Kent MüzesiTire' nin tarihi ve kültürel zenginliklerini gözler önüne serecek olan Tire Kent Müzesi' ne halkımızın ilgisi gün geçtikçe büyüyor. Belediyemize bağış için gelen duyarlı her vatandaşımız bir hikayeyi de beraberinde getiriyor. Tire Kent Müzesi daha şimdiden bağışlanan ürünlerin yanı sıra hikayelerle de zenginleşiyor.

Tire Belediye Basın

Geçtiğimiz gün yine Belediyemiz Restorasyon ve Arkeoloji birimiyle irtibata geçen Tireli esnaf Ömer Lütfi Luş, dedesi Hacı Yusuf Luş' tan yadigar kalan urgan tokmağını bağışlarken çocukluğuna dair hikayesiyle söze başladı ve urgan tüccarlığı yapan Hacı Yusuf Luş' tan kalma, şimşir ağacından yapılma bu urgan tokmağının 100 senelik olduğunu söyledi. Ömer Lütfü Bey, 12- 13 yaşına geldiğinde dedesinin teşvikiyle “Hadi bakalım, öğrenme zamanı geldi” diyerek dedesinin bu tokmağı onun eline verdiğini böylelikle kullanmaya başladığını dile getirdi. Balyalarda atılan urganları dövmek ve düzeltmek için kullanılan bu tokmağı kullanmayı çok sevdiğini de sözlerine ekledi. Ömer Lütfü Luş bu urgan tokmağının yanı sıra yine aynı dönemlerde kullanılan 100 yıllık kantar sopasını da Tire Kent Müzesi' ne bağışladı. Bu aletlerin kullanıldığı dönemde elektronik cihazlar olmadığı için sopayı iki kişi omzuna alıp, kantar kaldırılırmış. Eskiden balya çuvallarını çekmek için kullanılan bir sapan da bağışlayan Ömer Lütfü Bey, Tire' nin simgesi özel bir urganı da Kent Müzemize armağan etti . Her iyesi farklı renkte boyanmış, deneme amaçlı hazırlanmış urganın da oldukça eski olduğunu ve urganın, zamanında İzmir Fuarı' nda yer alan Tire reyonunda tanıtım amacıyla her yıl sergilendiğini ifade etti.

Geçmişte ve eskiye dair her şeyin Kent Müzesi' ne bağışlanabileceğini bir kere daha hatırlatan Ömer Lütfü Luş' un müzemize bağışladığı birbirinden kıymetli dede yadigarı varlıkları Tire Kent Müzesi' nde dedesinin adıyla yaşayacak.

Editör: Haber Merkezi