1913 yılında Muret’in yazdığı ‘Satranç Tarihi’ adlı kitapta Satranç oyunun 570 yılında Hindistan da ortaya çıktığı belirtilmekle beraber milattan en az 4000 yıl önce Mısır da bulunan yazıtlarda satranca benzer bir oyunun oynandığı bilinmektedir.Oyunun bugünkü adını alması MS 3.-4. Yüzyıllarda Hindistan’da oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar.
625 yılında bu oyun bugünkü İran olan Pers ülkesine ulaştı.Daha sonra Arap Yarımadasına yayıldı.8.Yüzyılın başında Arapların İspanya’yı fethi ile Avrupa’ya geçmiş oldu.
Satrancın İspanya’ya gelmesi bu oyun için dönüm noktası oldu.Arap el yazmalarından sonra ilk baskılı satranç kitabı 1497 yılında kaleme alındı.Rönesans dönemi ile birlikte İtalya daha sonra Fransa olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine yayıldı.
Satrancın Avrupa’ya gelmesi ile birlikte kurallarında da önemli değişmeler oldu.Satranç başlangıçta ağır gelişen bir oyundu.15.yüzyıldan sonra Modern satrancın kuralları ortaya kondu.Eskiden vezir sadece çapraz tek kare gidebiliyordu.En güçlü taş kaleydi.Başlangıçta iki hamlede gerçekleşen rok tek hamlede yapılmaya başladı.
1924 yılında FIDE (Uluslararası Satranç Federasyonu) kuruldu.
İlk resmi satranç turnuvası 1851 yılında Londra da düzenlendi.İlk Resmi Dünya Satranç Şampiyonu Wilhelm Steinitz’dir.Steinitz aynı zamanda satrancı sitematik oynama kavramının da babasıdır.1886-1894 yılları arasında dünya şampiyonluğu ünvanını elinde bulundurdu.
Günümüze gelecek olursak 2013 yılından beri dünya şampiyonluğu ünvanını Norveçli büyükusta MAGNUS CARLSEN elinde bulundurmakta ve halen bu ünvanın sahibidir.CARLSEN 30 Kasım 1990 doğumludur.FIDE Sıralamasında 1.Sıradadır ve En yüksek FIDE ELO suna sahiptir.2882 ELO bir rekordur.2004 yılında 13.5 yaşındayken büyük usta olmuştur.
Türkiye’nin ilk büyük ustası 1994 yılında Suat Atalık olmuştur.2009 yılında Kıvanç Haznedaroğlu Türkiye nin 2.büyük ustası 2010 yılında 23 yaşındaki Barış Ersen Türkiye nin çıkardığı 3.Büyük ustası olmuştur.Yine aynı yıl Emre Can da 20 yaşında büyük usta olarak Türkiye nin en genç Büyük Ustası olma ünvanını elde etmiştir.
Satranç Tarihi
Egemen Bökü
Yorumlar (1)