Tire’de bir süre önce göreve başlayan Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Birol Güneş, kayıtlı istihdamın önemi ve sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirme çalışmalarına başladı. Yapılan çalışmalar kapsamında önceki gün HaberTire Gazetesi’ni ziyaret eden Güneş, konuya ilişkin birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

Güneş, kayıt dışı istihdam türlerinin üç başlık halinde toplandığını, bunların: Çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi, çalışanın gün sayılarının eksik bildirilmesi ve çalışanın aldığı ücretin eksik bildirilmesi olduğunu söylerken kayıt dışı istihdamın nedenlerini ise işsizlik oranının yüksek olması, işgücünün eğitim seviyesinin düşük olması, sosyal güvenlik bilgisi ve bilincinin yetersiz olması, gelir dağılımındaki adaletsizlik, genel işletme ölçeğinin küçük olması vb. nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

Kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçlarını kıdem ve ihbar tazminatlarından, sağlık ve analık yardımları, iş göremez ödeneklerinden; ölüm, maluliyet ve yaşlılık aylıklarından ve devletin sağladığı hibe, teşvik ve desteklerden yoksun kalma olarak sıraladı. Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğunu; bir işçiyi sigortasız olarak 6 ay boyunca çalıştırmanın maliyeti ödeyeceğiniz primin 10 katı tutarında olduğunu belirtti.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYIN ÇALIŞTIRMAYIN

Birol Güneş, Açıklamalarının son kısmında şu cümlelere yer verdi;

Çalıştırılacak olan işçi yabancı uyruklu ise önceden çalışma izni alınması gerekmektedir. Çalışma izni başvuruları https://ecalismaizni.csgb.gov.tr/eizin web adresinden yapılabilir. Huzurlu bir toplum, güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın çalıştırmayın.

Editör: Haber Merkezi