Havaların soğumasıyla birlikte, uzmanların da uyardığı 'üçlü salgın' konusu gündeme geldi. Koronavirüs, grip ve şimdi de RSV virüsünün benzer belirtilerle yaygınlaştığı üçlü salgında üst solunum yolu enfeksiyonu dikkat çekiyor. Peki, yeni virüs RSV nedir, belirtileri nelerdir? RSV virüsü tedavisi ve önemleri.

RSV NEDİR?

RSV yani Parainfluenza, özellikle çocuklarda okul döneminde dikkat edilmesi gereken bulaşıcı bir hastalık olarak görülüyor. RSV, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yaygın, bulaşıcı bir hava kaynaklı bir virüstür.

RSV VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

RSV ile enfekte olan kişiler, genellikle enfekte olduktan sonra 4 ila 6 gün içinde semptomlar gösterirler. RSV enfeksiyonu belirtileri genellikle şunları içerir:

Burun akması, İştahta azalma, Öksürme, Hapşırma, Ateş, Hırıltı

Bu belirtiler genellikle birdenbire değil, aşamalar halinde ortaya çıkar. RSV'li çok küçük bebeklerde tek semptom sinirlilik, aktivite azalması ve nefes alma güçlüğü olabilir.

RSV VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Enfekte bir kişi öksürür veya hapşırırsa, Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza öksürük veya hapşırmadan virüs damlacıkları bulaşırsa, RSV'li bir çocuğun yüzünü öpmek gibi virüsle doğrudan temasınız varsa, Kapı kolu gibi üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunursanız ve ardından ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze dokunursanız.

RSV ile enfekte olan kişiler genellikle 3 ila 8 gün boyunca bulaşıcıdır ve hastalık belirtileri göstermeye başlamadan bir veya iki gün önce bulaşıcı hale gelebilirler. Bununla birlikte, bazı bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, semptomları göstermeyi bıraktıktan sonra bile 4 hafta boyunca virüsü yaymaya devam edebilir. Çocuklar genellikle okul veya çocuk bakım merkezleri gibi ev dışında RSV'ye maruz kalır ve RSV ile enfekte olur. Daha sonra virüsü ailenin diğer üyelerine bulaştırabilirler.

RSV, masalar ve beşik rayları gibi sert yüzeylerde saatlerce hayatta kalabilir. Genellikle dokular ve eller gibi yumuşak yüzeylerde daha kısa süre yaşar.

RSV VİRÜSÜ NASIL ÖNLENİR?

RSV'nin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Özellikle, soğuk algınlığı benzeri semptomlarınız varsa, Öksürük ve hapşırıklarınızı ellerinizle değil mendille veya gömleğinizin üst koluyla kapatın. Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın. Başkalarıyla öpüşmek, el sıkışmak, bardak ve yemek kaplarını paylaşmak gibi yakın temastan kaçının. Kapı kolları ve mobil cihazlar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin RSV tehlikesinin yüksek olduğu dönemlerde çocuk bakım merkezlerinde veya diğer bulaşıcı olabilecek ortamlarda geçirdikleri süreyi sınırlayın. Bu, RSV sezonu boyunca virüsün bulaşmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

RSV VİRÜS TEDAVİSİ

Çoğu RSV enfeksiyonu bir veya iki hafta içinde kendi kendine geçer. Araştırmacılar aşılar ve antiviraller (virüslerle savaşan ilaçlar) geliştirmek için çalışıyor olsa da, RSV enfeksiyonu için spesifik bir tedavi yoktur. Ateş düşürücüler ve ağrı kesicilerle ateş ve ağrı yönetilebilir. (Mutlaka uzman kontrolünde alınmalıdır) Yeterince sıvı tüketin. RSV enfeksiyonu olan kişilerin dehidrasyonu (vücut sıvılarının kaybını) önlemek için yeterince sıvı içmeleri önemlidir. Çocuğunuza reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları vermeden önce sağlık uzmanınızla konuşun. Bazı ilaçlar çocuklar için iyi olmayan maddeler içerir.

Editör: Haber Merkezi