğunu hatırlatan Çiçek, “Tire’nin tarihi dokusuna uygun, yürüyen merdivenlerin çalışacağı. Altında 2 kat otoparkının olduğu bir yer olacak. AVM diye diye dillerine doladılar. Burada 33 işyeri var. Öncelikli olarak amacımız, Tire esnafının modern işyerlerine geçip yerleşmesi. Alt katta bulunan bodruma bir AVM de gelebilir. Neden olmasın? Şehir gittikçe aşağıya doru kayıyor. Burası Tire için bir tutunma noktasıdır. Bakın çarpıcı bir örnek; Kurban Bayramı arefesinde Tahtakale esnafı sinek avlıyordu, öylece oturdular. Herkes aşağıda açılan AVM’deydi. Bizim perakendeci halindeki projemiz, Tirelinin çarşıya kadar çıkmasının sebebi olacaktır. Oraya gelen vatandaş biraz daha üst taraftaki kasaptan, manavdan, giyimciden ihtiyaçlarını karşılayıp gidecektir.” Dedi.

 

“KONU AVM DEĞİL, RAHATSIZ OLDUKLARI BAŞKA ŞEYLER VAR”

AVM’ye karşı olanların kendi içlerinde tutarsız davranışlarda bulunduğunu belirten Başkan Çiçek, “Bayram öncesi Tire’de bir AVM açıldı. Bu ‘AVM’ye karşıyız’ diyenlerin hepsinin orada çelenkleri vardı. Ak Partililer, Milletvekili Nesrin Ulema’yı getirmişler. Hepsi orada sıralanmış nutuk atıyorlardı. Hani siz AVM’ye karşıydınız? Demek ki tutarlı bir itiraz değil bu. Rahatsız oldukları başka şeyler var.” Şeklinde konuştu.

 

 

“KENDİLERİ HANGİ MEYDANLARI YAPMIŞLAR? GÖSTERSİNLER!”

Ak Partili Eski Belediye Başkanı Sıtkı İçelli’nin, yıkılan hal binası ile ilgili olarak yerel basına yaptığı açıklamaya da değinen Tayfur Çiçek, “Ben bunların meydan diye çırpınmalarını anlamıyorum. Kendileri  5 sene görev yaptı. Hani nerede meydan yapmışlar. Madem bu kadar meydan seviyorlar. Yaptıkları bir tane meydan göstersinler. Bak şimdi bizim 220 bin metrekare gölet yapıyoruz. Orada devasa bir meydan yapıyoruz. Bu insanların çabalarının kişisel olduğunu görüyorum. Seçimlere 5 ay kala ihale mi olur” diyor. 29 Mart 2009’da seçim vardı. 27 Mart 2009 tarihinde kendisi 1 trilyon 700 milyarlık ihale yapmıştır. Bunu nasıl açıklayacak? Yani 5 ay kala değil, 2 gün kala mı yapalım ihaleyi. 5 ay var diye tatil mi yapalım? Biz işimizi biliyoruz. İnsanlar zaten Sıtkı beyden memnun olsa, kendisini tekrar göreve getirirlerdi. Ama o ne yaptı bize 18 trilyon borç bıraktı biz hala daha o borcu 500-600 bin lira gibi rakamlarla ödüyoruz. Bunlar da kayıt altındadır. Herkes bakabilir.” Dedi.

 

 

“NİHAT KOÇ, ÖDEMİŞ’TE AVM YAPIYOR”

AVM konusuna başından beri muhalif olan Nihat Koç’un tutarsız davranışlar içinde olduğunu söyleyen Çiçek, “AVM’lere çok karşı olan Nihat Koç’un Ödemiş’te bir AVM inşaatı yapmakta olduğunu da biliyoruz. İtfaiye Meydanı’ndaki projemizde de binanın altında AVM vardı. Müteahhit, “İdareden izin alındığı takdirde istediği işyeri plan değişikliğini yapar” maddesine dayanarak bu AVM’yi bozdu, işyerleri yaptı. Sonra da planda değişiklik yaptı diyerek, belediyeyi mahkemeye veren yine Nihat Koç. Hani sen AVM istemiyordun? Müteahhit firma oradaki AVM’yi kaldırdı. Buna neden karşı çıktın? Belediye kendisini tahliye edecek diye, son derece tutarsız hareketler içerisindeler. Ne istedikleri belli değil. Biz Tire halkının menfaatlerini ön planda tutarız.” Dedi.

 

 

“BU, AÇIK ARTTIRMA DEĞİL”

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ihale esnasında içeri alınmayan Nihat Koç ve Büyük Tire Gazetesi’nin sahibi Şevket Bahçelioğlu’nun, ihale usülleri konusunda bilgilerinin olmadığıni dile getiren Başkan Çiçek, “Bizim ihalemiz kapalı bir ihaledir. Bu açık arttırma değil. Buraya sadece ihale komisyonu ve ihale dosyasını alıp teminatını yatıran kişiler girebilir. Ama bu arkadaşlarımız, belediyenin önüne gelip, ihaleye girmek isteyen insanlara tazyik yapmışlardır. Bir anlamda ihaleye fesat düşürmüşlerdir. Bir ihale suçu işlemişlerdir. Buradaki insanların kafalarını karıştırmak istemişlerdir. İhale belediyemiz açısından son derece karlı olmuştur. Biz vicdanen çok rahatız. Hesabını veremeyeğimiz hiçbir iş yapmadık. 


HABER VİDEOSU


Editör: Haber Merkezi