Tire'nin kendisi için ayrı bir yeri olduğu mu ifade eden Karabekir "Tire, doğası br güzel insanlarıyla herkes tarafından görülmesi gereken tarihi bir ilçe " dedi. 

Tire Belediyesi’nin misafiri olarak ilçede konferans veren Karabekir, babası Kazım Karabekir’i, Osmanlı’nın son ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını fotoğraflar eşliğinde Tirelilere aktardı. Timsal Karabekir, Atatürk’ü, Cumhuriyeti ve babası Kazım Karabekir’i anlatırken duygusal anlar yaşadı. 

Fotoğraflarla Çanakkale Savaşı, Amasya Genelgesi, Erzurum, Sivas Kongreleri, Kurtuluş Savaşı, Büyük Taarruz ve Kazım Karabekir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduğu dönemleri anlatan Karabekir, katılımcılarla özel fotoğraflar hakkında bilgi verdi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’ya çıkan ilk beşlilerden bahsederek, "Bugünkü nesillerin rahat yaşayabilmesi için binlerce insan Kurtuluş Savaşı'nda şehit ve gazi oldu. Ülke olarak birçok bedel ödedik. Allah gerçekten Türk’ün kurtulmasını istemiş ki bu ilahi kadroyu göndermiş. Anadolu'ya ilk çıkan beş inanmış yürek, Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir Paşa, Refet Bele ve Rauf Orbay. Rahmetli Tarihçi Cemal Kutay onlara beşi bir yerde altınlar derdi. Aynen öyleler" dedi.

Konferans sonunda Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in eşi Timsal Karabekir’e teşekkür çiçeği takdim ederken, Belediye Başkan yardımcısı Mengü Önler de belediyenin kültür yayınlarını hediye etti. Tire Belediyesi Kültür Danışmanı Murat Sanus ise Karabekir Paşa'nın vefatının haberinin olduğu 1948 tarihli Ödemiş Gazetesi'ni hediye etti.
 

Editör: Haber Merkezi