Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekim ayında imzaladığı 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar'ın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından düzenlemenin detayları ortaya çıktı. Gelen bilgilere göre en önemli düzenleme tapu harcı için yapıldı. Daha önce de çok defa gündeme gelen ekspertiz zorunluluğu için de karar çıktı.

ZORUNLU EKSPERTİZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan karardan sonra tapuda büyük vergi kaybı yaşanmasının önüne geçilmesi için rayiç bedelden satış göstermek işlemini tarihe karıştıracak düzenlemenin önü açıldı. Zorunlu ekspertiz ile birlikte artık belirlenen rayiç bedel üzerinden tapu devri yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan söz konusu karara baktığımızda, “Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokulmak suretiyle vergide adalet pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecektir. Bu çerçevede ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli altyapıyı birlikte oluşturacaklardır” ifadelerine yer verildiği görüldü. Bu düzenleme ile artık tapuda ekspertiz zorunluluğu olacak.

2023 yılından itibaren konut alımı ve atımında tapuda ekspertiz zorunlu hale gelecek. Yani konut satışında evin değeri artık rayiç bedel üzerinden ya da kişilerin beyan ettiği, rayiç bedelin üzerinden fiyatla satılacak.

1 milyonluk evin tapu harcı 45 bin lira olacak. Para hem ev sahibi hem de evi alacak kişiden alınıyor.

Editör: Haber Merkezi