Ercan ÇELİK

Tire Belediyesi Ölçü ve Ayar Memurluğu’nun duyurusuna göre, pazarcı esnafının tartı aletlerinin 28 Şubat 2018 tarihine kadar muayenelerini yaptırıp, beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Aksi takdirde 1850 lira idari para cezası ya da hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.

11.01.1989 tarih ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ile 04.09.2013 tarih ve 28755 sayılı Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği gereğince; ilk, periyodik muayene ve damgaları yapılmış olan ölçü, tartı ve aletlerinin (2) yılda bir muayene ve damgalarının yaptırılması zorunludur. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içersinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.

Damga zamanı gelen tartı aletlerinin tekrar damgalanması için;

1 -Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı Pazar yerlerinde kullanılan, pazarcı esnafına ait elektronik ve mekanik tartı ve tartı aletlerini 2016 yılında ilk, periyodik muayene ve damgalarını yaptırmış olanlar 02.01.2018 tarihinden 28.02.2018 tarihine kadar Belediye Ölçü ve Ayar Memurluğuna  beyanname vermesi gerekmektedir.

2 -Esnaf ve İşyerlerinde “Yay ve elektronik tartı tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden Masa Terazisi, Asma Teraziler, Tek Kollu Kantarlar, İbreli Teraziler” bulunan tartı ve tartı aletlerini 2016 yılında ilk, periyodik muayene ve damgalarını yaptırmış olanlar 02.01.2018 tarihinden 28.02.2018 tarihine kadar Belediye Ölçü ve Ayar Memurluğuna  beyanname vermesi gerekmektedir.

3 -1. ve 2. maddeler dışında kalan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan elektronik tartı aletleri için Yetkili Muayene Servislerine beyanname verilecek ve damgalama işlemleri yaptırılacaktır.

4 -Tartı ve tartı aletleri sahipleri tartı aletlerinin tipi, markası, seri numarası ve kapasitesini belirten bir beyanname vermeleri gerekmektedir. Beyanname vermeye bu bilgiler olmadan gidilmemelidir.

5 -Yapılan başvuru sonrası müracaat edildiğini gösteren bir belge alınması ve belgenin, tartı aleti damga yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi gerekmektedir.

                Müracaat ve Beyanname süresi geçtikten sonra yapılacak olan ansızın denetim ve kontrollerde ellerinde müracaat kağıdı bulunmayan, kontrollerde ibraz etmeyen tartı sahipleri hakkında 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu 14. ve 15. Maddeleri gereğince idari para cezası uygulanacaktır.

                               Ani muayenelerde damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçirilmiş tartı aletinin alım satım yerlerinde kullanıldığı, bulundurulduğu tespit edilmesi durumunda 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 14., 15. ve 16. Maddelerinde belirtilen idari (1850 TL) ve adli cezalar (hapis cezası) uygulanacağı ölçü ve tartı sahiplerine önemle ilan olunur.

Editör: Haber Merkezi