sivas-katliami35 aydının yanarak öldüğü Sivas katliamı olarak Cumhuriyet tarihine kara bir olay geçen, 1993 yılında meydana gelen olayların 19. Yıl dönümü dünkü törenlerle anıldı. Aşırı sıcağa rağmen, Tire Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran yaklaşık 100 kadar vatandaş, zaman aşımına uğrayan davanın hafızalarında hala.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

1993 yılında Sivas’ta yapılan ‘Pir Sultan Şenlikleri’ sırasında bir grup provakatörün kışkırtmalarıyla başlayan ve daha sonra büyüyerek, bir linç hareketine dönüşen olaylar sırasında şenlikler için gelen ve aralarında şair, ozan, yazar, edebiyatçı, folklor ustası ve şarkıcıların da bulunduğu çoğu aydın  birçokvatandaşın kaldığı Madımak Oteli ateşe verilmiş ve çıkan büyük yangın sonrasında 35 aydın diri diri yanarak ölmüştü.

Bu feci katliamın bu yıl 19. Yıl dönümü yapılan anma törenleri ile yurt çapında olduğu gibi ilçemizde de anıldı. Tire’de yapılan Sivas katliamını dillendirme ve hayatını kaybedenleri anma töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Tire Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen anma programın Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi, Eğitim Sen, Eğitim İş ve Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri de destek verdi. Atatürk anıtına çelenklerin konulması ve sonrasında Tire ADD Başkanı Güney Özbek’in kısa açılış konuşması sonrasında programla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Bu olayın zaman aşımına uğratılarak unutturulmaya çalışılmasının mümkün olmayacağını ifade  eden cumhuriyet ve laiklik kavramlarına vurgu yapan basın açıklamasını ADD Başkan Yardımcısı Murat Özan yaptı.

Bayındırlık ve İskan eski bakanlarından olan Halil Çulhaoğlu, CHP İlçe Başkanı Mustafa Güngör ve İP İlçe Başkanı Ali Rıza Türköz’ün katıldıkları törenlerin sonunda, katılımcılar beraberlerinde getirdikleri kırmızı karanfilleri Atatürk anıtının önüne koyarak, anma programını sonlandırdılar.

Editör: Haber Merkezi