Kıbrıs Balkanlar Türk Edebiyatları Kurumu üyesi edebiyatçılar Tire Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte bir araya geldi


İzmir’in Tire ilçesi, KIBATEK’li edebiyatçılara ev sahipliği yaptı. Kıbrıs Balkanlar Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) üyesi edebiyatçılar, Tire Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Toplam 16 ülkeden yazar, şair, akademisyen, gazeteci ve çevirmeni buluşturan etkinlik öncesi katılımcılar Tire’nin tarihi mekanlarını gezdi. Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen 38’nci Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni’nde konuşan KIBATEK Derneği Genel Başkanı şair Dr. Mevlüt Kaplan yola 12 ülkeyle çıktıklarını hatırlatarak, 40 ülkeye doğru hızla yol aldıklarını ifade etti. Kaplan, “Temel amacımız Türk dilinin dünya dilleri arasında yükselişe geçerek birinci dil olmasını sağlamak. Bugün toplam 7 milyar insan arasında Türkçe 4 dil konumunda. Türk ve Japon dilleri ise teknolojiye paralel olarak birbiriyle yarışıyor. Dernek olarak genç edebiyatçılara önem veriyoruz. Bu yıl ki buluşmamızda, Irak, Türkmen edebiyatını ele alıp, değerlendireceğiz. İzmir’de, Bornova ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bu yıl planladığımız çalışmalarımıza çok sayıda başvuru almamıza rağmen 20 ülkeyi davet edebildik. Ticaret ve siyasetle uğraşmayan bir kurumuz. Her yıl edebiyat ve şiir dallarında iki etkinlik düzenliyoruz” dedi. 

KİTAPLARINI İMZALADILAR
Şair ve yazarların okuyucuları için kitaplarını da imzaladığu Tire’deki etkinliğe, A.Kemal BAYSAK (Bosna Hersek İzmir Başkonsolosu), Makvala KHAREVEBA (Gürcistan İzmir Muavin Konsolosu, Türkolog,Çevirmen), Prof. Dr. Saverio SINOPOLI ( Pablo Neruda Edebiyat Kurumu Başkanı, İtalya), Maria MİRAGLİA (Şair, İtalya), Elif GAZEL ( İtalyanca Çevirmen ), Resmiye  MÜMİN ( Şair,Gazeteci, Kırcali Haber Gazetesi, Bulgaristan), Aida ZEYNELOVA (Şair,Azerbaycan, Nurten ALTINOK (Şair,Batı Trakya,Yunanistan), Mirza BASİC ( Tuzla Üniversitesi, Türkoloji Bölümü Araştırma Görevlisi,Türkolog,Çevirmen, Bosna Hersek), Aziz SERBEST ( Şair, Kosova), Sofia TODUROVA (Çevirmen,Türkolog,Filibe,Bulgaristan), Dr.Mustafa ZİYA ( Şair,Irak), Murtaza TUZLU (Türkolog,Irak), Sünnetullah SATTAROV (Türkolog,Özbekistan), Şahzade SATTAROVA (Çevirmen,Özbekistan), Shefqet BALLA (Şair,Çevirmen ,Arnavutluk), Lidia CHERİLİUC (Şair,Romanya), Cengiz BAYRAKTAR ( Şair,Irak), Ayşe TURAL (Şair,Yazar,Gazeteci,Tv yapımcısı,KKTC), Kristine TSİNTSABADZE ( Türkolog, Çevirmen,Gürcistan), Aladina KALAC (Çevirmen, Karadağ), Dr.Şaban MAHMUDOV (Şair,Deliorman Türk Yazarlar Birliği,Bulgaristan), Cafer ÖZ (Şair,KIBATEK Tire Koordinatörü), Dr. Mevlüt KAPLAN (Şair,KIBATEK Dernek Genel Başkanı), Leyla IŞIK (Şair,KIBATEK Yön.Kur.Üyesi), Şükrü AYDIN (Şair,KIBATEK Yön.Kur.Üyesi), Dr.Şemsettin KUZECİ (Şair,Gazeteci,Irak), Nesrin ERBİL (Şair,Irak), Osman AKBAŞAK (Yazar, SKY Tv Yapımcı) ve Feyyaz SAĞLAM (KIBATEK Onursal Başkanı,Dokuz  Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Şair) katıldı.
 

Editör: Haber Merkezi